Societat

Societat

Mai més soles

Dones de Badalona creen una xarxa autònoma de protecció, defensa i acompanyament de les dones envers les violències masclistes

Es tracta d’una iniciativa pionera que es vol autogestionar per donar suport a les dones i combatre agressions i que es presenta avui en una jornada de debat

Totes les dones que vulguin en poden formar part

El nombre d’agressions masclistes continua sense reduir-se; per això volen passar a l’acció

Passar de l’experiència individual a l’acció col·lectiva. Amb aquest objectiu s’ha creat la Xarxa Autònoma de Protecció, Defensa i Acompanyament de les dones envers les violències masclistes a Badalona, que avui es presenta en públic per mirar de sumar-hi el màxim nombre de dones possible. Entre totes volen fer pinya i abordar de manera autònoma les diverses situacions de violència masclista de què són víctimes. L’autogestió és la base d’aquesta iniciativa pionera, que neix sense comptar amb les institucions.

Les impulsores del projecte, components del col·lectiu feminista Bloc Violeta, tenen clar cap a on volen anar. Treballen des de fa temps per identificar i combatre les violències masclistes i creuen que ha arribat el moment d’organitzar-se des de la base, debatre plegades què cal fer i com cal fer-ho. Tot i que aquest tipus de violència és cada cop més denunciat, apareix més als mitjans i hi ha més rebuig a aquesta mena d’accions, el nombre d’agressions continua sense reduir-se. Fartes d’observar la impunitat amb què actuen els agressors i davant del que elles consideren que són “arbitrarietats judicials” que deixen les dones desprotegides, han decidit fer un pas endavant.

Punt d’inflexió

“Arribats a aquest punt, ja no ens qüestionem el que fan les institucions per nosaltres; volem debatre què podem fer les dones per nosaltres mateixes”, explica Sara Canals, integrant de Bloc Violeta. Reconeix que la sentència judicial de La Manada va representar un punt d’inflexió. “En aquell moment, vam crear un xat d’autodefensa per a situacions d’emergència a través d’un grup de WhatsApp”, explica Núria Moreno, component de Bloc Violeta. Va ser una acció inspirada en iniciatives semblants que havien engegat altres col·lectius de dones. S’hi van sumar 150 dones disposades a respondre i a acompanyar en cas que fos necessari. El grup continua operatiu, però les impulsores reconeixen que era necessari fer un pas més. “Calia trencar la pantalla del món virtual i anar més enllà”, assegura Estela Fernández, companya de la Núria i la Sara a Bloc Violeta. La creació de la Xarxa Autònoma de Protecció, Defensa i Acompanyament de les dones envers les violències masclistes és aquest pas que ara es materialitza.

“La majoria de les violències contra les dones continuen invisibilitzades”, es lamenta Estela Fernández. El primer pas del col·lectiu va ser el desenvolupament i la posada en marxa d’un protocol contra les violències masclistes a les Festes de Maig de Badalona com a resposta a les agressions masclistes que es produeixen durant concerts i activitats festives al carrer. Per fer-lo, es van inspirar en l’experiència de les dones del Poble-sec. Aquest ha estat el segon any de funcionament del protocol i reconeixen que cal millorar-ne alguns aspectes perquè sigui més efectiu, però asseguren que, amb el suport de la comissió de festes, hi ha el compromís de continuar-hi treballant.

“Volem sentir-nos segures, pels carrers i als locals d’oci”, remarca Sara Canals, que admet que hi ha espais de les ciutats que són poc segurs. “En cap cas volem un policia a cada cantonada, però sí que cal un espai públic amb vida, on es facin coses, perquè si hi ha vida al carrer les agressions no passen desapercebudes”, assenyala Núria Moreno. Als transports públics encara queda molta feina per fer, diuen, i posen com a exemple la recent agressió d’una noia al metro a Santa Coloma de Gramenet. En aquest sentit, consideren que la iniciativa del Nitbus de poder sol·licitar parades a demanda en alguns trams concrets d’algunes línies és una bona mesura que caldria ampliar.

De moment, des de Bloc Violeta ja han impartit alguns cursos d’autodefensa feminista, una opció que consideren “una alternativa necessària i totalment legítima”. “Cal saber com defensar-se en cas d’agressió”, asseguren. Quan se’ls va preguntar si es plantegen posar en marxa iniciatives com ara patrulles d’autodefensa de dones com les que existeixen a l’Índia i en països de l’Amèrica Llatina, responen que de moment no hi ha res decidit. “Estem obertes a totes les propostes que vagin sortint”, expliquen.

Suport a la comissaria i al jutjat

L’acompanyament és un dels pilars de la iniciativa, que neix motivada en part per la necessitat de donar suport a altres companyes. “No volem que mai més cap dona se senti sola, que vagi amb por de ser agredida, que hagi d’afrontar en solitari el moment d’anar a l’hospital després d’una agressió o a posar una denúncia a la policia”, mantenen les components de Bloc Violeta, que remarquen la necessitat de fer front a “actituds masclistes que de vegades han de viure les dones agredides a les comissaries i als jutjats”.

Volen que la xarxa es converteixi en un espai obert en què no es qüestionin les agressions a les dones, siguin del tipus que siguin. La independència de la xarxa és una altra de les característiques que consideren fonamental, a més de la necessitat d’estar obertes a totes les dones, sigui quina sigui la seva orientació sexual o procedència. “Tenim clar que hi ha col·lectius de dones que pateixen més les violències masclistes i ho fan de manera invisible”, denuncia Núria Moreno. La transversalitat de la iniciativa fa que hi vulguin sumar dones de diferents edats. “Les dones joves estan, en general, més sensibilitzades”, assegura Estela Fernández, que reconeix que a les dones grans encara els costa reconèixer segons quin tipus de violències, perquè durant molts anys han tendit a minimitzar-les. “Estan més acostumades a aguantar, com diuen moltes, i normalitzen coses que no són normals”, hi afegeix Fernández.

Avui, a partir de dos quarts d’onze, en parlaran al centre cívic de Can Cabanyes, a Badalona, en una jornada que té com a objectiu identificar els diversos tipus de violències masclistes i debatre sobre com es poden abordar a través d’una xarxa que neix amb voluntat de quedar-se. “Mentre les dones continuïn sent víctimes d’agressions masclistes, tindrà sentit tenir una xarxa d’autodefensa operativa”, conclouen.

Atenció específica
El Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de l’Ajuntament de Badalona ofereix assessorament jurídic i atenció psicològica i social.
512
dones
van ser ateses l’any 2017 pel SIAD. Es tracta de nous casos.
70
per cent
de les consultes van ser per casos de violència masclista.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.