Els majors de sis anys hauran de dur mascareta a classe
El govern es ratifica en l’obligatorietat a partir de dotze anys, però la situació de la pandèmia farà estendre’n l’ús a la primària
Estat i comunitats acorden 29 mesures per al retorn segur a escola
Els ministeris de Sanitat i Educació van acordar ahir amb els consellers autonòmics 29 mesures i cinc recomanacions per garantir el dret a l’educació en un entorn segur. Entre aquestes destaquen la rentada de mans cinc vegades al dia, l’ús de mascareta per als majors de sis anys, la distància interpersonal d’un metre i mig, els grups de convivència estable i l’augment de la neteja i la ventilació. Es tracta d’un acord que ha rebut el vistiplau de tots els consellers excepte dels bascs i que les comunitats poden reforçar amb altres mesures. Es tracta de mesures similars a les que ja ha establert la Generalitat en el seu protocol de tornada a l’escola, amb una excepció que en la pràctica no serà tal per la situació de l’epidèmia: l’ús de la mascareta entre els sis i els dotze anys.
El protocol de la Generalitat per a la tornada a classe estableix la mascareta obligatòria per als alumnes de secundària en tot moment i per als de primària només quan estiguin fora de la seva aula, entesa com a grup de convivència estable. Només l’haurien de dur també a l’aula si la situació de la pandèmia al seu entorn es compliqués. Una situació a la qual, segons el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ja hem arribat. Argimon va negar que hi hagi discordances entre l’acord signat també ahir per Catalunya i el protocol de la Generalitat, i va precisar: “Dels dotze anys en endavant s’usarà mascareta i per sobre dels sis la proposem segons la situació epidemiològica. Malauradament, com que la majoria de territoris estan en vermell, portaran mascareta als sis.” L’evolució preocupant de la pandèmia “és el que ens hem de posar al cap, no si al territori verd hem d’anar amb mascareta”, segons Argimon. “Dissortadament s’haurà de portar a tot arreu, gairebé a tot Catalunya”, va advertir.
Tant Argimon com el director de la unitat de seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, es van mostrar ahir convençuts que el protocol de prevenció farà de l’escola un lloc segur. “El contagi intraescolar és relativament rar per la literatura que tenim, i la mascareta no serà el motiu de contagi sinó la situació de l’entorn”, va afirmar Mendioroz, que va assegurar que la majoria d’infants es contagien a casa o per la relació amb adults. Salut no té prevista cap partida per ajudar les famílies a afrontar el cost de les mascaretes. “Els majors de dotze anys –l’edat en què el protocol de retorn a les aules fixa l’obligatorietat – ja l’usen cada dia, i poden usar les higièniques que ja usen normalment”, va assenyalar Argimon.
Presa de temperatura
El document acordat ahir estableix que l’activitat lectiva serà presencial, prioritzant-la fins a segon curs de secundària. Les instal·lacions es ventilaran amb freqüència i, en aquest sentit, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va recomanar tenir les finestres obertes tant com sigui possible, així com la ventilació 10 o 15 minuts entre classes. Es prendrà la temperatura a tothom abans d’entrar al centre educatiu, tot i que s’ha de determinar si es farà al mateix centre o a casa. El tancament total del centre serà l’última opció i per fer-ho s’han previst diferents escenaris. Es considerarà que hi ha brot si hi ha tres casos positius de Covid-19 o més a l’escola o institut, i en cas de transmissió descontrolada els serveis de salut podran decidir tancar-lo 14 dies. En cas que hi hagi un positiu en una aula es confinarà tot el grup 14 dies.
Els sindicats de l’ensenyament van emetre ahir un comunicat unitari en què reclamen la reducció de ràtio a deu alumnes a infantil i quinze a la resta de nivells, un increment de personal docent i d’atenció educativa per atendre aquestes ràtios, mascareta obligatòria per als majors de sis anys i del tipus FFP2 i pantalla facial per als docents. Els sindicats lamenten que “l’administració s’ha mostrat inaccessible” a les seves “propostes de negociació” i l’insten a negociar.
LES FRASES
Suspeses les oposicions de tècniques d’infantil
Rosa M. BravoEl departament d’Educació ha decidit suspendre temporalment les oposicions per cobrir 756 places en règim de personal laboral fix de tècnic especialista en educació infantil fins que resolgui els 200 recursos presentats contra la convocatòria. Els recursos presentats per una plataforma de tècniques especialistes en educació infantil (TEEI) el passat 29 de juliol demana la nul·litat de la convocatòria perquè considera “incongruent” que només es convoquin 756 places per regularitzar la situació de les interines quan es troben en aquesta situació un total de 922 mestres. La convocatòria d’ implicarà que “el 18% de la plantilla continuarà, injustificadament, sent temporal, contradient el mandat bàsic establert als articles 10.4 i 70.1 del text refós de l’estatut bàsic de l’empleat públic”, segons el recurs interposat per les TEEI.
Aquest article especifica que l’execució de l’oferta d’ocupació pública o instrument similar s’ha de desenvolupar dins del termini improrrogable de tres anys. Des del 2004 les places s’han cobert amb personal laboral temporal amb contractes d’interinitat per cobertura de vacant, el que representa una pràctica “abusiva, fraudulenta i contrària a dret”, segons el recurs. La manca de cobertura de les vacants ha provocat que “pràcticament el 100% de la plantilla d’aquesta categoria professional tingui una vinculació temporal amb l’administració totalment injustificada i extramurs de la legalitat al·legada”, argumenta el recurs.
Les oposicions que sí que tiren endavant són les de 5.000 places de docents de secundària, escoles oficials d’idiomes, arts plàstiques i disseny i taller d’arts plàstiques i disseny que Educació va convocar a principis d’any. Les proves s’havien de fer al juny i van quedar ajornades per la pandèmia a petició dels sindicats. Es faran al setembre, tot i que l’Ustec-STEs demana alternatives com el concurs de mèrits per la situació excepcional.