Educació

Baixa incidència de la Covid als casals i colònies d’estiu

Els casos registrats per Fundesplai i la fundació Pere Tarrés representen un 0,04% respecte del total de participants

Ho atribueixen al correcte seguiment dels protocols i a la corresponsabilitat

Després de tres mesos amb les escoles tancades la realització de casals i colònies d’estiu ha estat la primera activitat amb la presència massiva d’infants i joves, cosa que ha suposat que fossin un banc de proves per aplicar protocols que hauran de servir per al curs escolar. I la prova ha estat un èxit, com mostren els escassíssims casos de Covid-19 que s’hi han registrat. “L’experiència ajuda i ha estat molt positiva, ja que hi ha hagut poques incidències, que s’han resolt” en un col·lectiu de 250.000 participants, assenyalava el conseller d’Educació, Josep Bargalló, en la presentació del protocol de gestió de casos als centres educatius. Les diferències són òbvies, ja que en els casals i colònies s’ha treballat amb grups estables de deu participants, la majoria de temps en espais oberts, mentre que a l’escola els grups seran de fins a 25 i 30 alumnes en aules tancades. Però sí que s’han pogut experimentar fórmules que per als gestors de casals i colònies esdevenen clau: respecte als protocols, aïllament en cas de sospita i col·laboració i confiança mútua entre famílies, organitzadors i sistema sanitari.

Sònia Recasens, directora de programes educatius de la Fundació Pere Tarrés, i Asun Gil, cap del departament de lleure de Fundesplai, valoren positivament l’estiu, tot i la davallada d’inscripcions. També ho fa Jaume Ramos, portaveu d’Eix Estels, empresa que gestiona vuit cases de colònies. La incertesa i l’esponjament de les instal·lacions per les mesures de seguretat han fet baixar un 40% aproximadament el nombre d’inscripcions, tot i la valoració general que els protocols van convèncer les famílies de la seguretat de les activitats. A les activitats de Fundesplai s’han registrat una dotzena de positius de 30.000 participants; a les de la Pere Tarrés, nou de 21.000, i a les cases d’Eix Estels, cap cas d’entre 1.250 infants.

“És una taxa molt baixa”, assenyala Recasens, “i això dona un missatge de positivitat i esperança”, diu. La clau per Recasens és “tenir el protocol molt clar i aplicar-lo rigorosament”. Si un infant es troba malament, queda aïllat i tot el grup se’n va a casa fins a tenir el resultat de la PCR al seu CAP de referència en 48 hores. Si el resultat és negatiu, es reprèn l’activitat. Si és positiu, el grup queda en quarantena durant 14 dies i no assisteix a l’activitat.

Gil considera que “ha estat una prova de foc que ha anat molt bé pel treball col·lectiu”, i destaca sobretot la corresponsabilitat de les famílies i el treball dels monitors, que han intensificat la formació habitual en gestió emocional per tractar els efectes del confinament i la pandèmia en els menors.

Els organitzadors es resisteixen a parlar del lleure com un banc de proves, ja que la prioritat –també de la Generalitat– ha estat garantir l’activitat com un dret dels infants. Però sí que creuen que es pot aprofitar l’experiència per a la tornada a l’escola. “Els nens que han participat en casals i colònies tindran un avantatge quan tornin a l’escola per seguir protocols com la distància i l’ús de la mascareta, i estarem més preparats per fer colònies durant el curs”, diu Ramos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.