Educació

Escola Valenciana prepara mesures reivindicatives si no es consensua el plurilingüisme

Aquesta entitat cívica insta la Conselleria d'Educació a que facilite dades sobre la demanda dels programes que preferentment trien les famílies a l'hora de matricular els seus fills

Aquesta setmana ha finalitzat el període de matriculació a les escoles per al curs que ve. Escola Valenciana va encetar la campanya “Sí al valencià. Si a les llengües. Sí a les oportunitats. Matricula en futur, matricula en valencià”, per contrarestar la desinformació de la Conselleria d'Educació a les famílies sobre quins són els programes educatius que millors resultats acadèmics donen, el Programa d'Ensenyament en Valencià (PEV) i el Programa d'Immersió Lingüística (PIL).

En aquest marc, l'entitat cívica insta la Conselleria d'Educació a que facilite dades sobre la demanda dels programes que preferentment trien les famílies a l'hora de matricular els seus fills i filles.

La planificació educativa de la Conselleria d'Educació hauria d'oferir la possibilitat d'escollir l'ensenyament en valencià a tots els centres públics i concertats per garantir el manament estatutari del dret a l'ensenyament en valencià a tot l'alumnat que ho desitge. Actualment només ofereixen ensenyament en valencià 765 escoles d'Infantil i Primària d'un total de 1.733. Les escoles que ofereixen Primària en valencià representen el 44,1% del total. El llistat dels 305 centres de Secundària que ofereixen ensenyament en valencià suposen només el 34,6% dels centres, d'un total de 881 centres de Secundària. O el que és el mateix, el 55,9% de les escoles no ofereix cap programa en valencià i en el cas de Secundària, al 65,4% dels instituts valencians s'exclou el dret a l'ensenyament en valencià.

En aquest sentit, des de l'entitat cívica s'ha remarcat que és incongruent que la consellera Maria José Català apel·le a la necessitat d'ampliar l'autonomia dels centres en les decisions de funcionament i que es negue a autoritzar les peticions aprovades per Consells Escolars sobre canvis de programes de PIP a PEV/PIL. L'oficina de Drets Lingüístics d'Escola Valenciana ha tramitat les demandes de 3 centres educatius als quals se'ls ha negat aquest dret. Són el CEIP Rei en Jaume i Ramón y Cajal de de Xirivella i el col·legi Sant Cristòfol de Picassent. Estan pendent de resolució al TSJ del País Valencià i l'entitat les retiraria automàticament si des de la Conselleria d'Educació es donara llum verda a aquesta sol·licitud dels centres. “Pensem que cal que l'Administració educativa valenciana escolte i aprove el que ja està decidit als Consells Escolars, que són els màxims òrgans de decisió dels centres i han avaluat per què és raonable establir els programes que millor qualitat educativa poden donar en el seu context sociolingüístic”, s'ha comentat des d'Escola Valenciana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

“Alerta! Tortuga marina a les platges catalanes”

Begur

Viatge tecnològic a la moda, la salut, la mobilitat i l'energia del futur

BARCELONA
Societat

Barcelona, primera ciutat que acull el simulador de la “fórmula 1 del mar”

Barcelona
LA CRÒNICA

Estrelles Michelin per emportar a la Santa

Societat

Milers de persones exigeixen a Barcelona un decreixement turístic planificat

Barcelona

Més de 400 persones clamen a Girona contra el model turístic actual

girona
Societat

Un exprofessor del Pare Manyanet de les Corts acumula una dotzena de denúncies per abusos sexuals

Barcelona

Fan una revista per potenciar el sentiment i orgull de pertinença al barri de Pont Major

girona

Primers turistes per collir fruita dels arbres que han apadrinat

Aitona