Educació

Comencen les obres per acabar amb els barracons a l’escola Paco Candel

El centre educatiu públic es va obrir el curs 2011-2012, de forma provisional, en mòduls prefabricats

Aquesta setmana començaran els treballs per construir la futura escola Paco Candel, una obra llargament reivindicada per la comunitat educativa de l’Hospitalet des que el centre educatiu va obrir les portes el curs 2011-2012, de forma provisional, en uns mòduls prefabricats. L’obra té un termini d’execució de 28 mesos, pel que en un parell de cursos l’alumnat deixarà de fer classes en els actuals barracons.

La construcció de la nova escola té un pressupost de 8,7 milions d’euros, sufragat majoritàriament per la Generalitat. L’Ajuntament, que hi aporta535.583 euros, lidera el projecte de construcció, plantejat com un referent en sostenibilitat amb materials com la fusta o la ceràmica. Les obres començaran amb l’habilitació com a pati provisional de l’espai de 2.000 m2 ubicat davant del centre educatiu a l’altra banda del carrer de l’Aprestadora. Mentre durin els treballs es tallarà el trànsit d’aquesta via entre l’avinguda d’Amadeu Torner i el carrer de la Fortuna. S’habilitarà un camí per a vianants i s’eliminarà un carril de circulació al carrer d’Herrero.

El nou edifici tindrà dues plantes i 4.028 m2 construïts. S’hi crearan tres patis, amb un espai central, i s’hi plantaran arbres a tota la parcel·la. A més, les aules disposaran d’unes ampliacions en forma de terrasses que funcionaran com a aules exteriors. El nou equipament tindrà espais diferenciats per a l’alumnat de les etapes educatives d’infantil i de primària, amb punts comunitaris de trobada; un volum amb gimnàs i vestidors, que permetrà l’accés independent a la pista poliesportiva fora de l’horari escolar, i biblioteca, aula d’informàtica, menjador i cuina. El projecte preveu la possibilitat d’ampliació a secundària del centre educatiu.

El disseny de l’escola el va elaborar l’estudi Comas-Pont Arquitectes, que va ser escollit en un procés de selecció en què van participar arquitectes designats per l’Associació de Famílies d’Alumnes del centre, el Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya i l’Ajuntament de l’Hospitalet. És el primer cop que el consistori utilitza el sistema de jurat format per experts per a una adjudicació. Al concurs de projectes s’hi van presentar 31 propostes. La sostenibilitat, la qualitat funcional i arquitectònica, l’adaptació al programa educatiu de l’escola i els espais exteriors van ser els criteris més valorats. Segons el consistori, la nova Paco Candel vol ser un model en el sistema de construcció de les futures escoles de Catalunya pels seus criteris pedagògics i sostenibles.

L’Ajuntament i la Generalitat van acordar les obres el 2018. Hi ha hagut esculls que expliquen la demora de l’inici, com la dificultat tècnica, esgrimida per la Generalitat, derivada del pas del túnel de la línia 9 del metro per sota del solar, o l’alt costs de les obres, superior a la mitjana dels nous centres educatius que es construeixin a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia