Societat

opinió

Marc Alcaraz

El dret dels infants a la diversitat

“Sempre vas amb nenes, ets un marica”, “Mira que ets xicotot, sempre jugant a pilota”... Ben segur que aquestes afirmacions ens poden semblar antiquades. La realitat, però, és que molts nens i nenes les segueixen sentint en el seu dia a dia. Potser han canviat les paraules, però el fons és ben vigent. La diversitat continua descol·locant, i sovint s’hi respon de manera agressiva.

“No hi ha dret”, deus pensar. Doncs d’això va aquest article. El 20 de novembre del 1989 l’Assemblea General de les Nacions Unides aprovava la Convenció sobre els Drets dels Infants. Ens referim a una convenció que obliga, per tant, tots els països signants. En el cas que ens ocupa, tots els països del món, amb l’excepció dels Estats Units d’Amèrica, que, tot i signar-la, no han ratificat internament el tractat.

Qualsevol que conegui la realitat propera, però també mundial, podrà pressuposar que el compliment de la convenció en la seva totalitat és una raresa en qualsevol indret del món. Una mena d’utopia que en dies com avui cal posar damunt la taula.

El text desenvolupa diversos drets com ara tenir un nom, l’educació, la llibertat d’associació i l’accés a la informació, entre d’altres.

A Fundesplai, fa dos anys que vam iniciar el projecte EnCORatja’t, una proposta educativa per a la igualtat de gènere i la violència zero. Amb aquesta mirada analitzem la convenció i ens adonem de la falta explícita d’una defensa ferma de la igualtat de gènere. Per no parlar de la protecció dels infants LGTBI i de les famílies diverses. Ben segur que aquests haurien estat esculls importants per a la signatura de tots els països, però els signes dels temps han canviat.

La vaga del 8-M d’aquest any, la sentència de La Manada i la resposta social que va tenir, entre altres exemples, ens remeten a una consciència col·lectiva que la igualtat de gènere és un imperatiu pel qual cal continuar treballant socialment. L’educació és i ha de ser un dels puntals d’aquest canvi.

És per això que aquest 20-N més de 12.000 infants de les activitats de Fundesplai reivindicaran el dret a la diversitat. L’acció col·lectiva consistirà en la realització d’activitats a l’entorn de la diversitat i s’acabarà pintant els bancs dels municipis, escoles i altres llocs amb la bandera LGTBI (creada per Gilbert Baker el 1978 als EUA).

No som una entitat dedicada exclusivament al col·lectiu i a la defensa dels drets LGTBI, però la nostra missió gira a l’entorn de l’educació en el lleure i els valors d’infants i joves. Defensar els drets LGTBI és comprometre’s amb un model educatiu que valora i preserva la diversitat com a element enriquidor. És un bé per a tots els infants que sens dubte se senten únics i diferents dels seus companys i companyes.

L’augment del bullying homofòbic, l’autobús transfòbic que volia passejar-se per Barcelona, les agressions a parelles gais com en el cas de Berga... són únicament alguns exemples que ens han de posar en alerta i no permetre que abaixem la guàrdia.

La meva germana està a punt de tenir un nen, el Saüc, i fa uns dies em deia: “Sento que tenim una gran responsabilitat. Avui dia educar un nen en una societat encara masclista i aconseguir que sigui respectuós és un gran repte.”

Sens dubte els infants, que no són els ciutadans del futur, sinó del present, són la clau de volta per aconseguir fer efectiva la igualtat de gènere. És hora d’actuar i garantir els seus drets, a més d’educar-los en la seva responsabilitat i el seu deure de present i de futur.

“L’educació és l’arma més poderosa que pots utilitzar per canviar el món”, ens deia Mandela. Fem-ho!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.