La Intersindical vol aturar les colònies i fer vaga a l’inici de curs per forçar que Educació negociï
CCOO acusa la USTEC de trencar la unitat sindical fent accions de protesta sense comptar amb els altres sindicats
La intersindical ha proposat avui més mesures de pressió a la conselleria d’Educació per forçar-la a negociar “la reversió de les retallades i les imposicions que en els darrers anys ha anat perpetrant”, que passen per no programar colònies ni activitats fora dels centres educatius i, a més, ha fet una crida a la resta de forces sindicals i al conjunt de la comunitat educativa perquè s’uneixi i organitzi una vaga a principis del curs.
Un dels integrants del sindicat, Marc Martorell, ha admès que les demandes “són moltes” i que no es poden aconseguir “totes de cop”, però ha insistit en la necessitat de partir d’una base “seriosa”. “Que no plantegi una oferta per després desdir-se”, ha insistit. En aquest sentit, ha subratllat que la proposta que hi ha actualment sobre la taula a la mesa és totalment “insuficient” i que difereix de la plantejada inicialment fa uns mesos. Martorell ha detallat algunes de les peticions concretes que fan al Departament com el retorn al caràcter lectiu de les dues hores de reducció als majors de 55 anys el curs 2023-2024, el reconeixement dels sexennis als sis anys amb el deute calendaritzat, l’equiparament salarial de tot el professorat tècnic d’FP, així com una “garantia” de que no es farà fora el personal interí, segons informa l’ACN
Un altre dels fronts que planteja la Intersindical són més mesures per garantir la immersió lingüística amb el català com a única llengua vehicular a les escoles. “Cal exigir la reversió total de les retallades, l’elaboració d’un currículum realista, visibilitzar l’oposició a l’avançament del calendari, demanar suport a la conselleria quan el col·lectiu sigui maltractat i exigir que els i les que hi són, es quedin”, ha conclòs Martorell.
CCOO contra la USTEC
D’altra banda el sindicat CCOO també ha fet una crida al departament d’Educació i a la USTEC com a sindicat majoritari perquè acordin i negociïn millores que permetin superar el “cansament” i “malestar” a les aules que fa anys que arrosseguen. La secretària general de la Federació d’Educació de CCOO de Catalunya, Teresa Esparbé, ha acusat a la USTEC de “trencar la unitat sindical” amb la tancada als serveis territorials de la setmana passada sense comptar amb les altres organitzacions i alerta que aquesta estratègia “afebleix” la seva lluita davant del departament, amb qui es reuniran aquest divendres per negociar l’última proposta que els ha fet arribar. CCOO la veu insuficient i adverteix que en alguns punts s’ha rebaixat respecte a la del desembre.
La USTEC també ha protesta avui davant de la seu del departament protagonitzant una acció de suport al personal laboral dels centres educatius per reclamar “els mateixos drets” que els docents. Els participants han carregat contra “l’immobilisme” de la conselleria, criticant que hagi tancat “cada vegada més” la negociació i no hagi donat resposta a “cap dels dubtes i plantejaments” que s’han posat sobre la taula. La portaveu de comarques gironines, Glòria Polls, ha lamentat que no es vulguin tractar els diferents punts “en meses concretes” i que doni la sensació que es tracti d’una reunió “informativa”.
Entre les principals peticions demanen posar fi a la presencialitat durant el mes de juliol, modificar l’ordre del calendari per tal d’equiparar les llars infants a la resta de centres, avançar l’inici de curs per garantir “una bona adaptació”, eliminar els contractes de terços de jornada, aturar “l’abús de funcions i horaris” de les professionals d’escoles rurals, un sou digne i un horari lectiu que s’ajusti al de la resta de professionals.