Educació
La tauleta, la llibreria virtual
Un taller a la biblioteca de Sils permet fer postals de nadal i conèixer aplicacions didàctiques
Una quinzena de nens i nenes de cinc a dotze anys van conèixer dimarts a la tarda a la biblioteca de Sils la “llibreria virtual”. O el que és el mateix, aplicacions i eines de la tauleta (iPad), amb la qual van fer postals virtuals de Nadal que van poder enviar per correu electrònic.
L'associació Qpertin, Cultura Interactiva, de Sarrià de Ter, va coordinar el taller, que havia començat el dia 13 amb una activitat de descoberta d'enigmes literaris amb codis QR. Durant gairebé dues hores hi havia enigmes repartits per la biblioteca, que duien el codi. Llavors l'enigma et remetia a un llibre físic, consultable a la mateixa biblioteca.
Dimarts passat, tots els nens tenien la seva tauleta aportada per l'associació. I a l'hora de fer postals, els participants, acompanyats d'alguns pares i mares, van utilitzar una aplicació exclusiva. Van utilitzar elements gràfics com ara arbres, rens, llums, regals, i hi podien afegir la seva foto.
El responsable de Projectes Educatius de Qpertin, Dani Rodríguez, assenyala que la tauleta “és com una llibreria: hi pots posar una aplicació addictiva, que generi angoixa, amb punts, o, en canvi, s'hi pot posar una aplicació més tranquil·la”. A Sils, els participants tenien més de cinc anys, però Qpertin organitza tallers per a escoles, associacions i fires educatives destinats a infants de més tres anys.
El nom de Qpertin prové de la ciutat de Cupertino, a l'estat de Califòrnia (Estats Units). En aquesta població hi ha la seu de l'empresa informàtica Apple. A Qpertin hi treballen tres persones –2 a Girona, 1 a Barcelona i 1 a Andalusia.
El canvi de seu
La bibliotecària de Sils, Paula Otero, explica que havia conegut la feina de Qpertin com a usuària d'una altra biblioteca gironina. El centre de Sils és al mateix edifici de l'ajuntament, però el consistori ha comprat un immoble per fer-hi el trasllat a mitjà termini.