Educació

Universitat

La solidaritat com a estímul acadèmic

El Patronat Politècnica consolida el 2020 els premis Compromís i Participació en només dues edicions i guardona tres estudiants

Vol incentivar entre els joves enginyers la necessitat de treballar per la societat

El premi està dotat amb 1.666 euros, que equivalen al cost de la matrícula d’un grau

Què tenen en comú els estu­di­ants Bellaha Amin, Patrícia Carenys i Mireia Porta? Són de ciències, de l’Escola Politècnica Supe­rior; el pri­mer fa segon d’engi­nye­ria informàtica, i la Patrícia ja és engi­nyera indus­trial i cursa un màster. Tots ells com­par­tei­xen l’espe­rit de la soli­da­ri­tat. I aquí és on entren en joc el Patro­nat Politècnica i la Fun­dació Girona Est, que, amb la col·labo­ració espe­cial de la Fun­dació Mar­lex, impul­sen els pre­mis Com­promís i Par­ti­ci­pació, una ini­ci­a­tiva que pretén con­so­li­dar el com­promís dels estu­di­ants de la Politècnica en temes soci­als, par­ti­ci­pa­tius i de volun­ta­riat. Sem­pre hi ha un motor. I aquesta és, en bona part, la inqui­e­tud de Jaume Sana­bras, fun­da­dor i CEO de l’empresa Mar­lex Human Capi­tal. Una dada: aquesta empresa des­tina el 5% dels bene­fi­cis al volun­ta­riat, molt espe­ci­al­ment en pro­jec­tes al vol­tant de Girona Est. Sana­bras ho fa a través de la Fun­dació Mar­lex.

Gerard Lec­huga, direc­tor tècnic del patro­nat, explica que els pre­mis, de fet uns ajuts, volen ser un reco­nei­xe­ment als estu­di­ants que apos­ten pel volun­ta­riat i, a la vegada, també volen ser un apa­ra­dor perquè altres ho facin. L’estímul és impor­tant: 1.666 euros des­ti­nats al paga­ment de la matrícula. “Els tres alum­nes d’aquesta edició són un clar exem­ple de com­promís i par­ti­ci­pació social, tot i haver de fer front als estu­dis durant el curs”, remarca Lec­huga, que creu que són un estímul.

Bellaha Amin, que viu al grup Vila-roja, va assis­tir al Ser­vei d’Inter­venció Edu­ca­tiva (SIE) que impulsa Càritas, al Cen­tre Cívic Onyar. Admet que els estu­di­ants del barri arri­ben a l’ESO una mica per­duts, amb un des­ni­vell impor­tant en algu­nes matèries, com ara les matemàtiques: “Al SIE em van aju­dar molt. A quart d’ESO vaig des­co­brir que m’agra­dava ense­nyar i ja vaig començar a anar-hi com a volun­tari per aju­dar en mates.” En bona part, l’Amin no ha dei­xat de retor­nar allò que va rebre. Com també ha fet la Mireia Porta, també a la Cre­ueta. A més, ha par­ti­ci­pat durant sis anys en l’asso­ci­ació Xori­guers de la UdG, ha estat mem­bre de l’equip de junta tècnica durant tres anys i actu­al­ment cap de colla.

Al Mar­roc, prop de la fron­tera amb Algèria, un poblat es bene­fi­cia de la ins­tal·lació d’un sis­tema automàtic de rega­diu amb una extracció i dis­tri­bució sos­te­ni­ble, en fun­ci­o­nar amb pla­ques solar. Aquest punt de la fron­tera amb Algèria és molt lluny de la Cre­ueta i la Font de la Pólvora, al barri de Girona Est, però l’impuls no deixa de ser el mateix. Aquesta és una ini­ci­a­tiva, entre altres, de Patrícia Carenys. “Durant el grau vàrem fer molts pro­jec­tes i fruit de tot d’això va sor­gir la idea de crear l’Asso­ci­ació d’Engi­nyers Soli­da­ris de Girona. Fer les coses per soli­da­ri­tat ens agrada, m’agrada, i a més hi ha una impor­tant recom­pensa en fer-ho”, valora Carenys.

El Patro­nat Politècnica vol ser una eina per impul­sar aquesta i mol­tes altres ini­ci­a­ti­ves de l’Escola Politècnica Supe­rior de Girona i donar-hi suport. I té un objec­tiu clar: fomen­tar la relació empresa- Uni­ver­si­tat. Actu­al­ment, està for­mat per 135 empre­ses. El patro­nat des­tina més de 300.000 euros a fomen­tar la relació entre la Uni­ver­si­tat i l’empresa i a des­per­tar voca­ci­ons tec­nològiques a secundària, gràcies a la col·labo­ració espe­cial de la Dipu­tació de Girona i el Con­sell Social de la UdG.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.