El sanejament de l’aigua rebrà 144 milions en cinc anys
La Generalitat i l’Àrea Metropolitana de Barcelona van anunciar aquest acord, que se sufragarà amb el cànon
El Departament de Territori i Sostenibilitat i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) van anunciar ahir l’acord per invertir 144 milions d’euros en la millora del sanejament de l’aigua durant els pròxims cinc anys, una xifra deu vegades superior a la del pla quinquennal anterior.
El conseller de Territori, Damià Calvet, que va presentar l’acord amb el vicepresident de l’AMB, Eloi Badia, va assegurar que “és molt important, no només per la xifra que suposa, sinó també perquè les inversions repercutiran en un bé i un servei essencial per a la població com és l’aigua”.
Les inversions se sufragaran a través dels ingressos del cànon de l’aigua –que gestiona l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA)–, un impost ambiental finalista que Calvet va recordar que va ser creat el 1983 i va subratllar que va ser “pioner” a tot l’Estat espanyol.
La dotació de la inversió es divideix en dos àmbits diferents: una part per a reposició, manteniment i millora, amb l’objectiu, segons Calvet, de “seguir amb el bon funcionament de les depuradores ja existents”, amb una inversió de 78 milions d’euros, i la resta del pressupost, 66 milions, es destinarà a noves inversions. Quant a les noves inversions, Badia va detallar algunes de les més importants, com ara les actualitzacions tecnològiques de les depuradores, la finalització de la connexió de tot el sanejament metropolità, el treball i la millora en les olors que desprenen les depuradores del Fòrum, Viladecans i Gavà, així com els treballs als col·lectors de Zona Franca i Llevant i els sobreeixidors de tota l’àrea metropolitana.
El conseller va insistir que la inversió no suposarà un augment del cànon de l’aigua i va assegurar que l’ACA, després d’anys de retorn de deutes que van fer que la inversió durant els cinc anys passats fos de només 14 milions d’euros, té actualment els comptes sanejats i pot cobrir aquestes inversions. “Fem realitat que tots els impostos en polítiques ambientals es vegin retornats amb una millora en el sistema de l’aigua i en el seu servei”, va celebrar el vicepresident de l’AMB.
El conseller va destacar la importància del consum responsable de l’aigua i va assegurar que la població de l’àrea metropolitana de Barcelona és “exemplar” en l’ús eficient, perquè el consum diari per habitant és de 103 litres, 30 litres menys que la mitjana catalana.