Educació

educació

Estudien la seguretat d’una escola de Santa Eulàlia de Riuprimer que pateix aluminosi

Han aparegut esquerdes en una biga de l’escola el Roure Gros, i s’estan fent proves de càrrega per determinar l’abast del problema

Els 150 infants del centre fan classe repartits en diferents espais del poble

Els 150 alumnes de l’escola El Roure Gros de Santa Eulàlia de Riuprimer a Osona, s’han vist obligats a fer classe en diferents espais del poble pel mal estat de l’edifici. Tot i que fa 30 anys que l’escola pateix un problema d’aluminosi, la setmana passada es va detectar que s’havia separat un envà del sostre degut als problemes en una biga. En una decisió conjunta entre l’Ajuntament, l’Afa i el Departament d’Ensenyament es va decidir desallotjar tots els nens per precaució fins que no es coneguin els resultats d’unes proves de càrrega que s’estan fent a l’edifici per determinar si és segur o no. L’alcalde del municipi, Txevi Rovira, ha dit que cal preveure un Pla B, que consistiria en instal·lar unes cargoleres en uns terrenys municipals.

Proves de càrrega

Tècnics especialitzats faran al llarg d’aquesta setmana proves de càrrega a l’edifici de l’escola el Roure Gros de Santa Eulàlia de Riuprimer per determinar l’abast de les esquerdes i del deteriorament de les bigues. Així ho ha explicat l’alcalde del municipi, Txevi Rovira, a l’ACN, que ha deixat clar que volen “la seguretat absoluta que els nens poden estar tranquil·lament a qualsevol part de l’escola, no només a la reforçada”. Es dona el cas que fa uns anys es van reforçar algunes bigues amb estructures de ferro i, per tant, hi ha algunes zones considerades “segures” com el menjador i la cuina i una aula on hi ha els alumnes d’Infantil 3.

La solució a la qual s’ha arribat davant del desallotjament del centre ha estat replicar la distribució que l’escola va fer durant l’època de la covid-19. D’aquesta manera, els alumnes estan repartits entre la rectoria, la casa de cultura i el casal de jovent del municipi. L’alcalde ha dit que aquesta ha de ser una solució “provisional” que no s’allargui durant gaire temps, ja que també se n’estan ressentint els serveis que es presten en aquests espais municipals. Ho ha exemplificat en el fet que s’ha hagut de reduir l’activitat de dinamització juvenil que es desenvolupa al casal de jovent. “Hem de fer un trencaclosques per casar les activitats”, ha dit.

Rovira calcula que, un cop s’hagin fet les proves de força, els resultats puguin trigar uns deu o dotze dies a arribar. Aleshores, però, “caldrà que un tècnic especialista pugui certificar que aquí hi ha una seguretat estructural”. “No ens interessa tant la certificació del paper, sinó tenir la seguretat que l’estructura està bé, perquè estem parlant de nens i nenes”, ha expressat.

De la mateixa manera s’hi ha referit la presidenta de l’Afa, Marta Crespo, que espera que els resultats de les proves de càrrega se sàpiguen aviat i creu que la solució de repartir els alumnes per diferents espais del poble no pot allargar-se més d’una o dues setmanes. “Esperem que el Departament ens ofereixi no només la possibilitat d’accelerar el procés de construcció de la nova escola, sinó també un Pla B si els nens no poden tornar a l’escola”, ha exposat. En aquest sentit, ha dit que, un cop es coneguin els resultats, s’hauran d’asseure totes les parts per decidir si els nens poden tornar o no. “Tots estem bastant espantats. Encara que ens diguin que no hi ha perill haurem de valorar si volem que hi tornin”, ha afegit.

Consultat per l’ACN, el Departament d’Educació ha dit que en funció dels resultats obtinguts en les proves de càrrega que s’estan fent a l’edifici es prendrà una decisió “sempre tenint en compte la millor opció per a les famílies”.

Una escola nova

Sobre el Pla B del Departament d’Educació, l’alcalde ha dit que s’ha de preveure aquest escenari en cas que les proves surtin malament. En aquest sentit, Rovira diu que l’Ajuntament està estudiant diferents solars municipals per si serien aptes per instal·lar-hi unes cargoleres. Aquesta situació, ha dit, es podria allargar durant dos o tres cursos “fins que no tinguem l’edifici nou, que podria ser d’aquí tres o quatre anys”.

L’alcalde ha recordat que l’any 2022 la Generalitat va assignar 4,2 MEUR a Santa Eulàlia de Riuprimer per construir l’escola nova. En aquest sentit, ha explicat que, un cop s’assignen els diners, la construcció pot arribar en uns quatre anys. “Ara han passat dos anys i tot just s’ha licitat el projecte després de fer un procés participatiu amb la comunitat educativa”, ha explicat el batlle, tot afegint que “ara caldrà licitar el projecte, validar-lo i fer les obres”. “En el millor dels escenaris tindrem nova escola d’aquí a tres anys”, ha conclòs.

La presidenta de l’Afa, Marta Crespo, explica que el mal estat del centre és un problema històric i ha recordat que l’any passat ja van aparèixer esquerdes a l’edifici. “Fa trenta anys que l’escola té diagnosticats problemes d’aluminosi i hem rebut reiterades promeses del Departament d’Ensenyament que se solucionaria i tindríem un edifici nou, però tant sols fa dos anys que el projecte per la nova escola està aprovat”, ha lamentat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia