Vistes amb sabor rural

La celebració de la Fira Comarcal de Primavera de Campllong és una bona ocasió per descobrir els paisatges agrícoles que han bastit el passat i el present de la vida social de la zona

En un ter­reny pla­ner, tocant a la comarca de la Selva, es troba Camp­llong, un muni­cipi carac­te­rit­zat tra­di­ci­o­nal­ment per una eco­no­mia emi­nent­ment agrària que actu­al­ment, tot i la modi­fi­cació en la importància dels sec­tors econòmics i l'incre­ment dels pro­ces­sos urbanístics asso­ci­ats als sec­tors resi­den­cial i indus­trial, es manté més o menys esta­ble. Pot­ser per això, per la importància de la tra­dició del camp a la zona, va néixer l'any 1982 la Fira Comar­cal de Pri­ma­vera, que s'ha con­ver­tit en un refe­rent dins el sec­tor comer­cial, agrícola i rama­der català. Anu­al­ment, el pri­mer cap de set­mana després de Set­mana Santa, la fira de Camp­llong ofe­reix una àmplia oferta de pro­pos­tes i acti­vi­tats que atreu més de 30.000 visi­tants en cada edició. Però la fira és, a més, una bona ocasió per des­co­brir els pai­sat­ges agrícoles que for­men part del pas­sat i del pre­sent de la vida social del muni­cipi, amb impor­tants ele­ments patri­mo­ni­als, alguns de caràcter civil i religiós, però la majo­ria lli­gats a la tra­dició del camp, com ara els masos dis­tribuïts pels diver­sos veïnats del muni­cipi. Actu­al­ment les noves dinàmiques econòmiques han permès can­viar aquesta unió secu­lar de la masia amb les ter­res, incor­po­rant el turisme, en les cases rurals, o la con­versió en sego­nes residències.

Un dels prin­ci­pals ele­ments patri­mo­ni­als del muni­cipi és la Torre Llu­pi­ana, un edi­fici noble cone­gut també per Torre de Llupià o les Tor­res, regis­trat com a Bé Cul­tu­ral d'Interès Naci­o­nal. Es tracta d'un model de casa for­ti­fi­cada, cas­te­llet o residència senyo­rial, d'estil gòtic, assen­tada sobre alguna obra ante­rior, de la qual con­serva encara carac­terísti­ques des­ta­ca­des, com ara un fines­tral amb l'escut del marquès de Llupià, el pro­pi­e­tari pri­mi­tiu, les tor­res de defensa del gòtic final, la llar de pedra del saló del pri­mer pis o els grans arcs de les anti­gues cava­lle­ris­ses, actu­al­ment des­ti­na­des a celler.

Altres masies o cases pai­rals d'interès al poble són can Pou, ara més cone­guda com a can Tar­rosa; can Sant Dionís; can Bosch, de les més anti­gues; Torre Colo­mina; mas Fer­re­ries; can Quirc; can Guitó; mas Cate­dral; mas Gall o can Tei­xe­ras.

Al cos­tat de la Torre Llu­pi­ana, situ­ada en una petita ele­vació de ter­reny, es troba l'església de Sant Quirze i Santa Julita, en la qual es poden intuir les diver­ses èpoques de recons­trucció (s. XV, XVI i XVII), i la rec­to­ria, amb aspecte de típica masia cata­lana, que al llarg de la història ha tin­gut una gran incidència en el poble.

Gale­ria d'art sense sos­tre

Per aca­bar la jor­nada, ens podem arri­bar fins al muni­cipi veí de Cassà de la Selva i des­co­brir Parc Art, una experiència sin­gu­lar que poc té a veure amb la visita tra­di­ci­o­nal a un museu o a una expo­sició. Parc Art és una gale­ria d'art sense sos­tre, una invi­tació a gau­dir de la natura en un espai pen­sat fins al dar­rer detall per exhi­bir escul­tu­res con­tem­porànies úniques. En total, 150 obres d'artis­tes de renom naci­o­nal i inter­na­ci­o­nal, com ara Bona­ven­tura Ansón, Xicu Caba­nyes, Domènec Fita o Emília Xar­gay, dis­se­mi­na­des en un jardí de més d'una hectàrea de superfície. La visita al Parc Art, molt reco­ma­na­ble per fer en família, es pot com­ple­tar en una hora i mitja, però el visi­tant es pot pren­dre tot el temps que vul­gui per cami­nar, badar o, sim­ple­ment, seure a la fresca.

El recor­re­gut per la mos­tra artística va acom­pa­nyada d'una mos­tra de flora i fauna, tant autòctona com exòtica: paons i cig­nes hi cam­pen lliu­re­ment, i dar­rere un tan­cat s'hi poden veure ànecs muts, coll­verds, cabres nanes i altres ani­mals cus­to­di­ats per escul­tu­res que els evo­quen i que cri­den l'atenció dels més menuts.

FITXA DE LA RUTA

A Campllong s'hi arriba per la N-II, de Girona a Fornells de la Selva. A la rotonda, cal agafar la C-65, en direcció a Cassà de la Selva, i tot seguit la primera sortida, per la C-25, la carretera de Riudellots de la Selva.

DADES D'INTERÈS

Ajuntament de Campllong. C/ Església, 21. Tel. 972 46 15 04. www.campllong.cat
Consell Comarcal del Gironès. C/ Riera de Mus, 1-A. Girona. 972 21 32 62. www.girones.cat
Parc Art. Veïnat de Matamala. Cassà de la Selva. 972 463 081. www.parcart.net Horari fins al 30 de setembre: de dimarts a dissabte, de 10.00 h a 14.00 h i de 17.00 h a 20.00 h; diumenges i festius, de 10.00 h a 14.00 h. Dilluns tancat (en cas de ser festiu, estarà tancat el dimarts). Els menors de 7 anys han d'anar amb un adult.

Aparador social

Ariadna Ventura

La Fira Comarcal de Primavera de Campllong es converteix cada any en un veritable aparador econòmic i social de la demarcació de Girona. Tota la vitalitat econòmica, social i cultural són presents a la fira comercial i la vela oberta, en les parades de productes artesans, demostració d'oficis, exposicions de maquinària agrícola antiga, exposicions de maquinària agrícola i industrial o mercat d'ocasió, que es completen amb exhibicions i concursos com ara el morfològic de burro català, una tractorada o l'exhibició d'arrossegament de pes amb cavalls.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.