llengua
València torna a reivindicar la immersió en català
Una manifestació nova i multitudinària, la segona en 10 dies, demana la retirada del projecte plurilingüe de Camps
Els convocants critiquen l'escassa disposició a la negociació del Consell
Per segona vegada i en l'interval de només deu dies, milers de persones –30.000, segons els convocants– van tornar ahir a manifestar-se contra el projecte de decret sobre plurilingüisme del govern de Francisco Camps, que pretén posar fi a la immersió en català a les escoles. La marxa va estar encapçalada per representants de la comunitat educativa, des d'associacions de pares i mares a sindicats de docents, i va tenir el suport de tota l'oposició al govern del PP a les Corts Valencianes.
La convocant Plataforma per l'Ensenyament Públic va alterar els seus plans inicials respecte a la manifestació, que es preparava des de feia un mes. El que en principi volia ser una censura contra les “retallades” pressupostàries en l'àmbit de l'educació, es va convertir finalment en una protesta més ampla contra els plans lingüístics de Camps, en transcendir tot just després de les últimes eleccions el projecte de l'executiu valencià.
La portaveu de la plataforma, María José Navarro, va relacionar els dos arguments de la manifestació –la reducció del pressupost i la fi de les línies en valencià– per concloure que el decret sobre plurilingüisme és inviable. “Caldria un equip de professors formats en anglès que no existeix. A hores d'ara els alumnes de cinc anys no fan anglès, com deurien, perquè la conselleria no subministra mestres preparats en aquesta llengua. Llavors, com impartiran el 33% de les matèries en anglès en tots els cursos si no poden arribar al mínim ara mateix?”, es va preguntar Navarro.
Per la seua banda, el president d'Escola Valenciana, federació que agrupa desenes d'entitats a favor de la llengua i que integra la plataforma, va criticar l'absència de consultes als experts en la redacció de l'esborrany del decret. “Les universitats diuen que a classe cal començar amb la llengua petita del territori, en aquest cas el valencià. L'esborrany no té trellat. Estem a favor de l'anglès i del castellà, començant pel valencià”, va subratllar.
Els convocants van fer una apel·lació al diàleg amb la Generalitat, refractària a discutir el projecte. De fet, la portaveu del Consell, Paula Sánchez de León, va assegurar recentment que no negociaria “en el carrer” la política educativa. Moreno va voler ahir contestar a la consellera i va reivindicar la “dignitat” de les mobilitzacions. “Estem al carrer, no tenim cap altra cosa: dir-hi la nostra”, va afirmar.
LA FRASE
LA FRASE
Carta d'Escola Valenciana a Camps
Escola Valenciana, a qui el president Camps mai no ha rebut, li enviarà un escrit que passarà demà per registre d'entrada en què li recorda la “contradicció entre objectius i resultats” del decret.
Un informe oficial reconeix els bons resultats de les ‘línies en valencià'
L'Institut Valencià de l'Avaluació i Qualitat Educativa, depenent de la conselleria d'Educació, va reconèixer en un detallat informe del 2005 que els alumnes que triaven la immersió en català –les línies en valencià– obtenien millors resultats.“Els alumnes de la línia en valencià adquireixen una agilitat psicolingüística que els permet adquirir més informació”, concloïa. Els joves tenen més competència en anglès i fins i tot en castellà.
En espera del nou conseller d'Educació
La Plataforma i Escola estan a l'expectativa de la formació del nou govern de Camps per veure qui serà el nou conseller d'Educació, l'encarregat de perfilar el contingut del decret sobre plurilingüisme.
Puces i rates, però cap professor d'anglès
A la fi de la marxa, Maria, del col·legi Carrasquet de Sueca, va agafar el micròfon per denunciar la presència de puces i rates al centre, en contrast amb l'absència de professors d'anglès.