Educació

Estrena amb obres a Roquetes Prova superada

Jornada sense incidents en l'inici del curs escolar

La modificació del calendari escolar ha estat el primer exemple dels canvis d'aquest curs als centres d'educació

Roquetes va estrenar ahir la segona fase de la reforma i ampliació de l'escola Marcel·lí Domingo, amb un pressupost de 6,7 milions d'euros. La directora territorial d'Educació, Marian Rojas, i la directora adjunta, Rosa Vandellòs, van acompanyar la directora del centre, Dorita Sánchez, en les primeres hores del curs. Ara s'ha construït el segon edifici, amb un nou menjador i més aules, i durant aquest curs es rehabilitarà l'edifici de les antigues escoles de la Segona República, del qual es conservarà la façana, per poder prescindir dels mòduls prefabricats i de les aules habilitades al gimnàs. L'escola de Roquetes és una de les més grans de l'Ebre, amb 625 alumnes i 50 mestres.

El nou curs escolar va començar ahir a les comarques de Tarragona amb 138.779 alumnes matriculats, uns 6.000 més que el curs passat. Al Camp de Tarragona han iniciat el curs 110.123 alumnes i, a les Terres de l'Ebre, 28.656. La jornada va començar amb tranquil·litat, tot i que donava l'entrada a un curs ple de canvis, entre els quals destaquen el nou calendari escolar, l'extensió del programa Educat 1x1, el decret d'autonomia de centres i la prova d'avaluació als alumnes de quart d'ESO. Cal remarcar que aquest curs entren en funcionament, oficialment, cinc instituts escola, en aplicació dels criteris de la llei d'educació de Catalunya (LEC).

El curs es va iniciar amb normalitat en gairebé tots els centres i només hi va haver protestes a Santa Oliva i a Tarragona (escola del Miracle). De fet, era en aquesta ciutat on es preveia una obertura de curs caòtica, a causa de la coincidència del calendari amb l'etapa de la cursa ciclista de La Vuelta, que va obligar a tallar carrers al centre urbà des de primera hora del matí.

Amb motiu de l'inici de curs, el delegat del govern al Camp de Tarragona, Xavier Sabaté, i el director dels serveis territorials d'Educació, Vicent Villena, acompanyats del regidor d'Educació de l'Ajuntament de Tarragona, Joan Sanahujes, van visitar ahir l'escola Riu Clar de Tarragona. El delegat va posar l'escola com a model de “l'esforç inversor del govern” i com a “exemple de la bona feina de la comunitat educativa” per assegurar la cohesió social i la integració dels nouvinguts.

El curs també va començar sense cap incident remarcable a les Terres de l'Ebre. La directora dels serveis territorials d'Educació, Marian Rojas, va voler destacar el creixement sostingut –hi ha 1.051 alumnes més que l'any passat–, però també el descens en les matrícules a P3 –83 alumnes menys–. A més, va remarcar l'increment del nombre d'alumnes en els estudis postobligatoris i els cicles formatius a causa de la crisi econòmica. Rojas també va assegurar que la implantació del llibre digital ha anat molt bé a les Terres de l'Ebre. “El canvi metodològic es farà a poc a poc, però les aules estan preparades, amb les pissarres digitals i els canons, i a l'estiu s'han fet les obres per garantir-hi la connectivitat”, va explicar. De fet, va recordar que el departament ha destinat 1,15 milions d'euros a l'Ebre, perquè tots els centres públics i tres centres concertats del territori puguin implementar el projecte Educat 1x1. A banda d'això, segons la directora d'Educació, entre un 10% i un 20% d'uns 3.000 ebrencs tindran els ordinadors portàtils gratuïtament, ja que s'ha becat els alumnes que rebien una ajuda per a llibres de text. La majoria dels instituts de l'Ebre han triat el paquet de continguts de digitals de 30 euros, finançats pel departament. Segons Rojas, l'escola Enric Grau Fontserè de Flix és l'única de primària de l'Ebre on els alumnes d'infantil i primària també tenen ordinadors portàtils.

Dades i dates del curs que comença

Educat 1x1

La digitalització de les aules entra en 43 centres públics i 8 centres concertats del Camp de Tarragona i en la totalitat –18 de públics i 3 de concertats– de les Terres de l'Ebre. El curs passat van entrar en el programa 5.500 alumnes.

Vacances en el segon trimestre

En el primer torn de vacances, del 28 de febrer al 4 de març, faran vacances els centres de les Terres de l'Ebre. Els de les comarques del Camp de Tarragona tindran les vacances del 7 a l'11 de març.

1,15 milions d'euros

Educació ha invertit 1,15 milions d'euros per garantir la connexió a internet a tots els centres de les Terres de l'Ebre.

Inversió de 49 milions d'euros

El Departament d'Educació ha invertit 49 milions d'euros en la construcció, ampliació i adequació de nous centres.

A la USTEC no li quadren les dades del departament

L'inici de curs no és tan plàcid com sembla i, en aquest sentit, cal recordar que el sindicat d'educació USTEC té impugnat el decret del nou calendari escolar i en demana la supressió. Des del sindicat es treballa per la reimplantació de la jornada contínua al juny i, si cal al setembre, i s'alerta de la precipitació en l'inici escolar, que ha comportat una formació deficient dels professors en l'adaptació als programaris per internet, en el programa de digitalització, i també en l'adequació dels centres a la nova tecnologia que aquest curs omple les aules.

Els canvis no només han afectat el calendari, han estat més substancials. Josep M. Cartanyà, portaveu del sindicat a Tarragona, assegura que hi ha una retallada en els serveis educatius i de plantilla: “El reordenament de batxillerats i formació professional, dels mestres itinerants de les ZER i de les persones que es dedicaven als serveis educatius ha provocat una retallada de professorat”. Alguns, segons diu, “s'han incorporat a la plaça i sembla que des del departament es comptabilitza com un increment”. Els números no quadren i des del sindicat estan convençuts que “la precarietat laboral dels professors interins i substituts és creixent”. El sindicat impugnarà el decret d'autonomia de centres en aquells punts que afectin “la igualtat d'oportunitat dels alumnes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.