Societat

Societat

Gots de vidre a la presó

La presó de Brians 1 estrena un mòdul d’autogestió, en què 26 recluses comparteixen espais, com ara un menjador i una cuina amb els seus aparells

Justícia afirma que amb aquest sistema es redueix la conflictivitat

Una per­sona con­dem­nada a penes de presó sig­ni­fica que és apar­tada de la soci­e­tat perquè assu­meixi el mal que ha fet i perquè en aquest temps tan­cada trobi eines per reha­bi­li­tar-se i poder tor­nar a viure en comu­ni­tat. La manca de lli­ber­tat i l’estricte règim peni­ten­ci­ari, on tot està pau­tat, pot impli­car la pèrdua d’iden­ti­tat de la per­sona perquè només ha d’obeir ordres. Per rever­tir aquesta rea­li­tat, el Depar­ta­ment de Justícia està implan­tant l’ano­me­nat model de par­ti­ci­pació i con­vivència als cen­tres peni­ten­ci­a­ris cata­lans, que con­sis­teix a fomen­tar la par­ti­ci­pació i reque­reix la impli­cació de tots els pro­fes­si­o­nals, enti­tats col·labo­ra­do­res i de volun­ta­riat, i també d’interns i famílies.

Un exem­ple d’aquest model és el mòdul d’auto­gestió que des de fa cinc mesos fun­ci­ona a l’espai de dones de la presó Bri­ans 1, a Sant Esteve Ses­ro­vi­res. Del miler i escaig d’interns que té actu­al­ment el penal, unes 120 són dones i, d’aques­tes, 26 con­vi­uen en aquest mòdul que ofe­reix certa auto­no­mia. La con­se­llera de Justícia, Ester Cape­lla, acom­pa­nyada del direc­tor de Ser­veis Peni­ten­ci­a­ris, Amand Cal­deró, va visi­tar ahir aquest mòdul d’auto­gestió, del qual va des­ta­car que és “pio­ner en l’àmbit de dones, a les quals –va asse­gu­rar– el govern està com­promès a donar-los eines per assu­mir res­pon­sa­bi­li­tats i superar difi­cul­tats a obte­nir la lli­ber­tat”. Hi va afe­gir que “els pri­mers resul­tats indi­quen que aquests espais “rebai­xen la con­flic­ti­vi­tat”. La presó de Bri­ans 1, amb la nova direc­tora, Gemma Tor­res, també vol impul­sar uni­tats en què es clas­si­fi­qui les dones per les seves neces­si­tats.

“Estic encan­tada d’estar al nivell 2! Des de feia cinc anys que no veia gots i plats de vidre, quina emoció! Ni una tor­ra­dora, ni un micro­o­nes! Quan vaig aga­far un got, vaig pen­sar: com pesa...”, explica plena de vita­li­tat Eterna, nom que ha esco­llit aquesta dona de 42 anys per no ser iden­ti­fi­cada. Per qüesti­ons de segu­re­tat, gots i coberts són de plàstic als penals (en el mòdul es man­te­nen els coberts) i els plats són subs­tituïts per safa­tes de metall. En aquest mòdul d’auto­gestió, les dones com­par­tei­xen una sala d’estar amb tele­visió, un men­ja­dor i una cuina amb gai­rebé tots els estris. El men­jar és dut pel ser­vei del cen­tre, però, el sim­ple fet de posar-lo al plat o d’escal­far-lo al micro­o­nes és vis­cut com un guany de dig­ni­tat i de con­fiança entre les inter­nes. En aquest mòdul, però, es man­te­nen les cel·les, que com­par­tei­xen dues reclu­ses, i a les nits són tan­ca­des amb clau, com la resta d’inter­nes.

Un altre pri­vi­legi per a aques­tes inter­nes, esco­lli­des pel seu bon com­por­ta­ment i evo­lució, és que sur­ten a tre­ba­llar fora del mòdul on viuen, com ara a la fleca o a la paque­te­ria. Eterna està en l’espai de comu­ni­ca­ci­ons i s’encar­rega de nete­jar i obrir les sales fami­li­ars i les ínti­mes. “Amb les dones tre­ba­llem molt bé aquí, millor que amb els homes”, con­fessa una fun­cionària. Eterna con­si­dera que per anar al mòdul d’auto­gestió s’ha de gua­nyar: “Tot és un procés i s’ha de fer el pro­grama de trac­ta­ment.” Ella va fer el pro­grama de delic­tes vio­lents, del qual asse­gura que “va ser dur i amb molts de sen­ti­ments”. En aquests cinc anys tan­cada, pri­mer a Wad-Ras i després a Bri­ans1, Eterna s’ha tret el gra­duat esco­lar i ara estu­dia un grau de cures. Il·lusi­o­nada, explica que aviat gau­dirà d’un permís d’una set­mana, que com­par­tirà a casa de la seva mare i amb la seva filla de 17 anys. Li falta un any per recu­pe­rar la lli­ber­tat. “Tot passa per alguna cosa”, sosté.

608
recluses
hi ha actualment a Catalunya. Representen el 7% de la població reclusa, situada en 8.459 interns, a finals de febrer passat, segons l’estadística.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.