Educació

Lisa, una universitària autista

Una sèrie web d’èxit produïda per la Universitat de Vic i Abacus ajuda a trencar estereotips

S’ha rodat al campus universitari amb participació dels alumnes i la protagonitza una actriu amb TEA

Ja té una segona temporada, que se centra en la gestió de les emocions, amb realisme i humor

La Lisa és una noia de divuit anys amb un trastorn de l’espectre autista (TEA) que comença la universitat amb els mateixos dubtes i inquietuds que tothom. També és el personatge protagonista de la sèrie web produïda per la Universitat de Vic i Abacus titulada, precisament, Lisa, que ja ha arribat a la segona temporada gràcies a l’èxit de visualitzacions. Es tracta d’una història que vol visibilitzar la realitat de les persones amb aquest diagnòstic, deixant de banda els estereotips més habituals. Perquè, com diu una de les línies del guió, tots hauríem de viure “sense etiquetes i sense pressions”.

Lisa és una idea original de Marc Roma, productor executiu de la sèrie i director de continguts de la productora Abacus, i en la segona temporada, que s’acaba d’estrenar, té la direcció de David Weil Sunyer (Campo atrás, 2020). El rodatge va tenir lloc el mes de març al campus UVic de la universitat, i hi van participar com a actors estudiants, professorat i personal d’administració i serveis, que es van seleccionar a través d’un càsting. Durant el procés de creació de la trama i el guió, la productora ha estat assessorada i validada per Asperger.cat. A més, la sèrie també ha tingut l’assessorament del servei de suport a l’estudiant de la UVic, que ofereix acompanyament i assessorament psicològic, personal, emocional i acadèmic a l’alumnat que ho necessita.

La Lisa la interpreta Emma Cunill, una actriu, ballarina i tiktoker que també té TEA i que ha sabut transmetre com és la realitat d’una persona jove neurodivergent que ha de fer el pas cap a la vida universitària. L’actriu, que ja fa temps que parla de l’autisme a les xarxes socials d’una manera desacomplexada i propera, també va contribuir assessorant amb el guió. Amb un total de vuit capítols d’uns deu minuts de durada cadascun –repartits en les dues temporades–, la sèrie web és d’una història d’amistat, superació i diversitat amb un clar toc d’humor.

La primera temporada de la sèrie va tenir una gran acollida entre el públic, amb prop de 40.000 visualitzacions al canal de YouTube, i va ser molt ben rebuda entre professionals de la salut i de la comunicació. Lisa va ser seleccionada com a finalista en el Festival de Cine Inclusiu de Vigo, el showcase de pilots del festival internacional de sèries Serializados 2022 i el festival inclusiu Brain Film Fest.

En els primers capítols, veiem la Lisa fent front al repte de començar el grau de mecatrònica, intentant socialitzar amb els companys, i convivint amb la seva nova companya d’habitació, interpretada per l’actriu i presentadora Laia Fontan, coneguda per la sèrie Les noies de l’hoquei i el programa Batalla monumental. Els primers dies a la facultat, la condició de la Lisa li comportarà diferents situacions estressants i equívocs que anirà superant a mesura que vagi guanyant confiança.

En la segona temporada, amb un to també humorístic i distès, s’aprofundeix en el personatge i es parla de temes com ara la gestió de les emocions i l’experiència amorosa des del punt de vista d’una persona neurodivergent. La trama principal se centrarà en la relació entre la Lisa i l’Àlex, interpretat per Pau Escobar, un actor conegut pels papers en pel·lícules com ara El cerro de los dioses (2019) i El practicante (2020). L’Àlex és un estudiant del doble grau en ciències de l’activitat física i l’esport i mestre d’educació primària (amb menció en educació física) que mostra un interès sentimental per ella. Això obrirà les portes a la Lisa al món de les relacions: “Sento que em passen coses, però no sé explicar ben bé el què”, diu la protagonista en un dels capítols, mostrant una de les situacions més comunes de les persones amb TEA.

“Es tracta d’un homenatge a l’autoacceptació, a la diversitat i a l’amor propi”, explica Anna Fàbregas, directora de l’àrea de màrqueting de la UVic, que hi afegeix que en aquesta segona temporada han volgut mostrar “una estudiant més madura, a punt d’acabar la carrera i d’entrar al món laboral”: “Veiem una clara evolució en el personatge amb la qual els estudiants es podran sentir identificats.” El director David Weil –que curiosament també va estudiar mecatrònica– insisteix que, en aquesta temporada, la trama se centra en la Lisa com una persona adulta. “Veurem la seva angoixa davant de certs tòpics, com ara el fet que li diguin que no es nota que es autista. Hem volgut vehicular des d’una mirada més orgànica l’evolució de les seves emocions. Mostrar la diversitat i fer-ho creïble i amb ritme, amb tocs d’humor”, assegura.

Seguint la fórmula de la primera temporada, el rodatge d’aquesta segona tanda de la sèrie web  també s’ha plantejat com una oportunitat de formació i experiència professional per a l’alumnat del grau en comunicació audiovisual del campus Vic. Una desena d’estudiants han tingut l’oportunitat d’assumir rols compartits amb els professionals de la productora, participant en tasques com ara la redacció del guió i assumint funcions en producció, il·luminació, so i grafisme durant el rodatge.

Joan Frigola, coordinador d’aquest grau universitari, explica que permetre als estudiants col·laborar amb els professionals a través del projecte de mentoria és “com si fessin un curs formatiu acceleradíssim”. “Fer els estudiants partícips en tots els àmbits, fins i tot en la preproducció, donant-los responsabilitats, els ajuda a integrar-se en equips professionals i els apropa a la realitat del món laboral. És una manera de treballar que recorda la figura dels antics aprenents”, conclou Frigola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia