Societat

Societat

Espectacle al quiròfan

L’hospital Clínic completa la primera intervenció quirúrgica teleassistida mitjançant el 5G des del MWC i ja prepara aplicar-hi robots l’any vinent

És el primer pas d’un pla per democratitzar l’educació mèdica al món i operar en remot

No hi va haver cap dada tècnica con­creta amb relació a l’apli­cació i la latència del 5G. I les indi­ca­ci­ons mèdiques van ser mínimes, per com­plir l’expe­di­ent. Però, tot i això, la pri­mera ope­ració quirúrgica guiada en directe amb la xarxa mòbil de cin­quena gene­ració va ser un espec­ta­cle equi­pa­ra­ble (en ritme, esce­ni­fi­cació i gran­di­loqüència) a les grans pre­sen­ta­ci­ons de mòbils que tenen lloc al MWC. En qual­se­vol cas, el més relle­vant és que va ser­vir per demos­trar l’eficàcia del pro­jecte Cirur­gia Remot 5G que han impul­sat l’hos­pi­tal Clínic, la Mobile World Capi­tal Bar­ce­lona i Voda­fone. Tant, que ja tenen pre­vist anar més enllà, i l’any vinent hi apli­ca­ran l’ús de robots.

El doc­tor Anto­nio de Lacy, cap de cirur­gia gas­troin­tes­ti­nal i prin­ci­pal impul­sor del pro­jecte, va con­duir l’acte demos­trant que damunt l’esce­nari té una desim­bol­tura tan excel·lent com als quiròfans. Mal­grat les rei­te­ra­des advertències que la sessió con­tin­dria imat­ges que podrien ser per­tor­ba­do­res –“no et posis a les pri­me­res files, que esquit­xarà”, feia broma un direc­tor de comu­ni­cació–, les con­ne­xi­ons amb el quiròfan van ser breus i, per exprés desig de la GSMA, no es van ofe­rir imat­ges de la inter­venció a tota pan­ta­lla. Això sí, es va evi­den­ciar que la con­nexió entre el Clínic i la MWC era fluida i en alta defi­nició, i que De Lacy podia fer indi­ca­ci­ons amb pre­cisió men­tre l’equip mèdic extreia per lapa­roscòpia una part de l’intestí gros a un paci­ent bar­ce­loní que hi tenia un tumor. “En aquesta àrea hi ha tots els ner­vis, s’ha de vigi­lar de no tocar-la perquè podria supo­sar dei­xar seqüeles de retenció o de capa­ci­tat sexual”, expli­cava el doc­tor men­tre, sobre una tau­leta, mar­cava una regió de la zona on esta­ven inter­ve­nint i, al mateix moment, la indi­cació apa­rei­xia en una gran pan­ta­lla del quiròfan Opti­mus, el més avançat del món i pre­pa­rat per mos­trar les ope­ra­ci­ons des de dife­rents angles.

Era pur espec­ta­cle, perquè els cirur­gi­ans del Clínic esta­ven sobra­da­ment pre­pa­rats per a aquesta inter­venció, però la intenció és apro­fi­tar aquesta tec­no­lo­gia en el futur per acom­pa­nyar els espe­ci­a­lis­tes que no ho estan tant. D’aquesta manera, es podrà cor­re­gir el fet que molts cirur­gi­ans no es poden des­plaçar per fer for­ma­ci­ons espe­ci­a­lit­za­des perquè se’ls reque­reix a les sales d’ope­ra­ci­ons. A més, també és habi­tual que alguns, un cop han com­ple­tat la for­mació en noves tècni­ques al Clínic, no es veuen amb cor d’apli­car els pro­ce­di­ments quan tor­nen als seus cen­tres sani­ta­ris.

“Només el 3% dels cirur­gi­ans tenen accés a for­mació d’altes capa­ci­tats. La nos­tra intenció és donar edu­cació en línia i de franc a tot el món”, indica Rod Menc­haca, direc­tor gene­ral d’AIS Chan­nel, que aporta la solució de tele­for­mació “amb una latència de la cin­quena part d’un segon”, segons indi­cava després de l’acte. L’empresa cata­lana i la resta de socis ja tre­ba­llen per con­ti­nuar evo­lu­ci­o­nant el pro­jecte i dur al MWC de l’any vinent una ope­ració en què inter­vin­guin robots. Tot una fita que, com va pas­sar ahir, el paci­ent pot­ser voldrà recor­dar con­ser­vant el vídeo de la inter­venció. Amb un De Lacy estel·lar que va fer “el pri­mer pas” cap al somni de la cirur­gia remota.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.