Societat

Les processons, pas a pas

Els principals actes de Setmana Santa van tenir lloc entre dijous i divendres i van atraure nombrosos espectadors al carrer

El Sant Enterrament de Girona, la Dansa de la Mort de Verges i el Via Crucis de Sant Hilari, entre els més vistos

Amb la posta de sol, com cada any per Divendres Sant, va posar-se en marxa la tradicional processó del Sant Enterrament pels carrers del barri vell de Girona, una de les que fa sortir més gironins al carrer per aquestes festes i la més solemne, després de la desfilada dels Manaies de dimecres, en què per primera vegada en la història van participar-hi cinc noies. La desfilada va sortir de la plaça de la Catedral a les 9 en punt, i després recórrer els carrers del nucli antic durant dues hores, va tornar a enfilar, ja de nit tancada, les escales de la Catedral, on es van retre honors a la Santa Creu, en presència del bisbe, Francesc Pardo, i es va entonar el Crec en un Déu. Juntament amb el Viacrucis de Sant Hilari Sacalm, que es representava també ahir a la nit, la de Girona és de les més imponents de la Setmana Santa per la nocturnitat i el silenci, amb permís, és clar, de la inveterada Dansa de la Mort de Verges, que va ser, un any més, l’escenificació estel·lar de dijous a la nit. Més de cinc mil persones van fer-se un lloc als estrets carrers de la població del Baix Empordà per presenciar aquesta corprenedora cerimònia que es remunta als temps medievals.

També a Blanes van celebrar la seva festa. Si dijous es va fer la cerimònia del canvi de capità dels Manaies, ahir al migdia va arribar el moment de fer una litúrgia anàloga amb la nova secció, els Manaies Iuniores, pioners arreu del territori, encapçalats per Isaac Moreno, de 16 anys. Entre les representacions de la Passió que van tenir lloc ahir, la de Sant Climent Sescebes, escenificada en l’entorn natural de l’horta d’en Cusí, és una de les més vistoses. Per singularitat, potser el que s’emporta la palma és l’espectacle Bandera de Catalunya, que es representa a Bellcaire d’Empordà des de fa quaranta anys per recrear la fi del comtat d’Empúries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.