El projecte no garantia la seguretat del Pont de Candi quan s'hi va iniciar l'obra de reforç

El document que revelava elevacions de 17 centímetres en cinc anys només assegurava el viaducte fins al juliol del 2009

Tal com s'exposa en el Pro­jecte per a la reha­bi­li­tació i esta­bi­lit­zació del tàlveg de Pont de Candi –s'exe­cuta ara, redac­tat per Tifsa l'agost de 2008–, el via­ducte de Mont­blanc, que for­mava part del sub­tram IV-B de les obres del TAV entre Lleida i Mar­to­rell, es va aca­bar de cons­truir el juliol del 2002, sobre la base d'un pro­jecte cons­truc­tiu redac­tat per Inocsa l'octu­bre del 1999, que no deia res de la presència de mate­ri­als expan­sius a la zona –tam­poc no ho feien l'estudi infor­ma­tiu ni l'estudi ambi­en­tal pre­vis–. A prin­cipi del 2007, però, es van detec­tar des­plaçaments ver­ti­cals del tau­ler del via­ducte, loca­lit­zats als qua­tre pilars cen­trals –els més alts– dels nou que té. Les com­pro­va­ci­ons fetes aquell maig eren demo­li­do­res: en menys de cinc anys –des del setem­bre del 2002– el sisè pilar s'havia aixe­cat 16,8 centímetres, i el cinquè pilar, 15,2 centímetres. També s'havien alçat el setè pilar (4,8 cm) i el quart (1,5).

Fins a 9 mm cada mes

Des del juny del 2007, al via­ducte s'hi fa una «aus­cul­tació geotècnica» per­ma­nent, amb l'asses­so­ra­ment de la UPC, un segui­ment que aquell octu­bre desem­bo­cava en un pri­mer informe que reco­nei­xia l'acti­vi­tat expan­siva als fona­ments del pont, con­cre­ta­ment per la presència d'anhi­drita, un «mine­ral molt actiu». Entre el setem­bre i el desem­bre, de fet, ja es com­ple­tava una pri­mera actu­ació per cor­re­gir la rasant del tau­ler, del qual es rebai­xava la cota de recol­za­ment sobre els pilars 4, 5, 6 i 7 –fins a 21 centímetres als dos cen­trals–, per «reduir els esforços impo­sats al tau­ler i aug­men­tar la vida útil del via­ducte».

Aquell novem­bre es va ins­tal·lar una xarxa de més de 150 fites d'ani­ve­lla­ment per pre­ci­sar i con­tro­lar tots els movi­ments. L'informe de l'agost del 2008, en aquest sen­tit, encara és més devas­ta­dor, ja que con­firma i fins i tot aug­menta a l'alça tots els mals augu­ris: el pilar 5 s'havia aixe­cat entre 8,8 i 9 mil·límetres al mes de mit­jana en els dar­rers 10 mesos a la zona del tau­ler, i 8,3 a la base. Al pilar 6 l'aixe­ca­ment havia estat de 6,6 a 6,9 mm a dalt, i de 5,8 a la base. El 4 i el 7, en menor mesura, també havien expe­ri­men­tat aixe­ca­ments. El febrer del 2008, a més, es va haver de mun­tar una estruc­tura de blo­queig late­ral als pilars 2, 3 i 8 per la «neces­si­tat de reforçar trans­ver­sal­ment més pilars davant l'empenta late­ral dels que s'estan movent».

Girs en sen­tit con­trari

El que passa és que les fites no van detec­tar només aixe­ca­ments, sinó també girs lon­gi­tu­di­nals i trans­ver­sals en els fona­ments del pont, algun fins i tot en sen­tit con­trari: el pilar 5, per exem­ple, s'havia girat, en els dar­rers cinc mesos, 0,05 mm al mes aigua avall del bar­ranc, i 0,04 en sen­tit Lleida. En canvi, el pilar 7 s'havia girat en el mateix temps 0,03 mm al mes aigua amunt, i 0,06 en sen­tit Bar­ce­lona.

De fet, el mateix pro­jecte avançava: «Amb les últi­mes inves­ti­ga­ci­ons rea­lit­za­des es tenen sos­pi­tes d'una geo­lo­gia de major detall que l'emprada fins al moment a la zona objecte d'estudi, en la qual es podrien arri­bar a loca­lit­zar falles no loca­lit­za­des ante­ri­or­ment.» S'admet, doncs, que el «per­fil geològic-geotècnic» no era prou bo, i per això es demana que es facin més estu­dis per con­fir­mar exac­ta­ment a quina fondària hi ha els mate­ri­als que pro­du­ei­xen l'infla­ment, ja que això con­di­ci­o­narà l'actu­ació a pro­jec­tar. Segons les dades de què dis­po­sa­ven lla­vors, «encara no es pot cons­ta­tar ni expli­car ade­qua­da­ment quin ha estat el deto­nant d'aquesta expansió», tot i que «l'expli­cació més plau­si­ble és l'infla­ment de les capes pro­fun­des de ter­reny per sota dels fona­ments actu­als». Ja es cons­tata, a més, que s'han tro­bat «esquer­des entre el cap del pilot i el cep, sig­nes inequívocs que s'ha produït en algun moment post­cons­truc­tiu un infla­ment del ter­reny» de la franja supe­rior (10-15 metres).

Juliol del 2009, el límit

El novem­bre del 2007, paral·lela­ment, es va fer un estudi específic del reforç estruc­tu­ral dels pilars 4, 5, 6 i 7, per ana­lit­zar-ne bàsica­ment la segu­re­tat. I les con­clu­si­ons eren això, con­clo­ents: «A pesar del procés de cor­recció de cota del tau­ler, s'hau­rien de fer més actu­a­ci­ons del via­ducte, ja que els coe­fi­ci­ents de segu­re­tat exi­gits en ELU [estats límit últims, els requi­sits mínims de resistència i esta­bi­li­tat esta­blerts en obres d'engi­nye­ria] s'esgo­ta­rien el juliol del 2009.» «En canvi, els pilars arri­ba­rien al límit de segu­re­tat estricta en ELU l'abril de 2010», hi afe­geix l'informe.

Les aus­cul­ta­ci­ons poste­ri­ors rela­xa­rien aquest segon ter­mini als pilars, ja que els movi­ments ja hi eren menys impor­tants, però el pro­jecte tècnic de l'agost del 2008 cor­ro­bo­rava les alar­mes pel que fa al tau­ler. «Si es manté el ritme actual dels movi­ments, podrien reper­cu­tir en la segu­re­tat estruc­tu­ral del via­ducte, així com en la seva fun­ci­o­na­li­tat, per la qual cosa s'hi con­si­dera impres­cin­di­ble una actu­ació per com­pen­sar els citats des­plaçaments produïts pel ter­reny.» I con­ti­nua: «Amb l'extra­po­lació de les velo­ci­tats actu­als [...] i tenint en compte els càlculs estruc­tu­rals rea­lit­zats, es con­si­dera que el ter­mini de segu­re­tat rao­na­ble de l'estruc­tura s'esgo­ta­ria el juliol de 2009. Per tant, exis­teix una certa urgència a deci­dir i rea­lit­zar una actu­ació que pugui resol­dre o miti­gar el pro­blema.» Només tenien, doncs, onze mesos per actuar, si bé el mateix pro­jecte mati­sava que «amb l'actu­ació del ter­raplè es podria alte­rar la velo­ci­tat i la forma de l'ascens impo­sat al tau­ler, i aquests valors límits hau­rien de ser revi­sats».

Tra­mi­tació d'urgència

Dit i fet. L'Adif no es va entre­te­nir a cre­mar unes eta­pes admi­nis­tra­ti­ves que sovint s'eter­nit­zen, i tra­mi­tava el pro­jecte d'urgència. El desem­bre del 2008, el Con­sell de Minis­tres n'auto­rit­zava la posada a lici­tació, i el 30 de gener del 2009 l'adju­di­cava per un import de gai­rebé 44 mili­ons a la unió tem­po­ral d'empre­ses entre FCC Cons­trucción i Comsa. La noti­fi­cació no es publi­cava al But­lletí Ofi­cial de l'Estat fins al 27 de març, mes en què l'Ajun­ta­ment rebia el pro­jecte bàsic, els plànols i la llista de fin­ques afec­ta­des per les noves expro­pi­a­ci­ons que calia fer. El 9 d'abril, el BOE posava a expo­sició pública l'expe­di­ent d'expro­pi­ació forçosa –en resul­ta­ven afec­tats uns 90.000 m²– i donava 15 dies als afec­tats per pre­sen­tar-hi al·lega­ci­ons.

Les actes, a l'agost

Mal­grat que no hi va haver cap gran con­flicte, la tra­mi­tació de l'obra va fer que, segons fonts muni­ci­pals con­sul­ta­des, fins a l'agost del 2009 no se sig­nes­sin, al mateix ajun­ta­ment, les pri­me­res actes prèvies d'ocu­pació amb els pro­pi­e­ta­ris, pas impres­cin­di­ble perquè les màqui­nes pogues­sin acce­dir als ter­renys. El procés, de fet, no es va aca­bar fins al 23 de novem­bre, quan l'Ajun­ta­ment va sig­nar les últi­mes amb les seves pro­pi­e­tats. L'alcalde, Josep Andreu, con­firma en aquest sen­tit: «Les obres no van començar fins al novem­bre pas­sat –de fet, ell mateix hi va enviar una ins­pecció just qua­tre dies després, el dia 27–, tot i que no en tenim cap constància per escrit, perquè només estan obli­gats a fer una comu­ni­cació interna.» Ell mateix, això sí, acla­reix que «la refo­na­men­tació dels pilars va començar abans, perquè els ter­renys ja eren seus». Des de lla­vors els tre­balls han anat con­tra rellotge, però des del juliol del 2009, segons el mateix pro­jecte d'Adif, en prin­cipi no es podia garan­tir tècni­ca­ment la segu­re­tat de l'estruc­tura si s'hagues­sin man­tin­gut les velo­ci­tats d'aixe­ca­ment. Qua­tre mesos de sus­pens.

Adif: «La prioritat és la seguretat»

Fonts d'Adif han negat rotundament que en cap moment la seguretat del viaducte hagi perillat, tal com prova el fet que, segons diu, en cap moment no ha resultat afectada l'explotació ferroviària, i ara ni tan sols s'hi ha establert una limitació de la velocitat dels trens, com sí que va passar durant les actuacions que es van fer el 2007 al tauler. «Si hi hagués algun problema d'inestabilitat estructural al Pont de Candi, evidentment no hi passarien trens; el que es fa són actuacions purament preventives, amb l'objectiu d'augmentar les garanties de seguretat, i garantir l'òptim estat de la infraestructura», assegura. Adif, això sí, admet que «s'han fet investigacions geotècniques i sistemes d'instrumentació per fer-hi un control exhaustiu», i conclou: «La màxima prioritat per a Adif és garantir la seguretat de la infraestructura i l'explotació ferroviària.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.