educació
Palafrugell i Begur volen el nou centre educatiu d'ESO
El govern begurenc el vol ja i el palafrugellenc el planteja de cara al curs 2015-16
Palafrugell té avui dia quatre centres d'ESO, dos instituts públics i dos de concertats, amb 300 places de 1r d'ESO
L'Ajuntament de Palafrugell va acordar, per unanimitat, en el ple de dimarts passat demanar al Departament d'Ensenyament la creació d'un nou centre d'educació secundària obligatòria (ESO) de cara al curs 2015-16, ja que serà quan no hi hagi suficients places per als alumnes que facin primer. Actualment hi ha 300 places i per al 2015 es preveuen 351 alumnes. La petició es fa dos anys després que ja ho va fer l'Ajuntament de Begur, que intenta convertir el seu centre educatiu en institut escola. Aquesta nova tipologia de centre escolar, centrada en tota l'educació obligatòria, es va començar a aplicar el curs passat a Verges, Besalú i Sant Joan de les Abadesses, a nivell gironí.
Palafrugell ja compta actualment amb quatre centres que imparteixen ESO. Per un costat, els dos instituts públics; per l'altre, els centres concertats Sant Jordi i Prats de la Carrera. El regidor d'Ensenyament de Palafrugell, Xavier Rocas, va justificar un cinquè centre, que ja ho ha demanat també el Consell Escolar Municipal, per poder donar cobertura als alumnes que començaran primer d'ESO el 2015. Fins llavors, els centres palafrugellencs poden assumir-ho amb les 300 places que té actualment de primer de secundària. “I no es tracta d'un increment puntual, sinó que es mantindrà, com a mínim, fins al curs 2020-21”, va explicar Rocas, en què es preveu que hi hagi 394 alumnes per fer primer d'ESO.
El portaveu del govern de Begur, Joan Loureiro, defensa descentralitzar la secundària obligatòria de Palafrugell a Begur, que també serviria per als escolars de Pals i Regencós. Segons Loureiro, això representaria uns 300 alumnes menys a Palafrugell. A més, l'alcalde de Begur, Joan Català, va reconèixer la importància d'aquests alumnes, ja que ajuden a contrarestar l'elevat percentatge d'immigrants dels escolars palafrugellencs. Tot i que aquest fet podria ser negatiu per crear el nou centre a Begur, Català va voler recordar que hi ha altres temes que els afavoreixen. I va exposar, sobretot, motius econòmics, com són els estalvis amb el transport escolar i el menjador. En espera que el departament es pronunciï sobre quin municipi assumeix el nou centre de secundària obligatòria, Begur té clar que la petició feta fa dos anys “la mantenim”, va sentenciar el portaveu del govern begurenc.