Societat

Els municipis reforcen les policies amb agents privats

Interior autoritza des del 2015 sis ajuntaments per contractar vigilants externs coordinats amb la policia per millorar la seguretat

La intenció és frenar l’increment del nombre de robatoris i de manters

Posar vigilants privats per reforçar les patrulles de la policia local. Aquesta ha estat la sortida per a alguns ajuntaments que per llei no poden ampliar les plantilles i veuen com el nombre de robatoris es dispara amb l’actuació de bandes organitzades i com es descontrola el fenomen del top manta a l’estiu. Són casos excepcionals i que els ajuntaments han de justificar per sol·licitar al Departament d’Interior l’autorització dels reforços amb la contractació de la seguretat privada.

Des del 2015, amb la nova llei de seguretat privada, la Generalitat ha autoritzat sis ajuntaments per fer aquesta actuació conjunta. És el cas de Vielha, que va ser el primer a demanar-ho. I, a continuació, el Vendrell, l’Estartit, Premià de Dalt, Roses i Sitges. El darrer consistori que ho ha sol·licitat és Matadepera, on les protestes veïnals s’han repetit en els últims mesos per l’allau de robatoris.

A Premià de Dalt, a partir del 28 de gener, quatre vigilants privats reforçaran els efectius de la policia local. L’alcalde, Josep Triadó, ho veu com una mesura per dissuadir les bandes de lladres que des del 2015 actuen amb total impunitat, sobretot als nuclis més aïllats. “Els lladres tenen més hores de foscor i vigilen que no hi hagi ningú per entrar i buidar el que troben”, assenyala l’alcalde.

Els agents de seguretat, que poden anar armats i actuen coordinats per la policia local, es distribuiran per quatre zones del poble perquè els veïns els coneguin. “A més de dissuadir els lladres, es converteixen en els nous serenos per supervisar la zona”, diu l’alcalde, que confia que el servei reverteixi la percepció d’inseguretat dels veïns. El consistori destinarà 100.000 euros del pressupost per contractar els agents fins al juny.

“S’ha d’endurir la llei, perquè pels robatoris amb força sense violència als lladres no els passa res”, critica Triadó, que recorda “la impotència” de la policia local quan veu que els mateixos detinguts tornen al cap d’uns dies a recollir el vehicle que els havien immobilitzat.

En altres municipis del Maresme, com Dosrius, els veïns s’han mobilitzat i organitzen patrulles per fer vigilància a les nits. L’alcalde, Marc Bosch, no amaga la preocupació i ja ha convocat els veïns a una reunió en els pròxims dies. Al poble hi ha sis agents i se’n contractarà un de nou, però segons diu caldria doblar la plantilla per vigilar les 24 hores. L’alcalde insisteix que els efectius dels Mossos són insuficients tot i les noves convocatòries que s’han anunciat.

Pressió pel top manta

A Sitges, els vigilants privats patrullen amb la policia per dissuadir els manters que ocupen la via pública. Ho faran puntualment quan es detectin més aglomeracions de venedors ambulants, sobretot al passeig. L’alcalde, Miquel Forns, assegura que per ara se n’ha reduït la presència i s’ha compromès una partida de 230.000 euros. “Les lleis estatals no ens autoritzen a ampliar la plantilla, i això ens aboca a contractar empreses privades”, lamenta Forns.

A Roses, la problemàtica dels manters va obligar l’estiu passat a posar sis agents privats. L’alcaldessa, Montse Mindan, recela, però, de l’efectivitat que va tenir sobre les bandes de manters. “Tot i la vigilància, no tenim prou força i es va generar crispació i tensió amb els venedors”, assenyala l’alcaldessa, que no amaga el descontrol dels més de 400 venedors il·legals que a l’estiu es concentren al passeig, amb el perjudici que això també representa per al comerç.

“Calen canvis normatius, perquè amb la vigilància que fem als municipis no n’hi ha prou, i el fenomen dels manters es multiplica arreu”, assenyala l’alcaldessa, que no té intenció de tornar a contractar seguretat privada aquest estiu. “Reforçarem com sempre la policia amb els agents de la temporada d’estiu”, conclou, i admet que calen mesures en diversos àmbits per resoldre el problema dels manters.

LES FRASES

S’ha d’endurir la llei, perquè pels robatoris amb força sense violència als lladres no els passa res
Josep Triadó
Alcalde de premià de dalt
Les lleis estatals no ens autoritzen a ampliar la plantilla i això ens aboca a contractar empreses privades
Miquel Forns
Alcalde de sitges
Calen canvis normatius, perquè amb la vigilància no n’hi ha prou i el nombre de manters es multiplica
Montse Mindan
alcaldessa de roses

Recuperar els serenos per fer d’agents cívics a la nit

A Santa Coloma de Gramenet posaran en marxa al març un programa per recuperar la figura del sereno. El vigilant de nits que antigament s’encarregava d’apagar llums i tenir-ho tot controlat al barri tornarà als districtes de Santa Coloma. Segons va explicar l’alcaldessa, Núria Parlon, el projecte sorgeix per frenar la percepció dels veïns que està augmentant la inseguretat.

Els agents de barri patrullaran entre les onze de la nit i les set del matí pels “punts calents” dels set districtes de la ciutat, com zones comercials i d’aparcament, boques de metro, places públiques i carrers amb problemes d’il·luminació.

Els agents aniran identificats amb una armilla groga i substituiran el xiulet d’abans per un telèfon mòbil, amb el qual estaran connectats amb la policia local. L’alcaldessa va aclarir en la presentació del projecte que els serenos “no hauran de fer de policies si hi ha situacions de risc”, sinó que hauran de contactar amb els cossos policials.

El servei s’impulsa a través d’un programa experimental d’ocupació per a persones majors de 45 anys en situació d’atur. La seva tasca serà semblant a la que fan els agents cívics durant el dia com ara acompanyar o auxiliar les persones desorientades i vetllar per l’adequada conservació i reparació del mobiliari urbà i dels espais públics. “Supervisar a les nits el bon funcionament de la ciutat i crear vincles que ajudin a recuperar entorns de confiança”, va resumir l’alcaldessa.

L’equip estarà format per divuit persones, dos encarregats i setze serenos, homes i dones que treballaran en patrulles mixtes. El cost d’aquest servei serà de 400.000 euros anuals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.