Societat

El groc de la llibertat, a Girona

Un llibre recull més d’un centenar de fotos que mostren com s’ha acolorit la ciutat per reclamar la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats

Les imatges són d’Albert Tudela

“Gent anònima i organitzada ha escampat el groc amb imaginació”

Com una gran pinzellada solidària, el groc ha tenyit la ciutat de Girona en senyal de compromís, pau, denúncia i reivindicació. L’enginyer tècnic industrial Albert Tudela ha immortalitzat amb la seva càmera fotogràfica com s’han bolcat els veïns i veïnes a l’hora d’expressar aquest clam del poble i deixar-ne constància, vestint de groc arbres, carrers, fanals, edificis, balcons, ponts, la llera de l’Onyar i un llarguíssim etcètera. De la infinitat d’imatges que ha captat en l’últim any, l’autor n’ha seleccionat 133, que es recullen en un llibre que Tudela ha publicat recentment i que es titula Girona groga. Les lletres de la portada també són d’aquest color i apareixen sobreimpreses al damunt d’una imponent escena nocturna de Girona, en la qual es veu projectat un llaç groc a la façana principal de la catedral.

La presentació del llibre es va fer ahir a la tarda, a la seu de l’Ateneu d’Acció Cultural (Adac), situada a la pujada de Sant Domènec. Tudela va manifestar que el procés cap a la independència avança, i que a través d’una de les seves passions, la fotografia, ha volgut documentar aquest fet històric. L’obra consta de tres pròlegs: un de l’autor, un altre de Dolors Bassa i un tercer de Tamara Carrasco. Bassa inicia les seves paraules deixant constància que les ha d’escriure des de la presó, “amb tot el que aquesta paraula significa: incomunicació, repressió, falta de llibertat i dolor”.

“El groc s’ha convertit en un símbol de llibertat al nostre país, de desobediència civil per lluitar contra les injustícies, i amb l’exemple exponencial de les nostres presons preventives”, hi afegeix. Agraeix, al mateix temps, que les fotografies de les accions i dels actes que es reflecteixen en el llibre serveixin “per no normalitzar una situació davant de la repressió”. “És la comunicació indirecta d’indignació, de fermesa, de lluita sense paraules.”

“Un impuls”

Des de Viladecans, Tamara Carrasco recorda: “Fa poc més d’un any, vam començar a escriure junts un nou capítol de la història dels Països Catalans. Ens vam alçar i vam lluitar per aconseguir un somni intergeneracional: la República. Girona groga és una oda a la serenitat del poble català, i el seu autor ha plasmat, d’una manera artística i positiva, el nostre valor i el nostre caràcter col·lectiu.” Així mateix, Carrasco diu que li agradaria que “aquestes pàgines fossin un nou impuls per a tots nosaltres, un recordatori de qui som i cap a on anem”.

Tudela especifica que els guanys del llibre –el preu és de 18 euros– aniran destinats a les caixes de solidaritat dels familiars dels presos i exiliats polítics, i a l’associació Prou Repressió Política. Es pot comprar a la llibreria Les Voltes de Girona i a les paradetes dels dilluns a la plaça del Vi, on centenars de persones es concentren setmanalment per reclamar la llibertat dels Jordis i dels polítics catalans i el retorn dels exiliats, i per donar suport a tots els represaliats.

En les 120 pàgines del llibre hi ha fotos de dotze mesos: des de l’octubre de l’any passat fins a l’octubre d’enguany. Lamentablement, tot va començar el capvespre del 16 d’octubre del 2017 amb l’empresonament dels Jordis, arran de les protestes del 20 de setembre davant de la conselleria d’Economia. Tudela rememora com el repic reivindicatiu de les cassolades “va despertar els mals auguris i la repressió que vindria” i, alhora, es va formar “una impressionant i espontània manifestació silenciosa”.

La primera foto del llibre és precisament d’aquella nit, a les 22.45 h, quan els ciutadans que es van congregar a la plaça del Vi –entre els quals, l’alcaldessa, Marta Madrenas– van iniciar una protesta amb les mans enlaire, i en to de pau, des de la porta de l’ajuntament fins a la comissaria del CNP. A partir d’aquí, s’hi poden veure més imatges de la plaça del Vi, epicentre de les manifestacions; les concentracions de cada divendres de l’ADIC; l’acció del CDR de Girona, que va sembrar de creus grogues la llera de l’Onyar; muntatges per Temps de Flors; un llaç al convent de Sant Daniel; la decoració als barris, i els tocs de groc personals en barrets, cordons, espardenyes i bufandes.

LES XIFRES

133
fotografies
recopila el llibre, que inclou imatges des de l’octubre del 2017 fins a l’octubre d’enguany.
120
pàgines
té ‘Girona groga’. La primera foto és del 16 d’octubre de l’any passat i l’última, de la Via Gironina.
ALBERT TUDELA ENGINYER TÈCNIC INDUSTRIAL

“Cadascú fa denúncia des del seu àmbit”

Del viatge als camps de refugiats neix l’interès per la fotografia social
Volia documentar el fet històric
G. Busquets

Albert Tudela és un apassionat de la muntanya i del retrat de paisatge. Ha fotografiat el procés a la ciutat des del minut u. En una primera tria –impossible quantificar, diu, totes les “imatges grogues”–, en va seleccionar 1.000, i 133 de les quals són les que s’han publicat en el llibre Girona groga.

L’interès per la fotografia social neix als camps de refugiats sirians a Grècia?
Segurament sí. Estic vinculat a Girona Acull, i arran de l’estada a Grècia vaig voler documentar-ho, ensenyar-ho i explicar-ho. He anat a fer xerrades de sensibilització a escoles i instituts.
El procés ha fet aflorar l’activisme de gent no polititzada i la creativitat?
Sí. Hi ha gent que no anirà a una manifestació, però que fa ganxet, i a la seva manera contribueix a la denúncia. I gent que no enganxa llaços, però que en retalla a casa seva. Cadascú treballa per continuar fent denúncia. És una manera d’expressar-se.
La seva ha estat amb el llibre?
Sobretot volia treure profit del volum de fotografies. I és una manera d’explicar també la història de la ciutat.
Alguna foto en especial?
Els ponts són molt vistosos. Les baranes m’encanten i les cases de l’Onyar tenen un color especial, i també les dels barris, com Sant Narcís.
El llibre comença amb una cita d’Andreu Nin: “De la derrota de l’avui sorgirà la victòria del demà.”
Buscava una cita interessant. No penso que estiguem derrotats. Estem en una frenada bastant sobtada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.