Educació

Un 15% més d’alumnes en estudis postobligatoris

Educació preveu que el curs començarà dilluns amb normalitat a totes les escoles de les comarques gironines

Cada centre manté el seu pla d’obertura i majoritàriament es mantenen les mesures adoptades el curs passat

En total hi ha un 1,80% més d’alumnes que fa un any

Per a aquest curs s’han creat cinc nous cicles formatius

El curs escolar 2021/2022 comença dilluns amb un increment del 15,28% respecte a l’any passat d’alumnes que volen cursar estudis postobligatoris. Segons els càlculs del Departament d’Educació, un total de 123.841 alumnes estaran matriculats en alguna de les franges que van d’infantil a estudis postobligatoris en centres gironins, una xifra lleugerament més alta que el curs anterior (un 1,80%). En contraposició a l’increment d’alumnat en estudis postobligatoris i també en educació secundària (ESO), en què hi haurà un 5,02% més d’alumnes, hi ha una davallada en l’educació primària, d’un 2,95%, i especialment, en educació infantil, en què la caiguda és del 5,04%.

El curs es preveu que comenci amb normalitat a tots els centres de la demarcació de Girona, segons el nou director territorial del Departament d’Educació, Adam Manyé, que va assenyalar que enguany hi ha “més tranquil·litat” que el curs passat, quan era més present la incertesa del que passaria amb la Covid-19. Pel que fa als plans d’obertura i d’entrada als centres, el delegat territorial va explicar que cada centre té el seu pla d’obertura però que, en general, es mantindran les mesures ja adoptades l’any passat, tot i que algun centre pot haver relaxat mesures.

Centres i edificis nous

El curs 2021/2022 també s’estrena amb dos centres nous: l’institut escola Montseny, a Breda; i l’escola Palau de Santa Eulàlia, a Palau de Santa Eulàlia. Però, a més, també entra en funcionament el nou edifici de l’institut de Vilablareix, les obres del qual ja s’han acabat i han suposat una inversió de 6.946.071 euros. L’entrada en funcionament del nou edifici també suposa la retirada de 15 mòduls que fins ara havien estat en marxa. El mateix succeeix a Caldes de Malavella, on el nou edifici de l’institut també s’estrena aquest setembre. En aquest cas, la inversió ha estat de 4.200.000 euros. Deu mòduls prefabricats que fins ara havien acollit els alumnes de Caldes també seran retirats.

De fet, tot i que aquest curs es retiren un total de 26 mòduls –un de Palamós es treu–, se n’instal·len sis de nous a Lloret, Sarrià, Peralada, Salt i Cassà de la Selva (dos), de manera que encara hi ha 290 mòduls operatius a les comarques gironines, repartits en un total de 98 centres. D’aquests centres, 27 estan situats exclusivament en mòduls.

L’auge dels cicles

Del 15,28% d’increment del nombre d’alumnes en estudis postobligatoris, amb un total de 19.751 alumnes (17.133 l’any passat), destaca especialment els que sol·liciten cicles formatius de grau mitjà. En aquest cas, són 6.487 els alumnes que volen cursar-los (un 17,27% més que un curs abans). A batxillerat són 8.741 alumnes (un 14,55% més) i a grau superior, 4.523 (un 13,96% més).

La delegada del govern de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral, va destacar ahir en la presentació d’aquestes dades de l’inici del curs “l’esforç” que fan el govern i el departament per atendre l’augment de la demanda que hi ha en formació professional. En aquest sentit, va explicar que el curs comença amb cinc nous cicles formatius a les comarques gironines.

Aquests nous cicles són d’informàtica d’oficina i d’higiene bucodental, a l’INS de Palamós; vídeo, discjòquei i so, a l’INS Vall de Llémena, a Sant Gregori; transport i logística, a l’INS Cendrassos, a Figueres, i el curs d’especialització en ciberseguretat en entorns de les tecnologies de la informació, a l’INS Montilivi. En total, a les comarques gironines hi ha 119 títols homologats en formació professional: 54 en grau mitjà i 65 en grau superior.

D’altra banda, Educació també destaca que, un cop finalitzada la matriculació de juliol, s’han creat cinc grups més de cicles formatius de grau mitjà (CFGM), amb un total de 165 places en els cicles formatius de més demanda que han de donar cobertura a tots els alumnes que han fet la preinscripció en aquests cicles i no han obtingut la plaça. Així mateix, durant aquest mes s’han augmentat un 10% les places dels cicles formatius més demanats. Un dels cursos que tenen més demanda és el d’auxiliar d’infermeria.

Docents

Pel que fa al personal de què es disposa de cara a aquest curs escolar, a les comarques gironines hi ha un total de 9.317 docents en centres públics –119 dotacions més en places estructurals que el curs anterior–. La majoria estan en escoles (4.469) i en instituts (4.212).

Les ràtios mitjanes en els cursos inicials són de 19,78 alumnes a P3 (20,04 el curs anterior) i 27,58 a primer d’ESO (27,47 l’any passat).

Més inversions

A banda de les inversions en els nous centres oberts i nous edificis, el departament també ha destinat 3.318.194 milions a un total de 38 actuacions de reforma, ampliació i millora. Així mateix, hi ha altres inversions en centres públics, sigui pel que fa a noves construccions, transformacions i ampliacions. És el cas, per exemple, de 6,95 milions per a l’INS Ermessenda de Girona, on es vol transformar l’edifici i on ara s’ha finalitzat el procés participatiu. També són destacables els 6,59 milions per a l’ampliació de l’INS Josep Brugulat de Banyoles.

LES XIFRES

123.841
alumnes
estan matriculats al conjunt de nivells del curs 2021/2022 en centres gironins.
17,24%
més
d’alumnes que el curs passat volen cursar algun cicle formatiu de grau mitjà.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.