Un centenar de docents més per al nou curs
El nombre d’escolars gironins es manté a primària i creix del 5,4% a secundària
Ensenyament mostra
la voluntat de reduir el nombre de mòduls prefabricats, que actualment és de 305
El curs escolar començarà dimecres que ve normalment i amb un centenar de docents més a les comarques gironines. Aquestes són algunes de les dades difoses ahir pel director dels serveis territorials d’Ensenyament a Girona, Martí Fonalleras, durant la presentació del nou curs 2018/19, amb més docents, sobretot destinats a instituts gironins, on s’incorporen 87 nous professors. De fet, és també a la secundària on hi ha un augment del nombre d’alumnes, perquè es preveu que enguany hi hagi fins a 51.345 alumnes, 5,45% més que el curs anterior, quan feien secundària 48.650. Per contra, a primària i a educació infantil pràcticament no hi ha canvis en el nombre d’alumnes, amb un total de 22.066 alumnes a infantil i 49.947 a primària. Unes dades que signifiquen un increment total de 0,09%. “Es confirma que la demografia i el creixement s’han aturat, és una situació d’estancaments”, va afirmar Fonallleras, que tot seguit hi va afegir que ara “l’onada arriba a secundària”. Aquest augment del nombre d’alumnes de secundària també explica que la majoria de les obres s’han concentrat en els cicles de secundària, perquè és on hi ha més necessitats, va explicar el director territorial. Les ràtios per a primer d’ESO a les comarques gironines disminuiran aquest curs. De mitjana, les aules gironines tindran 26,06 alumnes per classe –el curs anterior n’hi havia 26,64.
Pel que fa als centres públics, la xifra es manté en un total de 233 centres d’educació infantil i primària a la demarcació, set d’educació especial, quatre instituts escola i 452 centres de secundària i postobligatòria. Unes xifres similars a les de l’any anterior.
Dins d’aquests, però, Martí Fonalleras va posar especial èmfasi en el fet que s’ha de reduir la quantitat de mòduls prefabricats que hi ha a la demarcació. Fins a 305 mòduls repartits en un total de 102 centres educatius, però això no vol dir, segons Fonalleras, que tots siguin aules, perquè també hi ha despatxos de professors, per exemple, entre d’altres coses. “Una de les feines importants a encarar aquests mesos a les comarques gironines”, va dir el delegat territorial d’Ensenyament, és “resoldre la situació” dels mòduls i “renovar l’estoc d’escoles”. En aquest sentit, hi va afegir que es tracta d’una situació “històrica” i que l’obligació del departament és treballar-hi. Concretament, aquest curs es deixaran d’utilitzar sis mòduls prefabricats i se n’instal·laran sis de nous per a l’inici del curs.
Nous centres
Pel que fa a construccions escolars que es posen en funcionament aquest curs, dimecres s’estrenarà el nou institut escola Mestre Andreu, de Sant Joan de les Abadesses, que ha comportat una inversió de 2,1 milions d’euros. En marxa hi ha l’escola Pirineu de Campdevànol, que ha significat “una inversió molt important”, de 4,8 milions d’euros, i que es preveu que entri en funcionament definitivament al desembre. Segons Fonalleras, aquesta obra ha representat una inversió addicional d’un milió d’euros per les tasques de netejar del subsòl, on hi havia residus de gasoil.
Així mateix, també s’han invertit més de 3,5 milions en set projectes de noves construccions i ampliacions de centres.
LA DATA
LES XIFRES
LA FRASE
Els efectes del 155 sobre el departament d’Ensenyament
“Cal destacar el paper negatiu per al departament de l’aplicació del 155”, va afirmar el delegat del govern a Girona, Pere Vila, en la presentació del nou curs, i això mateix ho va corroborar Martí Fonalleras, que va prendre possessió del càrrec a mitjan juny passat. Entre les conseqüències de l’aplicació de l’article hi ha la paràlisi administrativa originada i el fet que, un cop aixecat, s’ha hagut d’anar molt ràpid per posar a licitació obres i que tot estigui a punt per l’inici del curs. També les dificultats per poder aplicar alguns dels decrets aprovats pel govern català en matèria d’ensenyament com és desplegament del decret d’inclusió van ser una de les conseqüències explicades ahir en roda de premsa. Segons Fonalleras, el 155 també va afectar el desplegament del decret d’inclusió per donar suport als alumnes amb més dificultats. Tot i així, s’ha aconseguit incrementar de cinc el nombre d’unitats de suport integral a l’escola inclusiva. D’aquests, n’hi ha tres a primària: l’escola Baldiri i Reixac de Banyoles, l’escola Pericot i el col·legi Maristes de Girona; i dos centres de secundària: l’institut Ermessenda de Girona i l’institut Montsacopa d’Olot. També s’ha incrementat d’una aula integral de suport a l’institut Ridaura de Castell d’Aro. En total, hi ha 226 tècnics específics de suport a l’escola inclusiva.
Aposta per la formació dual i nous cicles formatius
Fonalleras es va mostrar satisfet per l’aposta que fa el departament per la formació professional dual i per anar implantant curs rere curs nous cicles formatius, ja sigui en grau superior o en grau mitjà. L’FP dual, segons la qual l’alumne realitza part de l’aprenentatge en un entorn laboral un mínim del 33% de les hores del cicle, està donant uns resultats importants pel que fa a la inserció laboral, de manera que, actualment, el 80,40% dels alumnes que l’han feta treballen. Per aquest curs vinent, es calcula que hi haurà 1.156 alumnes gironins que faran l’FP dual, amb més de 500 empreses implicades i amb un total de 33 centres públics i tres centres privats. Concretament, s’hi impartiran 44 títols.
Pel que fa als nous cicles formatius, aquest curs entren en marxa, també en la modalitat de dual, els cicles de desenvolupament d’aplicacions web a i’Institut Sa Palomera de Blanes, el cicle de direcció de cuina a l’institut Oliver Gran de Figueres, el de preimpressió digital a l’institut Santa Eugènia de Girona i el d’ensenyament i animació socioesportiva de l’institut Illa de Rodes de Roses.
En total, a les comarques gironines s’ofereixen 114 títols homologats en formació professional.
Guia de l’oferta de l’FP integrada
L.AL’Ajuntament de Girona va informar ahir que el Consell Municipal de la Formació Professional i Ocupacional de Girona ha publicat una guia amb tota la programació de l’oferta de formació professional integrada, que aquest curs inclourà 153 cursos que es faran en 26 centres públics i privats de la ciutat i rodalia. La publicació, que s’adreça als ciutadans i als serveis d’orientació, té per objectiu donar a conèixer la diversitat i complementarietat de tota l’oferta a la ciutat, atenent a les necessitats del teixit empresarial i afavorint sinergies entre els diferents centres formatius. Els 153 cursos d’aquest any són de 23 famílies professionals diferents: d’activitats físiques i esportives, serveis socioculturals i a la comunitat i sanitat fins a administració i gestió, arts gràfiques, comerç i màrqueting, hostaleria i turisme i imatge personal, passant per temes agraris, edificació i obra civil, electricitat i electrònica, energia i aigua, i transport i manteniment de vehicles, entre d’altres.