Ciència

arqueologia

descoberta

Troben a la Boella restes de sílex de fa un milió d'anys

Els arqueòlegs de l'IPHES han localitzat restes òssies i d'eines a la zona del barranc de la Mina

Aquesta descoberta marca una nova etapa de les investigacions en aquesta zona

Fa prop d'un milió d'anys, la zona de la Boella (la Canonja) ja estava habitada i s'hi treballava construint eines senzilles. Aquesta és la primera evidència que descobreix la troballa a la zona d'eines de sílex, que destaquen per la seva excepcional antiguitat i el bon estat en què es troben. Recentment, l'equip d'arqueòlegs de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) ha fet una troballa d'eines en un barranc d'aquest jaciment, a la zona de la Mina, que destaquen per la seva antiguitat excepcional. Les restes de les eines que han localitzat els experts daten d'entre 800.000 i un milió d'anys i es troben en un estat “excepcional” de conservació, segons apunten les primeres observacions de l'equip d'experts que han descobert aquesta troballa. Les eines de sílex es devien utilitzar per caçar, com ho demostren altres restes que s'han localitzat en aquesta zona, entre les quals destaquen els residus de copròlits de hiena i les restes òssies d'astes de cèrvids i un fèmur de rinoceront, totes elles provinents d'animals de grans dimensions.

“La zona de la Mina, a la Boella, conté un dels arxius més antics de l'evolució humana a Catalunya i a la península Ibèrica. I el més singular de tot és que no sabem encara quan acaba, perquè ara com ara el seu potencial encara no és prou conegut”, apunta el codirector de l'excavació i investigador de l'IPHES, Josep Vallverdú, que hi afegeix que la diversitat de restes animals localitzades en aquest punt pot ser d'especial interès per interpretar aquesta zona des del punt de vista paleoecològic. Segons Vallverdú, aquest material servirà “per explicar l'evolució humana i dels ecosistemes en la història recent de la Terra”.

La importància rellevant d'aquestes últimes troballes significa un nou punt i a part en les tasques de recerca al jaciment, ja que l'equip de científics treballarà, a partir d'ara, per localitzar restes en profunditat, una nova fase d'investigació que requerirà més esforços. Per aquest motiu, per a la pròxima campanya es necessitarà un augment del nombre de participants en els treballs arqueològics, per tal de poder preparar la intervenció en gran extensió. La campanya s'obrirà a graduats i postgraduats, per tal d'incloure el jaciment del Barranc de la Boella en l'àmbit acadèmic i universitari europeu.

LA FRASE

La Boella conté els arxius més antics de la península Ibèrica i no sabem on acaba
Josep Vallverdú
DIRECTOR DE L'EXCAVACIÓ


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.