gastronomia

Art, literatura, música i cuina al Vendrell

Per a qual­se­vol gor­mand, la sal Mal­don és un tipus de sal de mar, grossa, molt apre­ci­ada, que pot acom­pa­nyar diver­sos plats. És un pro­ducte com­ple­ta­ment natu­ral que reté ele­ments de l'aigua de mar molt valo­rats per a la salut com són el mag­nesi i el calci. Però al Baix Penedès, el nom de Sal­mal­don res­pon a un pro­jecte mul­ti­dis­ci­pli­nari sin­gu­lar que va néixer fa un any i que inte­gra pin­tura, poe­sia i música. Tres artis­tes, la pin­tora Mont­ser­rat Olivé Balletbó, la nar­ra­dora Montse Solé i el músic Pemi Rovi­rosa van deci­dir l'any pas­sat unir i pre­sen­tar con­jun­ta­ment les seves obres amb la deno­mi­nació de Sal­mal­don.

I ara, per cele­brar el pri­mer ani­ver­sari, s'hi ha afe­git la gas­tro­no­mia, amb el dis­seny d'un plat exclu­siu que ha ela­bo­rat i pre­sen­tat el res­tau­rant El Molí de Cal Tof. Aquest plat, que s'ha incor­po­rat a la carta de tem­po­rada de l'esta­bli­ment de Bal­ta­sar Julià, és molt Medi­ter­rani i s'iden­ti­fica amb la tra­jectòria del pro­jecte mul­ti­dis­ci­pli­nari ven­dre­llenc. Per ela­bo­rar-lo, el xef Lluís Viñas uti­litza una base de patata i rap cui­nat amb vi blanc del Penedès, angu­les i gam­bes a la planxa, acom­pa­nyat d'una salsa d'anxo­ves, porro, ceba i brou de peix, amb sal Mal­don, per sobre. La cele­bració de l'ani­ver­sari que va tenir lloc fa poc al celler del res­tau­rant El Molí de Cal Tof, en què es va pre­sen­tar i degus­tar aquest plat, va ser tot un espec­ta­cle artístic: men­tre Pemi Rovi­rosa hi posava la seva música, la Montse Solé hi expo­sava els seus tex­tos i la Mont­ser­rat Olivé pin­tava en directe el qua­dre de la foto­gra­fia, inter­pre­ta­tiu del Medi­ter­rani. Els assis­tents, auto­ri­tats locals, mit­jans de comu­ni­cació i amics, van que­dar encan­tats de la experiència i la van valo­rar molt posi­ti­va­ment.

Recor­dem que ja fa cap a trenta anys que en Bal­ta­sar Julià va deci­dir con­ver­tir en res­tau­rant un vell molí del seu avi, que es deia Tof, situat als afo­res del Ven­drell, en el començament de la car­re­tera que porta a Santa Oliva, a 500 metres del cen­tre de la població. L'any 1979 obria per pri­mera vegada les por­tes i, des de lla­vors, la tasca en pro de la bona gas­tro­no­mia tra­di­ci­o­nal cata­lana ha estat molt ferma. Prova d'això en són els nom­bro­sos pre­mis i dis­tin­ci­ons que ha rebut. El xef és Lluís Viñas, que coneix per­fec­ta­ment les tècni­ques culinàries per ela­bo­rar els pei­xos i les carns, segons les recep­tes típiques de la nos­tra terra. A l'hivern pre­nen pro­ta­go­nisme les carns a la brasa fetes en la llar que hi ha en el cen­tre de la planta baixa de l'esta­bli­ment. En la tem­po­rada, però, el plat estel·lar és el xató, emblemàtic de la capi­tal del Baix Penedès. Josep Martín diri­geix el men­ja­dor i el ser­vei és molt pro­fes­si­o­nal i ama­ble. Forma part de les Cui­nes del Ven­drell. La carta varia cada tres mesos i, per ara, entre altres espe­ci­a­li­tats excel·lents hi ha el Sal­mal­don.

Adreça: Avinguda de Santa Oliva, 2. 43700. El Vendrell. Tel.: 977 66 26 51. Fax: 977 66 59 24.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.