Educació

EDUCACIÓ

Més de 3,8 milions en climatització a escoles i instituts de les Terres de l’Ebre

La consellera d’Educació admet que sense una “finançament singular” el Govern no pot abordar un pla de xoc contra la calor a les escoles

La consellera d’Educació, Anna Simó ha fet balanç avui en una visita a l’Institut Sòl-de-Riu d’Alcanar, de la dotzena d’actuacions en diferents fases ’execució a centres educatius de les Terres de l’Ebre per millorar “el confort climàtic” i que ha suposat una injecció econòmica de 3,8 milions d’euros. En concret, en el centre d’Alcanar, que ha comptat amb una inversió de més de 287.000 euros provinents de fons REACT-EU, s’ha substituït la coberta i les lluminàries amb l’objectiu d’ adaptar-lo a les altes temperatures. El finançament de les obres, provinents tant de fons europeus com propis del Departament, s’emmarca en la necessitat d’adaptar els espais als efectes del canvi climàtic i mitigar l’impacte de la calor. Aquestes obres inclouen substitucions d’elements com calderes, fusteries, cobertes de fibrociment i de xapa i lluminàries.

Simó ha destacat que “els equipaments educatius són els únics equipaments públics que es van fer pensant que no estarien oberts durant els mesos de més calor. I, a més a més, quan es van fer, molts d’ells es van orientar no cap a obaga, sinó cap al sol, per poder tenir més llum”. A banda, Simó també ha reclamat la necessitat d’un finançament singular per escometre, per exemple, les millores necessàries als edificis educatius del Departament: “O tenim un sistema de finançament singular, o els centenars de milions que fan falta per abordar un pla de xoc pel canvi climàtic com cal no podran sortir d’un pressupost normal com el que hem anat tenint”, ha explicat la consellera que ha afegit : “tot i tenir un increment del 30% en tres anys, i que des del món local s’està fent un esforç per ajudar en el cas de les escoles no és suficient”.

Paral·lelament, la consellera ha especificat que 15 escoles i instituts de les Terres de l’Ebre han demanat els ventiladors de peu que reparteix el Departament i se’n distribuiran 144. Educació es regeix per criteris tècnics per repartir-los i es prioritzen els centres segons la titularitat, la vulnerabilitat de l’alumnat, l’orientació i distribució de les aules i l’any de construcció. Els últims cursos s’han repartit 372 ventiladors en 43 escoles i instituts.

D’altra banda, el Pla d’Organització de Centre per Altes Temperatures (POCAT) ja torna a estar activat per segon curs, segons recull ACN. Les comarques ebrenques han sigut les primeres a registrar temperatures que superen el llindar que preveu el pla per posar-lo en marxa (entre l’1 de maig i el 15 d’octubre). Amb pics de calor i amb el POCAT activat, els centres poden flexibilitzar les activitats i fer sortides a espais climatitzats o espais on refrescar-se, com un parc amb obra. Finalment, Anna Simó s’ha compromès a resoldre “en les pròximes setmanes” la informació reservada sobre el cas de les presumptes pràctiques irregulars d’alumnes, denunciades a l’Institut de l’Ebre de Tortosa. La consellera ha defensat que el Departament d’Educació ha actuat “de manera ràpida i alhora amb prudència i garanties” en aquest cas. Simó ha assegurat que un cop es comuniqui la resolució a les parts afectades i la comunitat educativa del centre, s’explicarà públicament i “amb transparència”. “Necessitem un temps més, acotat, que no serà gaire llarg, per acabar tota aquesta informació reservada”, ha demanat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Preocupació per la mala salut mental dels universitaris catalans

Barcelona
europa

Les caigudes d’un llamp i d’un dron provoquen nous incendis forestals a Grècia

barcelona
llengua

El festival de les variants del català, escalfa motors

barcelona

Senyalitzen els carrers del Barri Vell on als ciclistes han de baixar de la bicicleta per circular

GIRONA
CANVI CLIMÀTIC

El potent huracà Beryl s'acosta a Jamaica i amenaça Mèxic i Belize

barcelona
societat

De l’aula a l’ONU: estudiants gironins fan una crida a la sostenibilitat

girona

Denuncien la manca de mossos a l’aeroport tot i l’increment dels delictes

Barcelona
habitatge

Els lloguers temporals s’hauran de justificar en la durada i motiu

barcelona

El “Mulla’t ” recaptarà fons per a la recerca i la neurorehabilitació

girona