La llei de barris generarà una inversió de 137 milions en 13 municipis tarragonins
El Punt inicia avui una sèrie, que s'allargarà fins al 10 de maig, per repassar tots els projectes que s'executen al Camp i l'Ebre
La llei de millora de barris, àrees urbanes i viles que requereixen una atenció especial va ser aprovada pel Parlament de Catalunya el 2004 i, des de la primera convocatòria d'ajuts que va generar aquell mateix any, ja va mostrar un nou camí en la manera d'intervenir de les administracions públiques, ja que es tractava d'una proposta transversal, és a dir, que anava més enllà de les actuacions purament urbanístiques, per potenciar programes de millora social, la supressió de barreres arquitectòniques, la creació d'infraestructures energètiques i ambientals i la incorporació de tecnologies de la comunicació. La millora de l'espai públic i les zones verdes, així com la provisió d'equipaments, s'enduu, tot i això, dos terços del pressupost, mentre que el terç restant és per a altres programes per promoure la sostenibilitat i la dinamització econòmica i social. L'objectiu final era que atreure-hi també inversió privada per, entre tots, retornar als barris més degradats de pobles i ciutats del país l'atractiu per anar-hi a viure.
En les sis convocatòries que ja s'han resolt des d'aleshores, el govern ha concedit subvencions a 94 municipis catalans per a actuacions en 117 barris i viles, entre més de 400 sol·licituds presentades. Des del 2004, el govern ja ha aprovat la concessió d'ajuts per valor de 594 milions d'euros a tot Catalunya, que generaran una inversió pública de 1.158 milions. Es calcula que unes 920.000 persones –un 13% de la població catalana–es veuran directament beneficiades per aquests ajuts. Més de la meitat de la selecció correspon a barris antics (un 52%), un 27% a polígons d'habitatges construïts als anys 60 i 70, i el 21% restant a àrees marginals sense planejament previ.
Els tretze d'El Punt
Entre els afavorits hi ha tretze barris del Camp i l'Ebre, d'ençà que el del Carme, a Reus, fos elegit el primer any, i, a la mateixa ciutat, el de la Immaculada i Sol i Vista entressin l'any passat en la darrera, quan es va estrenar una línia específica per a municipis de menys de 10.000 habitants, a la qual també es van poder acollir Falset i Ulldecona. Tots se sotmetran a partir d'avui i fins al 10 de maig a una acurada anàlisi d'El Punt, que, òbviament, s'emmotllarà a la realitat i el grau d'aplicació assolits en cada projecte. Tot plegat, amb un gràfic explicatiu i el contrapunt d'una entrevista a un agent social que conegui de primera mà la realitat del barri.