Educació

Menjadors en peu de guerra

Les AMPA de les escoles Josep Madrenys de Vilobí i Ruiz Giménez de Palamós porten la gestió del menjador al jutjat

El Consell Comarcal es nega a cedir-ne la gestió

L'AMPA de Vilobí té registrats 160 usuaris amb una nova empresa

Qui ha de decidir l'empresa que es fa càrrec del menjador d'una escola? Els pares hi tenen alguna cosa a dir o és l'administració la que té sempre l'última paraula? Això és el que s'han plantejat darrerament diverses escoles de la Selva, el Baix Empordà i altres comarques gironines, i algunes fins i tot han portat el tema als jutjats. Segons el Departament d'Ensenyament, el que té la responsabilitat de la gestió és el Consell Comarcal corresponent, que l'ha assumit a través d'un conveni de delegació de competències. Però la realitat és que en moltes escoles és l'Associació de Mares i Pares d'Alumnes (AMPA) la que es fa càrrec de la contractació del servei de menjador. Depèn, a última hora, d'una voluntat política cedir aquesta gestió o no a les AMPA, com demostra el fet que en una mateixa comarca hi ha escoles que van per lliure, i hi ha consells menys “centralistes”.

A la Selva la gestió la porta amb severitat el Consell Comarcal, que es nega a traspassar aquesta competència a cap AMPA. Hi ha escoles que n'estan al marge, però la voluntat del consell és anar-les portant al seu terreny i no pas “alliberar” altres escoles. Les dues escoles que han aixecat la veu són Josep Madrenys de Vilobí d'Onyar i la Benaula de Caldes de Malavella. Una barreja de descontentament amb l'empresa que porta el menjador (Scolarest) i la voluntat de la majoria de pares de buscar una alternativa consensuada entre els usuaris amb mínima interferència de l'administració els va portar a independitzar-se del Consell Comarcal, però de moment, i quan falta un mes per començar el curs escolar, la situació està encallada.

L'AMPA té un contenciós obert, les mesures cautelars que demanava li han estat denegades, però la batalla no està perduda. De fet, el president de l'AMPA, Carles Fité, explica que ja tenen un contracte amb una empresa, que a partir del setembre es farà càrrec del servei de menjador. El Consell Comarcal, però, també continua amb el servei, tal com va quedar clar quan el jutjat va rebutjar les mesures cautelars. Malgrat tot, l'AMPA té registrats 160 usuaris amb la nova empresa, i el Consell Comarcal, deu, segons explica Fité. “És clar el que les famílies volen”, diu. “Cap jutge ens ha dit que no ho podem fer. La llei diu clarament que l'última decisió és del consell escolar, no del comarcal”, afegeix.

També es troben en una situació similar els pares i mares de l'escola Ruiz Giménez de Palamós. Igual que l'AMPA de l'escola de Vilobí, al Ruiz Giménez volen canviar d'empresa, descontents fa temps amb la gestió de Scolarest. De fet, l'AMPA ha demanat a les famílies que no domiciliïn el servei de menjador. “Així com a mínim hauran d'estar al dia. Ara no tenen ningú inscrit.” Algunes de les pràctiques que no agraden als pares amb referència a Scolarest és que cobren el mes per endavant, i si hi ha un error o han de retornar l'import dels dies que els nens no han estat al menjador, Scolarest triga fins a 25 dies, expliquen.

Els Mossos a l'escola

Una altra font de malestar, a Vilobí, ha estat el poc suport que –segons l'AMPA– han rebut de l'alcaldessa, Olga Guillem. “En el ple del mes de juny ens va donar suport, però tot el que fa va en la direcció oposada”, diu Fité. Les AMPA de les escoles afectades –entre les quals també hi ha la Benaula de Caldes de Malavella, que volia contractar Tot Oci– denuncien pressions per part de polítics per desistir i deixar la gestió en mans del consell.

A l'AMPA de Vilobí expliquen que van demanar una reunió amb l'alcaldessa per parlar de la resolució del jutge i saber si els impedirien fer ús del menjador i de la cuina. “La reunió no es va produir, però sí una conversa telefònica amb l'alcaldessa, que ens va dir que el consell tenia molt clar que el jutge els donava la raó i que era l'hora de caure del burro”, diu la secretària de l'AMPA, Cristina Mundet. A més, segons Mundet, l'alcaldessa també va avisar que el dia 12 –el primer dia de curs– hi hauria els Mossos d'Esquadra “que no ens deixarien entrar”.

Ens agradaria que el departament donés prioritat al que volen les famílies
AMPA de l'escola Ruiz Giménez de Palamós
160
usuaris inscrits
té l'AMPA de l'escola Josep Madrenys de Vilobí al seu menjador, i el consell en té deu.
800.000
menús
gestiona l'empresa Scolarest a la comarca de la Selva. També té la gestió del Baix Empordà.

Els gegants tenen el pastís

Nuri Forns

Si a la comarca de la Selva i al Baix Empordà els menjadors els porta Scolarest, al Ripollès també és una macroempresa la que porta la restauració escolar: el grup Serhs. Les empreses locals petites cada cop tenen menys espai al pastís. En els preus dels menús sempre hi ha un petit percentatge que va al consell comarcal corresponent en concepte de gestió, que algunes AMPA creuen que podria justificar en certa manera l'interès per centralitzar la gestió. En el contracte del Baix Empordà amb Scolarest el preu es fixa en 5,85 però es cobra a 6,20. A l'AMPA de l'escola Ruiz Giménez de Palamós només volen que el departament “prioritzi el que volen les famílies”. També tenen un contenciós obert, i no entenen per què –amb la mateixa normativa– unes escoles poden tenir la gestió del menjador i altres no. Des del departament d'Ensenyament a Girona s'ha justificat aquesta negativa, afirmen, amb l'argument que treballa per unificar criteris. L'escola no es resigna, mentrestant, i manté que durant el curs escolar durà a terme accions per deixar clar el seu descontentament.

Menys monitors per evitar l'impacte de l'IVA

Scolarest és una empresa de la multinacional de la restauració Compass Group. La gestió de les escoles de la Selva (que es fa amb concurs públic) permet que serveixi 800.000 menús l'any en 49 centres. Actualment el Consell Comarcal està treballant en un nou contracte. La concessió a Scolarest es va fer fa cinc anys. El preu per al curs escolar vinent està fixat en 6,10 el menú per als nens que es queden sempre al menjador, i 6,80 per als que es queden de tant en tant. “Amb la nova plica esperem que es pugui rebaixar”, va explicar el gerent del Consell Comarcal de la Selva, Joan Burjachs. Malgrat tot, va admetre que no saben com fer-ho perquè l'increment de l'IVA no es reflecteixi en el menú. “Mirarem d'amortitzar-lo amb la ràtio de monitors”, va afegir el gerent. Això significaria tenir menys monitors vigilant el menjador. Fins ara el menjador s'ha regit amb les mateixes ràtios que es fan servir a l'aula, però no hi ha res estipulat per llei. Segons confirma el Departament d'Ensenyament, no hi ha cap regulació sobre la ràtio dels menjadors, i de fet, la vigilància també podria fer-la el mestre en comptes d'un monitor, “però cal demanar la compatibilitat”. Des dels consells argumenten que és millor que es faci una sola gestió des de l'administració per aconseguir un contracte millor per a tots els municipis, i esperen que el departament actualitzi la normativa sobre la gestió, que es basa en un decret del 1996. “Darrere l'administració hi ha una estructura que funcionarà; les AMPA poden canviar d'un any per l'altre”, opina Burjachs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.