Deu anys d'institut a Alcover

El SES Fonts del Glorieta tanca aquesta etapa amb l'horitzó d'oferir batxillerat

Aules prefabricades. Així van començar a estudiar l'ESO els alumnes del SES Fonts del Glorieta ara fa deu anys. Van ser temps difícils, en què ni professors ni alumnes gaudien de les comoditats necessàries per ensenyar els uns i aprendre els altres. Van haver de passar vuit anys perquè el Departament d'Educació els construís un edifici del qual ara, a més, ja es preveu una ampliació perquè es puguin cursar el primer i el segon de batxillerat. El centre educatiu acaba de tancar els actes de celebració dels seus primers deu anys, i l'actual director, Pere Aguadé, diu que d'una instal·lació a l'altra «hi ha hagut un canvi bestial» perquè «eren barracons en condicions pèssimes». El primer director de l'institut va ser Josep Maria Calbet, però ara ja fa set anys que Aguadé està al capdavant del centre. L'any que ve ja acaba aquesta etapa, durant la qual ha aconseguit introduir millores docents.

Innovació tecnològica

Acadèmicament s'ha intentat «no només fer classes, sinó també altres activitats per conformar l'educació dels joves» i sobretot s'ha apostat per les noves tecnologies. A totes les aules hi ha un projector i ordinadors amb connexió a internet, i tant els alumnes com el professorat mantenen actualitzada la pàgina web per difondre totes les activitats que hi fan. Entre les innovacions més destacades hi ha que els deures i les dates dels exàmens es poden consultar per internet i amb una PDA se centralitzen serveis com el d'enviar notes als pares. A banda, tant els alumnes com els professors participen en programes d'intercanvi. Ara fa poc el Departament d'Educació va seleccionar el centre per realitzar una prova pilot en què els alumnes havien de fer una estada durant la qual només podien expressar-se en anglès.

Tanca l'aula d'acollida

Ara hi estudien uns dos-cents alumnes, però l'any que ve ja deia Aguadé que es tanca l'aula d'acollida. Fins ara hi havia una trentena de nens que hi acudien, un 15% del total, i aquest curs només n'hi ha hagut un 5%: «per fer immersió lingüística no tenim prou alumnes, s'ha aturat en sec». Aguadé ho atribueix a l'actual situació de crisi i el fet que molts nouvinguts tornin al seu país d'origen. La majoria de nens són romanesos o marroquins, però també n'hi ha hagut de la República Dominicana, el Brasil, Tailàndia, l'Uruguai, Argentina i la Xina.

Aguadé fa una valoració positiva de la història del SES Fonts del Glorieta: «S'ha lluitat molt per aquest institut, i una de les claus ha estat que el poble se'l sentís seu.»

Ara els primers alumnes que hi van estudiar ja estan acabant els estudis universitaris. Dels que en tenen pista han estudiat enginyeries, història, traducció, administració i direcció d'empreses, etc.

El cap de setmana passat es van tancar els actes de celebració d'aquests deu anys d'educació secundària, en què han passat per les aules més de 2.000 escolars. Un sopar en què van participar més de dues-centes persones a El Álamo i un acte institucional on hi havia unes quatre-centes persones van clausurar la celebració.