Educació

El benestar dels docents, clau per a la millora educativa

La fundació Jaume Bofill denuncia que Educació implanta reformes sense l’acompanyament ni els recursos necessaris

Defensa unes plantilles més estables i formades amb més poder de decisió

El sistema educatiu té nombrosos reptes per afrontar, com l’abandonament escolar, l’equitat i la inclusió de tot l’alumnat, i el Departament d’Educació tracta d’abordar-los amb l’aprovació de decrets i reformes educatives. Però aquests decrets pensats per crear millores sovint “generen cert malestar, angoixa i incertesa als docents”, segons va assegurar ahir la investigadora de sociologia de l’educació i directora de l’anuari 2022 de la fundació Jaume Bofill, Aina Tarabini –l’anuari ha estat elaborat per 12 expertes–. “El problema no està en el què es fa sinó en el com s’apliquen les reformes”, hi va afegir, referint-se al dèficit en els recursos però sobretot en l’acompanyament dels docents. “Les reformes no tenen en compte el paper del professorat”, va afirmar, quan justament és clau en la posada en pràctica de les reformes.

Per aquest motiu l’anuari proposa cinc eixos que haurien d’orientar la política educativa. Defensa unes millors condicions d’escolarització en escoles i instituts, i la proposta de la fundació és un finançament segons les necessitats de cada centre amb l’equitat com a objectiu. Les reformes han d’anar acompanyades d’una organització racional, amb una burocràcia més simple i flexible sobretot als centres més complexos. Calen claustres cohesionats i estables, amb plantilles més estables. També cal replantejar l’horari lectiu dels docents –a partir del gener es redueix una hora lectiva– perquè tinguin més temps per dissenyar projectes transformadors. La formació permanent de mestres i professors és també important per aprofundir en el coneixement de la didàctica i la justícia educativa, segons Tarabini, que va defensar una mena de MIR educatiu d’un any perquè els docents aterrin als centres amb l’acompanyament d’un mentor. I millorar la participació els docents en les decisions dels centres, “perquè genera malestar assabentar-se de polítiques educatives quan ja s’estan aplicant”, segons la investigadora.

92.500 vacants per falta de titulats d’FP

Rosa M. Bravo

L’anuari 2022 de la Jaume Bofill identifica també onze de les anomenades palanques que poden tenir una gran incidència en la millora del sistema, sobretot en l’equitat. Una és l’aposta per una FP d’alta qualitat i professionalitzadora. Ahir precisament, CaixaBank Dualiza feia públic un informe en què alertava que la falta de professionals qualificats amb titulació d’FP que donin resposta a les demandes del mercat deixarà 92.500 oportunitats de treball sense cobrir fins al 2030.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona