Educació

Vacunes per facilitar el curs escolar

Quarantena

Els estudiants de secundària vacunats no hauran de fer confinament

El govern demana per carta vacunar els joves de 12 a 15 anys

L’alumnat es podrà treure la mascareta al pati si està amb la seva bombolla

En menys de dues set­ma­nes començarà el que serà el ter­cer curs en pandèmia però aquest, a diferència dels dos ante­ri­ors, té un fet dife­ren­ci­a­dor que pot aju­dar espe­ci­al­ment l’alum­nat de secundària a tenir un curs pre­sen­cial: la vacuna, que ja tenen posada un 13,5% dels joves entre 12 i 15 anys amb la pauta com­pleta. A Cata­lu­nya hi ha 340.000 per­so­nes en aquesta franja d’edat. 140.000 ja han rebut la pri­mera dosi, però 161.000 encara no han ini­ciat el procés de vacu­nació. “Sabem que serà molt difícil acon­se­guir immu­ni­tat de grup, però amb un màxim de per­so­nes vacu­na­des ho posem mes difícil al virus”, va asse­gu­rar ahir el con­se­ller de Salut, Josep Maria Argi­mon.

La pri­o­ri­tat del govern és poder tenir un curs esco­lar “amb la màxima segu­re­tat i pre­sen­ci­a­li­tat”, segons va afir­mar el con­se­ller d’Edu­cació, Josep Gonzàlez-Cam­bray. I l’extensió de la vacu­nació ha de per­me­tre una forma d’afron­tar el curs dife­rent a la de l’ante­rior als ins­ti­tuts perquè els estu­di­ants que esti­guin vacu­nats no s’hau­ran de con­fi­nar a casa si hi ha un cas posi­tiu a l’aula.

Totes les famílies d’alum­nes de secundària van rebre ahir una carta sig­nada pels con­se­llers d’Edu­cació i Salut on s’asse­gu­rava que la vacu­nació és l’única sor­tida a la crisi sanitària, i que ara és el torn del col·lec­tiu més jove, “un col·lec­tiu impor­tantíssim per asse­gu­rar el bon desen­vo­lu­pa­ment del curs”. Per això s’anima a vacu­nar els ado­les­cents abans de l’inici del curs, ja que el con­fi­na­ment va ser­vir per cor­ro­bo­rar que la pre­sen­ci­a­li­tat és l’única manera de garan­tir la igual­tat de con­di­ci­ons en l’apre­nen­tatge. “Si l’escola fun­ci­ona, el país fun­ci­ona, l’escola és garant d’opor­tu­ni­tats”, va des­ta­car Argi­mon. L’argu­ment prin­ci­pal és el pedagògic, però Argi­mon va recor­dar que pot aju­dar també a la con­ci­li­ació fami­liar i labo­ral, ja que és més difícil que un alumne de 12 anys es quedi con­fi­nat sol a casa.

Pas­sa­ran, però, set­ma­nes abans que l’alum­nat de secundària pugui que­dar immu­nit­zat, i per això serà ine­vi­ta­ble que hi hagi qua­ran­te­nes de grups sen­cers. El Depar­ta­ment d’Edu­cació ha enviat als cen­tres un pla d’actu­ació per al curs 2021/22 que suposa una adap­tació de les reco­ma­na­ci­ons que va fer al maig. S’asse­nyala que, en cas de con­fi­na­ment de tot el grup, el pro­fes­so­rat de cada matèria ha de fer una pro­posta pedagògica que l’estu­di­ant pugui tre­ba­llar de manera autònoma des de casa amb con­ne­xi­ons periòdiques amb els pro­fes­sors per fer el segui­ment i resol­dre dub­tes.

Si l’aïlla­ment és par­cial –els cen­tres hau­ran de dema­nar els cer­ti­fi­cats de vacu­nació de l’alum­nat per ges­ti­o­nar el con­fi­na­ment– perquè l’alum­nat vacu­nat con­ti­nua al cen­tre, es pro­posa fer clas­ses híbri­des, de manera que a través de les pla­ta­for­mes digi­tals els alum­nes con­fi­nats puguin seguir el que s’està tre­ba­llant a classe. “Ins­tem tots els ins­ti­tuts a fer que es puguin seguir les clas­ses des de casa”, va ins­tar Gonzàlez-Cam­bray, que va recor­dar que Edu­cació ha faci­li­tat a tot l’alum­nat a par­tir de ter­cer d’ESO i el pro­fes­so­rat dis­po­si­tius i con­nec­ti­vi­tat. El depar­ta­ment pre­veu, en una segona fase del Pla d’Edu­cació Digi­tal, dotar d’ordi­na­dors i con­nec­ti­vi­tat mifi a 5è i 6è de primària i pri­mer i segon d’ESO entre el 2022 i el 2023.

Famílies a les esco­les

Edu­cació i Salut han adap­tat altres mesu­res –no pas rela­xat, segons van insis­tir els dos con­se­llers– en la revisió del pla que han fet aquest agost. Es manté, en gene­ral, l’estruc­tura orga­nit­za­tiva amb què va aca­bar el curs: el grup de con­vivència esta­ble –l’ano­me­nat grup bom­bo­lla– con­ti­nuat com a pilar, si bé al maig ja es va acor­dar que a par­tir del setem­bre no caldrà man­te­nir distàncies mínimes de metre i mig entre alum­nes. La ven­ti­lació es pri­o­rit­zarà per sobre de la neteja de superfícies, que es farà un cop al dia. No caldrà pren­dre la tem­pe­ra­tura a l’entrada i al pati es podran bar­re­jar dife­rents bom­bo­lles, sem­pre amb mas­ca­reta. La mas­ca­reta també serà obli­gatòria a classe a par­tir dels sis anys. Les entra­des i sor­ti­des segui­ran sent esgla­o­na­des, però sense una pauta con­creta.

S’han introduït algu­nes vari­a­ci­ons que no fan can­viar el pla orga­nit­za­tiu, ja que no impli­quen can­vis subs­tan­ci­als en els plans per al curs que a hores d’ara ja han fet els cen­tres. Una de les prin­ci­pals nove­tats és que els alum­nes es podran treure la mas­ca­reta al pati sem­pre que esti­guin amb el seu grup bom­bo­lla.

Hi ha nove­tats també res­pecte de l’entrada de les famílies als cen­tres, que hi van poder acce­dir a les fes­tes de final de curs després de mesos de que­dar-se a la porta. Podran acom­pa­nyar els infants de P3 i P4 en l’adap­tació. Les reu­ni­ons amb les famílies hau­ran de ser pre­fe­ri­ble­ment vir­tu­als, però segons el con­text la direcció del cen­tre podrà valo­rar fer-les en for­mat híbrid amb les mesu­res sanitàries per­ti­nents. “Faci­li­ta­rem que les famílies entrin amb prudència”, va asse­nya­lar Gonzàlez-Cam­bray. Aquesta ha estat una petició de pares i mares durant el curs pas­sat, que volen recu­pe­rar la vida comu­nitària a les esco­les.

Pel que fa a les fes­tes esco­lars, si s’orga­nit­zen a l’exte­rior els cen­tres poden valo­rar la par­ti­ci­pació de les famílies evi­tant al màxim les aglo­me­ra­ci­ons. En cas que pares i mares par­ti­ci­pin en tallers i acti­vi­tats en esco­les que fun­ci­o­nen com a comu­ni­tats d’apre­nen­tatge, hau­ran de dur mas­ca­reta i man­te­nir distància perquè no for­ma­ran part del grup de con­vivència esta­ble. Les extra­es­co­lars es podran fer en grups de 10 per­so­nes, “i podran ser 15 en funció de l’espai i la jus­ti­fi­cació” del nom­bre, segons Gonzàlez-Cam­bray, que va reco­ma­nar que comen­cin a l’octu­bre.

La por­ta­veu del govern, Patrícia Plaja, va adme­tre que molts espe­ra­ven poder començar el curs sense mas­ca­reta, cosa que faci­li­ta­ria la comu­ni­cació ver­bal i l’apre­nen­tatge. “Però la pandèmia no ha aca­bat. Des del mes de juny hem vis­cut moments molt difícils amb la cin­quena onada i ara no és pru­dent rela­xar les mesu­res”, va dir. El govern revi­sarà el pla actual a finals del pri­mer tri­mes­tre, per adap­tar les mesu­res de pre­venció a la situ­ació epi­de­miològica del moment.

LES XIFRES

340.000
persones
tenen a Catalunya entre 12 i 15 anys, i un 13,5% dels joves ja han rebut la pauta completa.

LES FRASES

140.000
adolescents
ja s’han posat la primera dosi, mentre que 161.000 encara no han començat la vacunació.
10
alumnes
podran participar en les extraescolars, tot i que el grup es podria ampliar fins als 15 participants.
El 13 de setembre obriran tots els centres educatius amb el 100% de presencialitat
Josep Gonzàlez-Cambray
conseller d’Educació
Serà molt difícil aconseguir immunitat de grup, però amb un màxim de persones vacunades ho posem mes difícil al virus
Si l’escola funciona, el país funciona, l’escola és garant d’oportunitats
Josep Maria Argimon
conseller de Salut
El deure més important dels nostres joves abans del 13 de setembre és vacunar-se
Patrícia Plaja
portaveu del Govern
No es punxarà als instituts

Salut manté oberts 400 centres de vacunació

Rosa M. Bravo

Salut descarta vacunar als instituts perquè ara hi ha oberts a Catalunya 400 punts on s’està immunitzant la població. En alguns no cal demanar cita prèvia. El conseller de Salut considera que “no tindria sentit disgregar ara” aquest operatiu. Salut té capacitat per posar 730.000 vacunes a la setmana, i el departament confia en que al setembre es reactivi la vacunació. En aquests moments hi ha 31.400 persones que no s’han posat la segona dosi quan tocava. Argimon va recordar que encara hi ha temps, ja que la segona dosi de les vacunes de Pfizer i Moderna es pot ampliar fins a 42 dies si és necessari. Per exemplificar la baixada de vacunació durant l’agost, Argimon va explicar que els primers 28 dies de juliol s’havien fet 2,2 milions de punxades i els 28 primers dies d’agost la xifra s’havia reduït en un milió. “Les dosis no es perden, aguanten mesos al congelador, però el problema de tenir una dosi és que protegeix poc”, va recordar el conseller de Salut.

Personal encara pendent

Un 10% dels professionals no s’han immunitzat

Rosa M. Bravo

Els professionals de l’educació van començar a vacunar-se a l’abril, ja que se’ls va considerar personal essencial. La gran majoria va respondre a la crida, ja que el 26 d’agost estava immunitzat el 90,9% del total. Resta, però, quasi un 10% de personal sense vacunar, i el Govern els insta a fer-ho per responsabilitat individual i col·lectiva. Als instituts la majoria de professors no estan considerats contacte estret. No fan la majoria de la seva jornada amb un mateix grup, a diferència del que passa amb els tutors de primària. Per tant, no s’hauran de confinar si hi ha positius a l’aula amb excepció de que siguin ells mateixos els positius. Argimon va alertar que, amb 400 persones a les UCI “hem de ser molt prudents”, perquè un repunt per petit que sigui pot provocar un increment d’ingressos. I la tardor està a prop, el que complica les activitats a l’aire lliure i la ventilació dels espais tancats. “Al setembre i l’octubre ens hi juguem molt”, va alertar el conseller.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia