Societat

A estudi, la resistència maqui i antifranquista

Can Trona d’en Bas és la seu d’una jornada que clou els actes del Projecte Cisquet

La majoria dels màxims experts en els maquis i la resistència antifranquista es reuniran, el 16 de març, a Can Trona de la Vall d’en Bas en la primera jornada d’estudi sobre aquesta temàtica. Està organitzada pel Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i Comarca, l’Associació Catalana d’Expressos Polítics del Franquisme, l’Associació d’Exguerrillers, La Gavilla Verde de Santa Cruz de Moya, l’Amical d’Antics Guerrillers Espanyols a França, el Projecte Cisquet, el Llegat Josep Canal Alberola i l’Ajuntament de la Vall d’en Bas. Aquesta jornada clou els treballs de recuperació de la memòria del maqui d’Olot Francesc Serrat, Cisquet.

Aquestes jornades són un pas important per a la creació d’un centre de documentació de la resistència antifranquista, el primer d’aquestes característiques a Catalunya i a la resta de l’Estat. L’organització ha previst una taula rodona sobre la història de la resistència armada antifranquista; una altra sobre poder, violència i resistència, i encara una altra sobre l’imaginari sobre el maquis en el cinema i en la literatura.

En Cisquet era fill del darrer alcalde republicà de la ciutat, Joan Serrat, i exiliat amb la seva família el 1939 a través de Sadernes i fins a Sant Llorenç de Cerdans. Després de participar en diferents grups de la resistència contra els nazis a França, en Cisquet es va incorporar al maquis, fins que, el 1945, va caure a mans de la policia franquista i el febrer de 1946 va ser executat al Camp de la Bota de Barcelona. Per participar en les jornades, cal inscriure’s al lloc web Pehoc.cat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.