Educació

LA CRÒNICA

La necessitat de desdramatitzar les PAU

Els nervis i la pressió que senten els alumnes es projecten més enllà d’aquesta prova

Si des de primària fins a batxillerat s’ha seguit tota l’etapa educativa sense repetir curs, l’any en què els joves estrenen majoria d’edat coincideix amb el de les proves d’accés a la universitat (PAU). Molts les van començar ahir encara sent menors, però la pressió és comuna a tots els alumnes. Fa dos anys que es preparen per a aquest test. L’imaginari sempre ha presentat les PAU com un tràngol que, d’alguna manera, posa fi a l’adolescència i introdueix l’alumne a l’edat adulta.

Els nervis eren més que evidents durant el primer descans de les PAU a la Facultat de Ciències de la Universitat de Girona, tot i que, amb el primer examen als dits, el de llengua castellana i literatura, es comencen a alleujar els ànims. Si fins ara no s’ha fet la feina, ja no hi ha remei. Laura Tubert, professora de filosofia de l’institut Ridaura, comentava com, sense treure’ls i la importància que tenen, s’intenta treballar per desdramatitzar les PAU: “Encara que els diguis que no n’hi ha per tant, estan molt nerviosos. Tenen pànic escènic, i fins i tot hi ha alumnes que repassen durant el descans per al proper examen, tot i que els diem que no ho facin perquè és contraproduent.” També reconeixia que alguns s’hi juguen molt, perquè necessiten un bon resultat per superar la nota de tall dels estudis que volen fer, però que també “cal replantejar” la manera com s’aborden les PAU: “Els estudiants senten que és o ara o mai.” De fet, una alumna del mateix institut, l’Alba Bartolomé, admetia que aquesta pressió es projecta, fins i tot, més enllà de les PAU: “Jo vull fer ADE a Girona, però vaig plantejar matricular-me de doble grau i incloure dret perquè diuen que és millor per al teu futur. Et posen la por al cos.” De moment, el primer obstacle sembla que el van superar amb eficàcia, perquè l’examen de llengua castellana i literatura va ser més fàcil del que s’esperava. “La nostra professora ha estat molt exigent, i aquest esforç ens ha servit ara”, va dir la Gina Sala, que vol fer el doble grau de turisme i global studies, que s’estrena el curs que ve a la UdG.

Entre d’altres, la prova de castellà va incloure un comentari de text a triar entre un fragment de La sombra del viento, novel·la de Carlos Ruiz Zafón, i una columna d’opinió d’Irene Vallejo a El País Semanal titulada Yo, fanática. Va guanyar de carrer la primera opció. Els alumnes de l’INS de Tossa de Mar van coincidir en la valoració sobre el primer examen. Fins i tot un que va arribar de Rússia a tercer curs d’ESO i ha necessitat un sobreesforç per preparar-se. “El castellà el porto pitjor que el català”, diu amb el seu marcat accent eslau. Vol fer medicina “on sigui” de Catalunya i necessita una nota alta, atès que el tall de l’any passat va ser d’11,5.

La primera jornada de les PAU, que acaben demà, va transcórrer sense incidències i només amb el nombre de baixes habitual per malaltia. Entre un 8 i un 9% dels alumnes tenen necessitats específiques i van disposar de mitja hora més per fer els exàmens. “Cada any aquest percentatge va en augment, segurament perquè cada cop es diagnostiquen més casos”, va explicar Manuela Hidalgo, la coordinadora de les PAU.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia