L'hospital Sant Joan de Reus incorpora la prescripció electrònica a planta

A través d'un programa informàtic es reduirà la possibilitat de cometre errors en l'administració de fàrmacs

Ja no caldrà que les infermeres intentin interpretar la lletra dels metges. El departament d'informàtica i els serveis assistencials del grup Sagessa, que gestiona l'Hospital Universitari de Sant Joan de Reus, ha desenvolupat aquest programa informàtic que permet eliminar l'ús del paper en la prescripció mèdica i s'elimina el risc que es produeixi un error en l'administració d'un fàrmac, com per exemple prescriure més dosi de la que correspondria. El procés funcionarà de la següent manera: els metges implementaran un document digital on es descriuran els medicaments i les dosis que necessita un determinat pacient. Després, el servei de farmàcia podrà consultar-los a través de l'intranet i els validarà de tal manera que el personal d'infermeria, que rebrà els avisos a través del seu propi ordinador, podrà consultar les taules organitzatives amb els horaris d'administració, les dosis que s'han de subministrar i altres dades pertinents.

El programa també fa saltar alertes i proporciona recordatoris en cas que es puguin produir desajustaments en el procés. Així, tal com va assenyalar la cap del servei de farmàcia, Pilar Salvador, es millora la qualitat de l'atenció al malalt: «Busquem la seguretat del pacient.»

El sistema, però, també implica altres avantatges, com ara que agilitza tot el procés de prescripció mèdica, millora l'organització de la informació i proporciona més accessibilitat a les dades del pacient –es pot conèixer si té al·lèrgies, les seves proves complementàries o les proves fetes en altres centres, i les interaccions que hi puguin haver entre medicaments–. Antonio Sánchez Marín, metge adjunt de cirurgia, va expressar que el programa «és molt intuïtiu» i «automàtic», amb la qual cosa poden «dedicar més temps als pacients». Per Sánchez Marín, el fet d'haver pogut participar en el desenvolupament d'aquesta nova eina i que, a més, hagi estat creada per personal del centre és important, perquè d'aquesta manera no ha calgut modificar el mètode de treball per adaptar-se al programa, al contrari del que hauria passat si se n'hagués comprat un d'extern.

L'aplicació de la prescripció electrònica assistida a planta es complementa amb l'ús d'un nou sistema d'administració dels fàrmacs. El servei d'infermeria recorre les habitacions del centre amb un carro equipat d'un ordinador i de diferents compartiments amb la medicació que necessiten els pacients, de manera que el personal pot preparar les dosis davant mateix del malalt. D'altra banda, el president de Sagessa, Eduard Ortiz, va voler avançar: «En poques setmanes també s'anirà cap a la prescripció no de medicaments sinó d'altres pràctiques com poden ser les vegades que s'ha de moure una persona del llit o les diferents pràctiques clíniques que se li hagin de fer.»

El sistema s'aplicarà a altres centres de Sagessa

el punt

El president del grup Sagessa, Eduard Ortiz, va recordar que el programa està a prova des del mes de novembre. La prescripció electrònica s'usa ara a nou habitacions de l'àrea de cirurgia i està previst que després de les vacances de Setmana Santa es faci efectiu a tota la planta. A més, també s'explotarà també a altres centres de Sagessa, així, abans de l'estiu el sistema ja hauria de ser operatiu a l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre i més tard s'aplicaria a l'Hospital Comarcal d'Amposta i a l'Hospital Sociosanitari de la Santa Creu de Tortosa. No obstant això, s'està treballant a contrarellotge per tal que un cop els equips mèdics de l'Hospital Universitari de Sant Joan de Reus es traslladin a les noves instal·lacions ja tinguin tot el sistema implementat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.