reus
ple municipal
Els EBE han costat 804.000 euros en tres cursos
L'Ajuntament confirma que s'ha arribat a un acord amb la Generalitat per cancel·lar els espais de benvinguda educativa
L'equip de govern vol potenciar ara les aules d'acollida
L'equip de govern va confirmar ahir en el ple municipal el que el PSC ja havia advertit el dia anterior: se suprimeixen els espais de benvinguda educativa amb vista al curs que ve, i els alumnes immigrats que havien accedit al servei els mesos de maig i juny, aquest mes de juliol tampoc han pogut assistir a les sessions perquè també s'han cancel·lat. L'argument darrere el qual s'escuden tant CiU com el PP per justificar la fulminant suspensió dels EBE és exclusivament econòmica. En campanya electoral ambdós partits, que ara governen en coalició, ja van advertir que farien una important feina d'aprimament de l'administració local, i les mesures també afecten l'àrea d'Ensenyament.
La regidora, Dolors Sardà, va explicar que el servei, que va entrar en funcionament el curs 2008/09 per iniciativa conjunta de la Generalitat i l'Ajuntament, ha costat un total de 804.000 euros en el global dels tres cursos que ha estat en actiu. I va donar xifres rellevants com que cada mestre costava 40.000 euros; un educador, 27.500; un tècnic, 25.000; i que pel funcionament de l'EBE se n'anaven 8.000 euros més. Així, per cada curs i cada EBE, es generava una despesa de 100.500 euros. El primer curs es van obrir tres espais de benvinguda educativa: IES Gabriel Ferrater, col·legi La Salle i l'escola Alberich i Casas. El següent curs es va suprimir el primer i fins ara han continuat funcionant els dos darrers, que l'últim curs han suposat un cost de més de 200.000 euros. D'altra banda, i segons va explicar l'exregidora d'Ensenyament, Misericòrdia Dosaiguas, l'acord per continuar amb els EBE estava signat fins al 2015, i d'aquesta manera el grup municipal del PSC no veu amb bons ulls la supressió d'un servei que s'havia convertit en una potent eina d'integració dels alumnes nouvinguts i que contribueix positivament a l'equilibri d'escolarització. Per la seva banda, però, Sardà va manifestar que “la integració comporta escolaritzar els nens de seguida” i amb aquesta premissa és amb la qual treballarà el consell escolar, que enfortirà les aules d'acollida en detriment dels EBE.
Durant els tres cursos que han estat en actiu s'han acollit als espais de benvinguda educativa un total de 322 alumnes nouvinguts en una matrícula viva que ha suposat 943 nous escolars. El curs passat, als EBE s'hi van atendre 96 infants.
Els menjadors escolars
El ple municipal va aprovar ahir els nous requisits que han de complir les famílies per accedir a les ajudes de menjador escolar. És una mesura polèmica en tant que es vol evitar que la majoria de subvencions arribin a persones nouvingudes, de manera que ara s'exigeix que almenys un dels dos progenitors de l'alumne estigui empadronat des de fa dos anys o més a la ciutat. L'allau de crítiques del grup municipal del PSC, que fins ara havia estat al govern, va ser evident, ja que en la seva opinió es rebaixaran el nombre d'ajudes a les famílies i l'exregidora de Benestar Rosa Garrido va recordar que més del 80% de famílies que obtenien els ajuts eren autòctones.
LA FRASE
El carril bici no és una prioritat del nou govern
El grup municipal del PSC va preguntar en el ple d'ahir si l'equip de govern mantindria l'ampliació de la xarxa de carrils bici. La regidora de la Guàrdia Urbana, Alícia Alegret, va reiterar que “no és una prioritat” i que s'han de fer nous estudis de mobilitat per saber quin és ara l'ús real dels carrils bici.
Frenen la moció del PSC que reclama el finançament de l'hospital
el puntEl PSC no se'n va sortir. La moció que van presentar per tal de pressionar la Generalitat perquè no redueixi l'assignació pressupostària de l'hospital no va tirar endavant. CiU i el PP la van bloquejar defensant que no es poden avançar als fets i que primer cal saber quina serà la posició del govern català. Es pot donar la paradoxa que tant l'alcalde, Carles Pellicer, com la primera tinenta d'alcalde, Alícia Alegret, que també són diputats al Parlament, hagin de votar a favor de les retallades. Tanmateix, Alegret va assegurar que intentaran que “les retallades afectin el mínim possible” i va recordar que els grups municipals sempre havien remat junts per l'hospital.
Innova es queda sense consellers independents
el puntL'entrada d'independents al consell d'administració d'Innova ha durat poc més de nou mesos. El nou equip de govern ja no permet que persones provinents de la societat civil en formin part. El regidor d'Empresa i Ocupació, Pepe Jofré, va intervenir en el ple per explicar que s'ha pres aquesta decisió dins un “procés de racionalització” d'Innova, que abans de finals d'any reduirà el nombre de les societats municipals i es quedarà només en tres. Amb aquesta mesura “es busca agilitat i estalvi” i va prometre que la transparència “quedarà garantida”. Els consellers independents cobraven retribucions per assistències i ara el consistori es vol estalviar aquesta despesa. Des de l'equip de govern s'assegura que hi havia moltes dificultats per avançar en les reunions perquè hi havia massa gent. El PSC no va poder fer res per readmetre persones de la societat civil dins Innova i el grup ARA Reus va recordar que l'actual alcalde va ser un dels defensors més ferms de l'admissió de consellers independents, i que ara hi gira l'esquena: “No es pot fer un pas enrere”, va dir el portaveu, Jordi Cervera.
L'Ajuntament diu que no és part demandant del cas dels 8 de Reus
el puntLa CUP va presentar una moció en què es demanava a l'Ajuntament que es retirés com a part demandant en el procés judicial contra els tres detinguts en l'afer conegut com el cas dels 8 de Reus i que va originar-se en l'aprovació del projecte urbanístic de la Sedera, i que es demanés perdó públicament pels fets. L'alcalde, Carles Pellicer, que va lamentar els fets del dia del ple fa dos anys, va insistir que no podia tirar endavant la moció perquè l'Ajuntament no és part demandant i va proposar deixar-la sobre la taula i tractar del tema a banda, però la CUP la va voler portar a votació i no va rebre el suport necessari. El grup Maulets condemna l'actitud de l'Ajuntament.