Societat

El sector turístic preveu bones ocupacions a la costa per Setmana Santa tot i les últimes nevades

Els allotjaments rurals de la Catalunya Central freguen el ple, sobretot de Divendres Sant a Dilluns de Pasqua

Bones dades d’ocupació a les comarques gironines, sobretot a les zones de la Costa Brava

El sector turístic preveu bones xifres d’ocupació aquesta Setmana Santa a la costa i descarta que les darreres nevades al Pirineu restin afluència a la zona de platja. Així per exemple, a la Costa Daurada les previsions se situen al voltant del 85% gràcies al turisme esportiu, mentre que a la Costa Brava voregen el 80%, en especial a la Selva i el Baix Empordà.

Per contra, al Pirineu les reserves se situen entre el 50% i el 70% a la Cerdanya i el Ripollès, menys de l’esperat malgrat el fred i la neu dels últims dies. Pel que fa el turisme interior, el sector turístic de Lleida espera una “molt bona ocupació”, d’entre el 80% i el 95%; unes xifres similars als allotjaments rurals de les Terres de l’Ebre, amb un 90%, i als de la Catalunya Central, que oscil·len entre el 80% i el ple absolut.

Les previsions d’ocupació turística a la Costa Daurada durant aquesta Setmana Santa se situen en el 85%. Aquests bons pronòstics es deuen, en bona part, al turisme esportiu que s’espera al territori, atret per l’elevat nombre d’esdeveniments i campionats nacionals i internacionals de diferents disciplines i categories programats durant aquest període, que garanteixen la vinguda de 20.000 esportistes nacionals i internacionals.

També hi afavoreix que la Setmana Santa enguany hagi estat tardana. Si la climatologia es mostra favorable es preveu una ocupació alta durant aquestes vacances de Pasqua als principals municipis turístics de la Costa Daurada: Salou, Cambrils i Vila-seca.

“A falta de les reserves de darrera hora, sobretot dels turistes nacionals i francesos, Ja podem garantir una ocupació que se situarà al voltant del 85% de mitjana, aproximadament”, declara el president de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT), Eduard Farriol.

Tot i això, Farriol matisa que “les darreres nevades podrien fer que una part dels turistes vulguin aprofitar per gaudir dels últims dies de neu”. Enguany hi ha hotels que han obert portes excepcionalment, quan abans no ho feien. Per Setmana Santa, hi haurà uns 60 hotels oberts -de 86-, la qual cosa representa el 70% de la planta hotelera de Salou, Cambrils i Vila-seca-la Pineda.

Lleuger descens a les cases rurals de l’Ebre

Els allotjaments rurals de les Terres de l’Ebre s’ompliran en un 90% durant els quatre dies festius de finals de setmana santa, de dijous a dilluns de Pasqua. Una xifra lleugerament inferior a l’ocupació de l’any passat, que va fregar el 95%.

L’Associació de Turisme Rural de les Terres de l’Ebre (Aturebre) ho interpreta com un canvi de tendència en la demanda fruit de la reducció del nombre de jornades d’estada. “Quatre dies no són. O venen divendres o marxen diumenge”, asseguren des del sector.

La tendència és més de tres nits que quatre i això fa baixar el percentatge, tot i que no gaire”, precisa el portaveu d’Aturebre, Juanjo Bel. Així les coses, la majoria dels clients han optat enguany per reservar només tres dies quan, anteriorment, els mateixos allotjaments exigien, a la pràctica, una reserva mínima de quatre.

“Ara no surt i ja no pots obligar a reservar les quatre nits”, afegeix. Aquest comportament es pot atribuir a la crisi o a la manca de pressupost dels clients.

Una bona Setmana Santa per als hotels de la Costa Brava

La Setmana Santa arranca amb bones dades d’ocupació a les comarques gironines, sobretot a les zones de la Costa Brava. De fet, els hotels de la costa al Baix Empordà i la Selva tenen entre un 78 i un 80% de les habitacions plenes. A l’Alt Empordà, les reserves es queden al 67%.

Tot i així es tracten de xifres superiors a les de l’any passat, ja que aquest 2019 la Setmana Santa cau més tard. Per contra, tot i les nevades dels últims dies, les reserves al Ripollès (69%) i a la Cerdanya (51%) no són tant potents com s’esperaven i es queden al mateix nivell que l’any passat. Per altra banda, la ciutat de Girona ja té el 80% de les habitacions reservades.

Des de la Federació d’Hostaleria de Girona han avançat que el 51% dels visitants seran catalans, mentre que el 20% vindran de l’estat espanyol i el 29% de diferents països de la Unió Europea. El perfil de turista serà familiar i els dies més forts seran des del Divendres Sant fins el Dilluns de Pasqua. La mitjana d’estada és de tres dies a les zones costaneres i dos dies a la muntanya i altres zones de l’interior.

El sector turístic de la Catalunya Central es mostra optimista de cara a Setmana Santa i espera assolir ocupacions elevades, sobretot de Divendres Sant a Dilluns de Pasqua. El turisme rural continua sent l’opció més ben posicionada i els allotjaments tenen unes previsions que van del 80% al complet total.

Una de les comarques que registra una ocupació turística més important és el Berguedà. El president de l’Associació de Turisme Rural, Jordi Pellicer, ha explicat que en conjunt ja es ratlla el 95% d’ocupació i que les cases que s’han llogat amb més antelació són les que tenen més capacitat.

El perfil majoritari de clients són famílies de la província de Barcelona que busquen el contacte amb la natura. Pellicer ha lamentat que molts cops els costa animar els clients perquè surtin a conèixer “pobles de la comarca que val molt la pena visitar”. “És una batalla que donem gairebé per perduda”, ha afegit.

Segurament Solsona és la comarca que té unes previsions d’ocupació més minses, però a la resta són força notables. En el cas d’Osona, per l’especificitat del Mercat del Ram, que se celebra del 12 al 14 d’abril, és quan els establiments tenen les habitacions gairebé plenes amb ocupacions del 85 i el 100%, unes xifres superiors a les reserves per Pasqua, segons han explicat des de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme del Moianès i d’Osona.

Entre els principals atractius turístics a la Catalunya Central hi ha Montserrat, on el monestir preveu unes ocupacions per Pasqua tant a l’hotel com a les cel·les del 90%. A Osona, en la vessant religiosa també hi ha dos atractius que busquen el reclam del públic i que són la Processó dels Armatsni el Festival BBVA de Música Religiosa, que s’allargarà fins el 18 d’abril amb propostes com el ‘Réquiem’ de Mozart o ‘Les Set Darreres Paraules’ de Haydn.

A Lleida, entre el 80% i el 95%

El sector turístic de la demarcació de Lleida preveu una “molt bona” ocupació per Setmana Santa, que oscil·larà entre el 80% i el 95% del Dijous Sant al dilluns de Pasqua, segons el tipus d’allotjament, i que, si el temps acompanya, podria arribar a la plena ocupació del Divendres Sant al diumenge de Pasqua, segons les previsions del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida.

La coincidència del final de la temporada d’esquí, amb bons gruixos de neu, i l’inici de la d’esports d’aventura i de turisme actiu fan ser optimista el sector, que confia igualar les xifres de l’any passat.

Entre Dijous Sant i dilluns de Pasqua, en hoteleria s’espera una ocupació d’entorn el 80% a les zones turístiques, d’entre el 90 i el 95% en turisme rural, i la plena ocupació pel que fa als càmpings en la modalitat de bungalou.

El primer tram de setmana l’ocupació serà inferior i se situarà, de mitjana entre els diferents subsectors, entre el 35 i el 40%. El Patronat estima que del 13 al 22 d’abril uns 80.000 turistes visitaran les comarques lleidatanes i faran més de 210.000 pernoctacions.

Àmbit metropolità

Els allotjaments de l’àrea metropolitana de Barcelona reben aquesta Setmana Santa amb més bones expectatives que l’any passat: la festivitat arriba gairebé un mes més tard, i això ha disparat les reserves. Per zones, al Maresme hi ha més hotels oberts que ara fa un any -ja enllacen amb l’estiu- i l’abril permet coincidir amb nombroses competicions esportives.

Gràcies a aquests dos factors, la mitjana de places ocupades se situa al voltant del 85% al conjunt de la setmana, amb expectatives d’arribar al 87% amb les reserves d’última hora.

En molts casos, els visitants opten per allargar l’estada fins el dia de Sant Jordi. “Tenim força reserves que s’allarguen cinc dies, des de Divendres Sant fins dimarts, sobretot turisme de proximitat”, relata el president del Gremi d’Hostaleria del Maresme, Jordi Noguera, que constata que els visitants de l’Aragó són els que més s’estan decantant per aquesta opció.

En el cas del Garraf, les reserves als hotels de Sitges ronden el 70% durant els primers dies de la setmana, mentre que el percentatge d’ocupació arriba al 85% als establiments més cèntrics a partir de Dijous i Divendres Sant. Unes dades que superen, amb molta distància, el 50% de places reservades que el sector tenia l’any passat.

“Quan la Setmana Santa Cau al març, totes les pistes encara estan obertes. En canvi, a l’abril, i si tenim en compte la calor provocada pel canvi climàtic, els destins de platja ho tenim tot de cara”, apunta el president del sector a Sitges, Oskar Stöber, que confia que les reserves aniran a més a l’últim moment si el sol s’acaba imposant.

En el cas dels càmpings de la demarcació de Barcelona, els empresaris destaquen que les reserves se situen al 95% als bungalows, mentre que l’ocupació de les parcel·les és del 70%.

El president de l’Associació de Càmpings de Barcelona, Francesc José Caballé, celebra que les xifres són millors que les del 2018, i assenyala la pràctica totalitat de les reserves corresponen a ciutadans de Catalunya.

De fet, apunta que el turisme interior ha crescut exponencialment. Per contra, explica que l’afluència de persones d’altres punts de l’Estat s’ha reduït i es troba “sota mínims”.

Caballé considera que aquest descens es deu a que “la gent prefereix altres destins més novedosos”, tot i que reconeix que “potser tampoc els interessa venir per la situació que s’està vivint a Catalunya”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.