Més de 250 representacions dels Pastorets a Catalunya
Són dades que presenta la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, formada per 52 municipis catalans, amb una seixantena de grups de Pastorets que cada any mouen unes 7.000 persones
Comencen les representacions nadalenques per excel·lència. La tradició de representar els Pastorets segueix més viva que mai i cada any mobilitza milers d’aficionats al teatre i també milers de famílies com a espectadores. A més, i segons dades de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, aquest any s’amplia el nombre de municipis on els catalans podem anar a veure alguna representació dels Pastorets. Seran 52 municipis, que enguany oferiran més de 250 muntatges d’aquesta història, una lluita entre el bé i el mal i el naixement de Jesús, que forma part de la tradició del país. La temporada va arrencar el 15 de desembre a Barcelona amb la representació del text de Josep Maria Folch i Torres a càrrec d’El Centre Gràcia i acabarà el 3 de febrer a Mataró i el Vendrell amb els textos de Ramon Pàmies i una adaptació lliure del text de mossèn Rossend Fortunet, respectivament. La seixantena de grups de Pastorets de la Coordinadora mouen cada any gairebé 7.000 persones, entre actors, actrius, músics i tècnics, per tirar endavant els muntatges, que la temporada passada van veure uns 60.000 espectadors. Els punts àlgids de la temporada són pels volts de Nadal, ja que entre el dia 23, Nadal i Sant Esteve es fan una setantena de representacions, i el 29 i el 30 de desembre, en només dos dies, se’n fan també més de setanta a diferents punts de Catalunya. Amb menys intensitat, el dia de Reis també és una de les dates que trien les famílies catalanes per anar a veure els Pastorets.
Tot i que tots tendim a veure les propostes que ens queden més a prop de casa, de la llarga oferta representativa sobresurten dos muntatges que aquest 2018 estan d’aniversari: els Pastorets d’Igualada compleixen 60 anys i els Pastorets de Figueres celebren 95 anys de l’estrena de l’obra El primer Nadal dels Pastors. Altres representacions destacades, tant per l’assistència de públic com per la posada en escena, són les de Terrassa, Girona, Calaf, Sabadell (La Faràndula) i Mataró –aquesta última, amb Creu de Sant Jordi, distinció que també té l’Ametlla de Merola–. Mataró ofereix uns Pastorets molt potents, amb un espectacle musical de gran format amb tots els ingredients: orquestra i cants en directe, balls, canvis espectaculars d’escenografia, efectes especials de foc, llum i so, projeccions... Un muntatge idoni per a tota la família en què intervenen més de 300 persones i que és Patrimoni Cultural de la Ciutat des del 1981.
D’aquest any també destaquen els Pastorets de Balsareny i Valls, que es renoven àmpliament.
La Coordinadora
La Coordinadora de Pastorets de Catalunya es va fundar l’any 2007 per aglutinar els grups que representen Pastorets arreu de Catalunya. Té com a objectiu establir un espai de relació i intercanvi entre els diferents grups responsables de les representacions, donar difusió als Pastorets com a element patrimonial de la nostra cultura i potenciar-los (programació a www.pastoretsdecatalunya.cat).
Grans canvis a Valls i Balsareny
RedaccióValls i Balsareny presenten una edició molt renovada dels Pastorets. El Grup del Teatre Principal de Valls estrena nova direcció i, a banda de la introducció de nous telons de gran format, un altre dels canvis és la renovació de gairebé tots els personatges principals. Com és habitual, l’espectacle insereix gags d’actualitat dins la trama. Així, i després d’un any frenètic, s’espera una obra molt entretinguda.
Per la seva banda, els Pastorets de Balsareny també estrenen nou director artístic, que ha impulsat una renovació de l’espectacle nadalenc, que fa anys que es representa. Aquest any, doncs, els espectadors podran gaudir de nous efectes especials, elements i moviments escènics, tramoia, vestuari, maquillatge, il·luminació, so... Diferents canvis per tal d’aconseguir un espectacle més àgil, divertit i visualment potent.