Societat

Política

Ordenació territorial

Deures per al Vallès

El manifest impulsat per l’Ajuntament de Sabadell que promou, d’acord amb Fem Vallès, la fusió de les comarques del Vallès Occidental i l’Oriental palesa el camp per córrer del territori quant a la coordinació

Serracant defensa que la nova àrea metropolitana “ha de sumar les diferents diversitats”

“Cal crear una auto­ri­tat valle­sana del trans­port públic i una auto­ri­tat edu­ca­tiva con­sor­ci­ada entre els ajun­ta­ments, la Gene­ra­li­tat, les enti­tats empre­sa­ri­als, els sin­di­cats i les uni­ver­si­tats, i cal ela­bo­rar un pla que reor­deni els usos indus­tri­als del Vallès.” Aquests són només tres dels deu­res que l’alcal­dessa de Santa Perpètua de Mogoda, l’eco­so­ci­a­lista Isa­bel Gar­cia, ha posat als impul­sors de la nova Àrea Metro­po­li­tana del Vallès (AMV) o Àrea Vallès. Gar­cia va apro­fi­tar la pre­sen­tació pública del mani­fest que ha ela­bo­rat l’alcalde de Saba­dell, Maties Ser­ra­cant, amb la intenció de tor­nar a situar aquest debat , fet públic per la pla­ta­forma Fem Vallès, l’any 2015, en el cen­tre de l’actu­a­li­tat política. La pre­sen­tació va tenir lloc fa uns dies a la Fira de Saba­dell amb la presència de polítics del Par­la­ment, com ara el por­ta­veu de Junts per Cata­lu­nya, Edu­ard Pujol; el direc­tor dels ser­veis de Pre­sidència de l’Àrea Metro­po­li­tana de Bar­ce­lona (AMB), l’excon­se­ller eco­so­ci­a­lista Sal­va­dor Milà; la rec­tora de la Uni­ver­si­tat Autònoma de Bar­ce­lona (UAB), Mar­ga­rita Arboix; alcal­des i regi­dors del Vallès, però amb l’absència des­ta­cada, pel que fa als polítics, no pas als tècnics, de les ciu­tats de Ter­rassa i Gra­no­llers. A més, la presència del Vallès Ori­en­tal va ser prou minsa.

Els de Gar­cia, però, no són els únics deu­res que té el Vallès, ja sigui amb més coor­di­nació entre les dues comar­ques actu­als o ja sigui amb una nova uni­tat admi­nis­tra­tiva. Mos­tra d’això és l’estudi que, a demanda dels dos con­sells comar­cals, va ela­bo­rar l’Ins­ti­tut Cerdà i que es va pre­sen­tar el febrer de l’any 2017. Aquest estudi, que per a alguns tan­cava la porta a la fusió i la cre­ació de l’AMV i per a d’altres –en detec­tar que, a hores d’ara, hi ha 27 orga­nis­mes ofi­ci­als dife­rents que tenen atri­bu­ci­ons, mol­tes d’aques­tes dupli­ca­des, sobre aquest ter­ri­tori– jus­ti­fica aquest debat, pre­veia un seguit d’acci­ons, com es mos­tra al gràfic que acom­pa­nya aquesta infor­mació, per reforçar la coor­di­nació en política indus­trial, resi­dus, habi­tatge, infra­es­truc­tu­res o trans­port públic. Ser­ra­cant té clar, però, que les comar­ques del Vallès Occi­den­tal i l’Ori­en­tal no han avançat gaire en cap d’aquests àmbits. Just uns dies abans de la pre­sen­tació, Ser­ra­cant expli­cava a aquest diari que “no es tracta de crear per crear, es tracta de cer­car més eficiència”.

En la pre­sen­tació del mani­fest, Ser­ra­cant va asse­gu­rar que “aquest pas polític és urgent pels ris­cos que suposa sobre el ter­ri­tori no tenir l’Àrea Vallès”. En aquest sen­tit, va posar d’exem­ple “les zones tarifàries dife­rents en trans­port públic, els dèficits en infra­es­truc­tu­res”. Però l’alcalde de Saba­dell per la CUP va posar més èmfasi en el com ha de ser aquesta nova uni­tat des del punt de vista polític: “ha de ser una suma que reco­ne­gui les diver­si­tats” de les grans ciu­tats, com ara Ter­rassa, Saba­dell i Gra­no­llers, i de les mit­ja­nes, com ara Sant Cugat, Rubí, Mollet i Cer­da­nyola, fins a les peti­tes i rurals i dels eixos al vol­tant de la riera de Cal­des o la B-30.

Després de les inter­ven­ci­ons de repre­sen­tants sin­di­cals, de coo­pe­ra­ti­ves, del parc agrari o de Via Vallès, l’encar­re­gat de pre­sen­tar la pro­posta des del punt de vista tècnic va ser un dels ideòlegs de la pro­posta, l’arqui­tecte i mem­bre de Fem Vallès i Via Vallès Manel Lar­rosa. El que va ser regi­dor de Saba­dell en la pri­mera època d’Antoni Farrés va dei­xar clar: “Aquesta pro­posta no va con­tra ningú, pretén exer­cir unes com­petències locals que ara ningú exer­ceix, com ara la regu­lació dels polígons indus­tri­als, una xarxa específica de trans­port interurbà, una regu­lació con­junta de la for­mació pro­fes­si­o­nal i una gestió agro­fo­res­tal de la plana del Vallès, per exem­ple.” L’arqui­tecte va recor­dar que Fem Vallès pro­posa una regu­lació de l’actual regió metro­po­li­tana en tres àmbits, l’AMB, l’AMV i el Maresme, i que renega “del sis­tema de coro­nes metro­po­li­ta­nes”.

El pre­si­dent de Fem Vallès, Antoni Abad, va asse­gu­rar: “Sem­bla que es va con­so­li­dant la diagnosi sobre les man­can­ces que té aquest ter­ri­tori i la manera de tro­bar-hi solu­ci­ons per millo­rar el benes­tar dels ciu­ta­dans i la com­pe­ti­ti­vi­tat de les empre­ses.” El també pre­si­dent de la Cecot va defen­sar un acord entre els sec­tors públic i pri­vat per dur a terme la pro­posta i va dema­nar als alcal­des “aixe­car la mirada per sobre dels nos­tres cam­pa­nars” i tenir això clar: “El que volem és for­mar part del sis­tema metro­po­lità però inter­ve­nint en l’agenda, ser relle­vants i no resi­du­als.”

Equilibri polític
La proposta d’organització política llançada per Larrosa per a aquesta nova àrea implicaria que cada municipi tingués entre un i quatre consellers, depenent dels seus habitants, en un futur Consell General del Vallès o en l’AMV. Això faria que hi hagués força equilibri entre els municipis grans i petits, industrials i rurals i entre les actuals comarques del Vallès Occidental i l’Oriental.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.