La Costa Brava, a l’abast de tothom
El Patronat de Turisme ha editat el primer mapa tàctil i auditiu amb quinze destinacions accessibles
Es distribuiran 3.000 exemplars entre oficines de turisme i associacions de discapacitats
El plànol editat pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona és innovador perquè està escrit en Braille, en català, i conté un codi QR per a mòbil o tauleta a través de què es pot accedir al seu contingut en versió auditiva i en cinc idiomes (català, castellà, francès, anglès i alemany). És el primer plànol d’aquestes característiques que es publica a les comarques gironines. Al mapa apareixen quinze punts d’interès turístic: les estacions d’esquí de la Molina i la Masella, l’estany de Banyoles, les viles medievals de Pals i Peratallada, el poblat ibèric d’Ullastret, la vall i el santuari de Núria, la vila vella de Tossa de Mar, el barri vell de Girona, els parcs naturals de la Zona Volcànica de la Garrotxa, el Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter, el Montseny, els Aiguamolls de l’Empordà i Cadí-Moixeró, el castell de Gala Dalí de Púbol i el teatre museu Dalí de Figueres, les ruïnes d’Empúries, Sant Pere de Rodes, les vies verdes, els jardins de la Selva marítima (Marimurtra i Santa Clotilde), Besalú i Santa Pau. Dels quinze indrets, catorze són accessibles per a persones amb cadira de rodes (tots a excepció de Sant Pere de Rodes), nou ho són també per a persones amb discapacitat visual i tres per a persones amb discapacitat auditiva.
A partir del febrer, els 3.000 exemplars que s’han editat es distribuiran entre una cinquantena d’oficines de turisme de les comarques gironines i també entre els consells comarcals, biblioteques i associacions de persones amb discapacitats. “És una eina per ajudar el personal de les oficines de turisme a atendre les persones amb discapacitat i poder facilitar-los un mapa igual que a la resta d’usuaris que passen per les oficines”, ha explicat Isabel Godoy, tècnica de màrqueting del patronat.
La idea del Patronat de Turisme és, d’una banda, anar ampliant i actualitzant la informació que es pot sentir a través de l’audioguia i també, depenent de l’acceptació del mapa, que es puguin fer noves tirades d’aquesta publicació. A l’hora de produir aquest material, el patronat s’ha inspirat en destinacions com ara Bilbao, Madrid i Benidorm i ha encarregat el projecte a l’empresa PuntoDis, especialitzada en l’accessibilitat en comunicació. La iniciativa ha tingut un cost de 15.000 euros.
Des de fa nou anys, el patronat, que depèn de la Diputació de Girona, treballa amb les administracions públiques, les empreses i diverses organitzacions, com ara l’Once, Mifas, Multicapacitats, l’Associació Gironina de Sords i Elsa Integració perquè la demarcació de Girona esdevingui una destinació turística per a tothom capdavantera al Mediterrani. Aquest any, els esforços se centren en: la publicació d’un manual de bones pràctiques per a establiments turístics, pensat per donar una atenció correcta als clients amb diversitat funcional; la posada en funcionament d’un blog turístic en dos idiomes; l’organització de jornades de formació, i és prevista també la visita d’un editor anglès de guies turístiques accessibles de Lonely Planet.
“És una iniciativa excel·lent que cal felicitar”
El president de l’associació Multicapacitats, Isaac Padrós, que es va quedar cec arran d’un accident, ha manifestat que el mapa editat pel Patronat de Turisme “és una iniciativa excel·lent, per què se l’ha de felicitar”. El representant de Multicapacitats reivindica el dret de les persones amb diversitat funcional a viatjar i a tenir a l’abast la informació necessària per fer-ho. En aquesta línia, i després de tenir l’oportunitat de provar el plànol (llegint-lo en Braille i descarregant-se els àudios a través del mòbil), assegura que el plànol és entenedor i fàcil de fer servir. “Està ben pensat; m’agrada molt”, diu mentre ressegueix amb els dits el relleu de la Costa Brava. “A Europa, hi ha més de 60 milions de persones amb algun tipus de discapacitat. Quan viatgem, normalment mai no ho fem sols. I no ens importa gastar una mica més diners si, a canvi, trobem una oferta de qualitat”, exposa Padrós, que posa com a exemple alguns llocs de la costa gironina –com ara les platges de Sant Antoni de Calonge–i de l’interior –com ara Albanyà– on l’accessibilitat és un tret diferencial. “Allà on s’obren serveis o establiments accessibles a tothom, l’entorn, de forma progressiva, també s’adapta a les necessitats, com si fos una taca d’oli”, argumenta. El president d’aquesta entitat, que és oberta a tothom, tingui o no alguna discapacitat, creu que, de cara a l futur, es podrien fer tres planols diferents amb rutes pel Pirineu, per la Costa Brava i per les comarques de l’interior, respectivament, i un de dedicat exclusivament a la ciutat de Girona.