Educació

ENSENYAMENT

L’escola Valldaura de Manresa es manifesta contra els barracons

Unes 200 persones s’han desplaçat fins els Serveis Territorials d’Educació on han llegit un manifest

Quinze anys després que es posés en marxa l’escola Valldaura de Manresa el centre continua en barracons. Per aquest motiu, la comunitat educativa s’ha manifestat aquest dilluns a la tarda per reclamar que es construeixi d’una vegada per totes l’edifici nou. La marxa ha arrencat a dos quarts de cinc a l’escola i ha finalitzat més d’una hora després davant dels Serveis Territorials d’Educació a la Catalunya Central on s’ha llegit un manifest. L’escola es va posar en marxa el curs 2009-2010 en mòduls prefabricats amb el compromís que es faria un edifici nou el més aviat possible. 15 anys després, però, no tenen cap data de construcció sobre la taula. “No podem seguir amb aquesta provisionalitat”, ha lamentat una de les mestres, Caterina Armengol.

Amb el lema 'Valldaura en lluita, per una escola digna', unes 200 persones s'han manifestat aquest dilluns a la tarda pels carrers del centre de Manresa per reclamar que es construeixi un edifici per a l'escola Valldaura. La comunitat educativa denuncia que se sent "ignorada i menystinguda". Reivindiquen "espais dignes" per a mestres i alumnes i reclamen que, d'una vegada per totes, es desencalli la construcció del nou edifici. La marxa ha arrencat a dos quarts de cinc de la tarda des de l'escola Valldaura i ha recorregut la carretera de Cardona i la carretera de Vic per arribar, finalment, a la seu del Departament d'Educació a la Catalunya Central al voltant de quarts de sis. En aquest punt els manifestants s'han aturat per llegir un manifest i també han enganxat cartells a la porta de la seu del Departament on es podien llegir missatges com 'volem la nostra escola', 'volem classes noves' o 'Valldaura en lluita'.

 Una de les mestres del centre, Caterina Armengol, ha explicat que el fet de no tenir un edifici els fa "replantejar" constantment els espais de l'escola. A més, ha posat de relleu que no tenen gimnàs, un menjador prou gran per tots els alumnes o espais comuns "on fer activitats conjuntes". També denuncia que quan plou tenen goteres i s'inunda el pati, i que les parets "són tan fines que se sent tot". Tot plegat els genera molta incertesa i reclamen a la Generalitat que construeixi un edifici nou per tenir les "mateixes condicions" que els altres centres de la ciutat. De fet, consideren que el fet d'estar en barracons fa que moltes famílies "directament ja no ens vinguin a conèixer ni es plantegin venir a les portes obertes". "Gent que potser ens vindria a veure es tira enrere pel fet d'estar en barracons", lamenten.

 Les famílies també estan molt molestes amb la situació de "provisionalitat" i reclamen que es posi sobre la taula una data de construcció. Marga Conde és mare de dues alumnes de l'escola Valldaura i creu que el fet d'estudiar en barracons fa que els infants "no tinguin espais adequats per a fer-ho tot, com ara un gimnàs o espais comuns". "S'han d'estar movent d'un espai a un altre tota l'estona", critica aquesta mare. De la seva banda, Gerard Muixí, pare de dues alumnes de l'escola, diu que tenen una "gran comunitat educativa i molt arrelament al barri" però lamenta que els falta l'edifici. "Tenim una molt bona escola però ens falta l'edifici", assegura. 

L'escola Valldaura de Manresa té actualment gairebé 200 alumnes de primària que estudien en vuit barracons, alguns dels quals dobles. L'edifici nou s'ha de fer en uns terrenys que l'Ajuntament va adquirir l'any 2021. El mes de desembre passat l'Ajuntament i la Generalitat havien de signar un conveni segons el qual el consistori avançaria el 100% del cost de l'obra -uns 7,5 MEUR- i la Generalitat li retornaria el 80%. La signatura es va retardar i, finalment, no es fa poder acabar efectuant per la convocatòria d'eleccions anticipades. 

 Fonts del Departament d'Educació a la Catalunya Central han explicat que s'havia avançat molt en la redacció del conveni de construcció del nou edifici, però que la convocatòria d'eleccions ho va paralitzar. Davant la impossibilitat de signar-se el document per les eleccions, es va decidir signar un protocol d'intencions perquè "quedi reflectida la voluntat de les administracions que, en el moment que hi hagi un nou govern, es pugui signar el conveni". Fonts del Departament han deixat clar que la construcció del nou edifici és una "prioritat" i que, per tant, quan es constitueixi el nou govern "no s'haurà de començar des de zero".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Instal·laran vuit nous punts de càrrega de vehicles elèctrics a Roses

ROSES
Salut

Protesta davant Salut i l’ICS conta les retallades a hospitals i CAPs a l’estiu

barcelona
Societat

Crida a la prudència per un cap de setmana llarg de revetlla i Gran Premi de F1

Barcelona

L’Ajuntament vol aprovar al ple del vespre el projecte de la piscina coberta

olot

Seu de l’acte central del Dia Internacional de l’Alliberament LGTBI

breda
urbanisme

Barcelona destina 10,5 milions a millorar l’accessibilitat a les voreres

Barcelona
Societat

Nou aparcament de més de 300 places a l’estació de Martorell Central

Martorell

250 investigadors es reuniran al 10è congrés Living Knowledge de la UdG

girona

Nova teràpia al Trueta per al tractament de la insuficiència cardíaca

girona