Localitzen un segon cràter del volcà Montsacopa, a la cara sud de la muntanya
L'erupció explosiva que va crear el cràter del cim va tapar el que s'acaba de descobrir, que té forma de ferradura i una greda de tons vermellosos
El més popular dels volcans d'Olot, el Montsacopa (o Sant Francesc), no té un cràter sinó dos. A més del que està situat al cim de la muntanya, de forma circular, n'hi ha un altre que s'ha descobert al vessant sud-est (a la banda del barri de Sant Bernat) amb forma de ferradura i imperceptible a ulls d'un profà, perquè el seu relleu ha restat ocult sota capes de greda d'una erupció posterior. Fins ara se sabia que el volcà s'havia format en dos processos eruptius i per això s'intuïa la possibilitat que s'haguessin creat dos cràters, però mai se n'havien trobat proves físiques.
La descoberta, realitzada pels vulcanòlegs locals Llorenç Planagumà i Xavier de Bolós, ha estat possible arran del seguiment dels treballs de restauració i ordenació de la gredera que l'any passat va adquirir l'Ajuntament. De les dues erupcions en són una prova els colors de les gredes respectives: mentre que la que va donar lloc al cràter amagat és de to vermellós, la de l'erupció explosiva és negra. Les dues tonalitats es distingeixen clarament a la gredera que s'ha ordenat darrerament. En aquest espai s'hi distingeix també una falla, producte d'aquell procés geològic.
El procés
Les erupcions del Montsacopa van tenir lloc en un moment indeterminat de fa entre 130.000 i 20.000 anys. Al principi del procés que va provocar la formació de la muntanya –va explicar ahir a aquest diari Llorenç Planagumà– hi va haver una erupció “tranquil·la”, que és la que va formar el cràter acabat de descobrir. Seguidament, però, se'n va produir una segona de molt explosiva, que és la que va crear el con superior i va donar la forma a la muntanya. La lava d'aquesta segona erupció va cobrir totalment el primer cràter, motiu pel qual no se'n tenia notícies. Bona part de la seva superfície actualment està ocupada per horts.