Elles també tenen enginy

La URV organitza el Girl's Day, una jornada de portes obertes per a les noies de secundària per apropar-les al grau d'enginyeria, una branca en què encara predomina la presència de l'home

Un dels tòpics més emprats en el món de l'esport diu que les estadísti­ques, si hi són, és perquè algun dia es puguin tren­car. Lluny de l'àmbit de cap com­pe­tició, però amb un objec­tiu d'inten­tar cap­gi­rar unes dades que fa anys que no es mouen i que ja pre­o­cu­pen, l'Escola Tècnica Supe­rior d'Engi­nye­ria (ETSE) de la URV va orga­nit­zar una jor­nada de por­tes ober­tes espe­ci­al­ment diri­gida a les alum­nes de secundària. Sota el títol de Girl's Day –dia de la noia–, l'espai on es for­men bona part dels engi­nyers i engi­nye­res de la uni­ver­si­tat tar­ra­go­nina –l'ETSE– va voler apro­par les experiències, els relats i les vivències de noies que fa anys es van decan­tar per aquesta branca uni­ver­sitària. La d'ahir va ser la pri­mera jor­nada d'aquest tipus en una uni­ver­si­tat cata­lana, segons va expli­car Inma Pas­tor, pro­fes­sora de soci­o­lo­gia i direc­tora de l'Obser­va­tori de la Igual­tat de la URV.

La segre­gació con­ti­nua

Segons les últi­mes dades del Depar­ta­ment de Recerca i Soci­e­tat de la Infor­mació (DURSI) –són del curs 2006-07–, el per­cen­tatge de dones matri­cu­la­des a la branca d'estu­dis tècnics, és a dir, els d'engi­nye­ria, eren del 24,6%; un per­cen­tatge pràcti­ca­ment cal­cat al de l'any 2000, amb un 24,4%. En el bàndol opo­sat, un 77% en ciències de la salut, un 65% en huma­ni­tats i un 63% en ciències soci­als. «Hem detec­tat que la segre­gació entre els homes i les dones a l'hora de triar ense­nya­ment encara per­sis­teix i per això cal recon­duir la situ­ació per acon­se­guir un esce­nari d'igual­tat en què la diferència des­a­pa­re­gui», va expli­car Pas­tor, par­tidària d'era­di­car tant la mas­cu­li­nit­zació com la femi­nit­zació del món de l'ense­nya­ment uni­ver­si­tari: «Tot i el procés de femi­nit­zació enge­gat des de fa més de trenta anys, en l'engi­nye­ria encara són majo­ria els nois.» Per tal d'inver­tir la tendència, l'ETSE, en col·labo­ració amb l'Obser­va­tori de la Igual­tat, va deci­dir impor­tar aquesta tra­dició d'ori­gen anglo­saxó, pio­nera a Cata­lu­nya –a l'Estat, va ser Sara­gossa– i va con­vi­dar una qua­ran­tena de noies de ter­cer d'ESO de dife­rents ins­ti­tuts perquè fes­sin un petit tast del que seria estu­diar alguna engi­nye­ria.

Vivències, records

Es trac­tava de fer visi­ble i sobre­tot com­pren­si­ble la presència de dones pro­fes­si­o­nals en engi­nye­ria i tec­no­lo­gia. Xer­ra­des, tallers, demos­tra­ci­ons, esmor­zar al bar del cam­pus Ses­ce­la­des i un reguit­zell d'acti­vi­tats per tal d'aju­dar aques­tes joves a deci­dir-se. Segons Pas­tor, «estan en el moment en què han de tenir el màxim volum d'infor­mació perquè és quan trien l'iti­ne­rari que volen seguir». Després de cinc hores de jor­na­des, entrega de cer­ti­fi­cat i a tren­car-se el cap per deci­dir si paga la pena optar per alguna engi­nye­ria. D'exem­ples con­vin­cents, segur que no els en fal­ta­ran.

«Tenim les mateixes capacitats»

S.C

Tot i que la convocatòria estava oberta a tots els instituts de la demarcació, finalment tan sols una quarantena de noies dels instituts de Torreforta, del Salvador Vila-seca, de Reus; del Ramon de la Torre, de Torredembarra; del Berenguer d'Entença, de l'Hospitalet de l'Infant; del Joan Amigó, de l'Espluga de Francolí, i de l'Institut de Vila-seca hi van prendre part. Les raons de reduir el nombre de participants va obeir, segons Pastor, al fet que «era una experiència pionera», tot deixant entreveure que no volien que se'ls escapés de les mans. A Vanessa Larrosa, del centre de Torreforta, li agradaria fer una enginyeria i considera: «Tant els nois com les noies tenim les mateixes capacitats.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.