la contra

La crisi del bon gust

La precarietat de la vida a Barcelona ens permet desfer-nos dels «pongos»

Ja fa temps que ha que­dat clar que no tot­hom hi perd, en aquesta crisi: hi ha qui ha agu­dit­zat l'enginy per superar-la, qui s'ha pres al peu de la lle­tra la bona notícia que ens ve direc­ta­ment des d'Ori­ent: que l'ide­o­grama xinès per par­lar de crisi és el mateix que per par­lar d'opor­tu­ni­tat. Fer, com sol dir-se, de la neces­si­tat una vir­tut. Dins de la gran crisi hi ha les peti­tes cri­sis: ens omplim la boca, per exem­ple, de la crisi dels dia­ris de paper, però la veri­tat és que altres dia­ris que han vist la seva opor­tu­ni­tat en l'era digi­tal han nau­fra­gat. Hi ha la crisi immo­biliària que tots conei­xem. Hi ha altres cri­sis molt interes­sants en què cal­dria atu­rar-se: la de les per­ru­que­ries, per exem­ple, que entre la falta de diners dels cli­ents –de les cli­en­tes, sobre­tot–, el mal temps (pluja i vent no són amics de les per­ru­que­ries) i la SGAE que els cobra diners per posar el fil musi­cal, no saben com sor­tir-se'n. No totes, però, perquè n'hi ha algu­nes que també han sabut fer de la neces­si­tat una vir­tut: pot­ser ja hau­reu sen­tit a par­lar de les per­ru­que­ries que ofe­rei­xen música en directe per als seus cli­ents. Un dels pri­mers grups que ho han posat en marxa ha estat el con­junt bar­ce­lonès, eclèctic, cos­mo­po­lita en el millor sen­tit de la paraula, Dina­ta­tak: així acon­se­guei­xen que els esta­bli­ments estalviïn diners i ells donen a conèixer la seva música gràcies a aquesta petita gira per les per­ru­que­ries. La logística que els acom­pa­nya és ben sen­zi­lla, i l'ambi­ent fes­tiu que arros­se­guen, de sons entre medi­ter­ra­nis i bra­si­lers, ani­men la tarda a qual­se­vol cli­enta que es vagi a fer la per­ma­nent. I és que per això ser­vei­xen les cri­sis. Per fer-se arris­sar els cabells o per can­viar de look.

Si no, que par­lin amb Ikea: pot­ser una de les mar­ques que més està gua­nyant amb la crisi. Ja ningú es decora la casa amb mobles de qua­li­tat, en part pels diners, sí, perquè dol dei­xar anar la but­xaca en època de crisi, però també perquè la vida a Bar­ce­lona s'ha con­ver­tit en una cosa del tot pro­vi­si­o­nal, una vida de llo­guer en tota regla.

A Bar­ce­lona rara­ment algú fa plans a llarg ter­mini: i què faràs amb els pres­tat­ges de fusta fin­lan­desa quan canviï el teu rumb? Per això Ikea fun­ci­ona: perquè mai no sap greu aban­do­nar un pres­tatge Kakkrëkka, posem per cas, perquè és més costós des­mun­tar-lo, car­re­gar-lo, tras­lla­dar-lo, que com­prar-ne un de nou. És quan hi caus, en tot això, quan la idea de l'Illa, amb el seu quart con­curs de pon­gos, té més sen­tit que mai. Pongo és, exac­ta­ment, un neo­lo­gisme per par­lar d'un objecte de gust dubtós que algú t'ha rega­lat per com­promís i que t'obliga a pre­gun­tar-te: on el poso? Són les coses que un apro­fita per llançar quan fa mudança, i per això tots aquells que hem can­viat mol­tes vega­des de casa, de pon­gos en tenim pocs. Pot­ser, també és veri­tat, forma part d'una altra època, d'un moment en què rega­lar imi­ta­ci­ons d'imi­ta­ci­ons, o figu­re­tes típiques kitsch estava més de moda. La per­sona que ho rebia es deba­tia entre dues postu­res morals: per­dre l'amis­tat amb qui li ha fet el regal, ama­gant el pongo en un calaix pro­fund i arris­cant-se que la per­sona apa­regués per sor­presa a casa nos­tra i pre­guntés per la figu­reta; o enfron­tar-se cada dia, en arri­bar a casa, a un objecte de bellesa esperpèntica i atroç. Durant el mes de març hi ha hagut una ter­cera via: por­tar-los a l'Illa i espe­rar que un comitè expert premiés el pongo més ter­ri­ble. Quan tot­hom sap, en rea­li­tat, que el veri­ta­ble premi és des­fer-se de l'hor­ror que assal­tava tots aquells que van fer pas­sar l'amis­tat per sobre del bon gust.

Cal pen­sar, doncs, que la crisi és l'opor­tu­ni­tat de des­fer-nos de tots els pon­gos que arros­se­guem: objec­tes, sí, però també, i sobre­tot, influències pon­gos, fei­nes pon­gos i vides pon­gos en gene­ral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.