Educació

GIRONA

El nou curs escolar comença amb 136.400 alumnes inscrits a tota la demarcació

El nou curs escolar comença aquesta setmana amb 136.400 alumnes inscrits als centres de les comarques de Girona, entre totes les etapes educatives, i 10.461 treballadors, entre tot el personal docent. Avui mateix tornen a les aules els alumnes de l’educació obligatòria (47.983 de primària i 36.585 d’ESO), a més dels d’educació infantil (27.391) i dels cicles de formació professional de grau bàsic (151). Dijous que ve, dia 12, s’incorporaran els alumnes de batxillerat (9.080) i de cicles de grau mitjà (7.946) i superior (5.615). A la demarcació es posa en marxa un únic centre educatiu nou, l’escola Joan Domènech i Moner, a Lloret de Mar, i no s’estrena cap edifici escolar.

Vint anys en barracons

El curs començarà amb protestes a l’institut Salvador Sunyer de Salt. La comunitat educativa –alumnes, famílies i personal docent– penjarà demà tres pancartes reivindicatives als barracons del centre per reclamar el trasllat a un edifici. L’institut, que aquest any celebra el 20è aniversari, sempre ha ocupat barracons, inicialment quatre i actualment vuit. “Si es compleixen les previsions més optimistes, no tindrem un edifici fins d’aquí a cinc o sis anys, i haurem passat un quart de segle en barracons. De moment, ja portem cinc o sis generacions d’alumnes en aquestes condicions”, explica la directora, Pilar Figueres, que també assenyala que el desgast dels vuit barracons del centre és manifest: “Em passo la vida trucant al departament perquè arreglin desperfectes, però costa perquè diuen que anirem a un edifici d’aquí a un temps.” En concret, el centre té degoters, teulades rovellades, lavabos obsolets i mancances d’aïllament, entre altres deficiències.

Els primers barracons, a més, ja tenen més de vint anys, perquè es van reaprofitar de l’antiga facultat de Dret de Fontajau. “Mai se n’ha canviat cap, i no tenen ni un punt de comparació amb els que s’instal·len ara.” La direcció ha demanat un barracó més per esponjar els espais, però com que el departament no n’ha concedit cap, el centre, que té 430 alumnes, s’ha vist obligat a treure les aules específiques: “Només ens queda una biblioteca, on també hi fem classes, i un taller i un laboratori, on només hi cap la meitat d’un grup. Les tres línies d’ESO van sobrecarregades i abans de començar ja estem per sobre de ràtio a tercer i a quart d’ESO.” Figueres espera que aquest any surti a licitació el disseny del projecte de l’edifici i que el concurs no quedi desert. L’institut s’ha d’aixecar en uns terrenys de 7.500 m² entre el parc Monar, l’escola Pompeu Fabra i l’escola La Farga.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia