Ciència

L'ONCE col·laborarà amb la Universitat d'Alacant en una recerca sobre ceguesa

L'objectiu és trobar noves teràpies per al tractament de malalties degeneratives com la retinosi, el glaucoma o la DMAE

L'ONCE col·labora en una recerca de la Universitat d'Alacant que té com a objectiu principal trobar noves teràpies contra la ceguesa provocada per malalties degeneratives de la retina. Liderada pel doctor Nicolás Cuenca Navarro, la recerca té com a títol Noves Teràpies per a malalties neurodegeneratives de la retina: Teràpia Farmacològica amb norgestrel i Gènica amb microARN.

Sota el terme retinosi pigmentària s'engloba un ampli nombre de malalties neurodegeneratives de la retina que afecten fonamentalment els fotoreceptors, produint una pèrdua de visió gradual i desembocant en ceguesa.

En l'actualitat no hi ha un tractament efectiu per a la retinosi pigmentària. No obstant això, són diverses les alternatives terapèutiques que s'estan investigant en l'actualitat amb la finalitat de retardar o curar la malaltia. La teràpia gènica, les cèl·lules encapsulades i el trasplantament de cèl·lules mare són alternatives amb un futur esperançador en la curació de la malaltia.

Aquest projecte pretén determinar el potencial terapèutic de l'antiapoptòtic norgestrel per a retardar o prevenir la mort dels fotoreceptors i la degeneració retinal, al mateix temps que es procurarà establir les diferències d'expressió dels microARNs en la degeneració de la rata P23H.

També es té previst estudiar l'efecte neuroprotector dels microARNs en cultius cel·lulars de fotoreceptors i en la rata P23H. L'eficàcia d'aquests tractaments s'avaluarà amb electroretinogrames, a fi de mesurar l'activitat funcional dels diferents tipus cel·lulars retinals, i amb mètodes d'immunocitoquímica a fi de caracteritzar-ne els efectes sobre la morfologia i connectivitat sinàptica de les neurones retinals.

Dels resultats obtinguts s'espera esclarir els mecanismes bàsics involucrats en la degeneració retinal de la retinosi pigmentària amb vista al desenvolupament de noves teràpies i la possible utilització en la clínica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia