Educació

L'augment de preus duu els estudiants a matricular-se de menys assignatures

Els alumnes no es volen arriscar a pagar un alt recàrrec per les matèries suspeses

El Ministeri d'Educació ha endurit els criteris per obtenir una beca

L'augment de preus de les taxes universitàries no ha provocat un descens significatiu del nombre de matriculacions, però sí que ha fet que els estudiants hagin estat més prudents a l'hora d'escollir quantes assignatures fan, segons expliquen estudiants i professors i personal administratiu. De moment, no hi ha dades de matriculacions, però la secretaria d'Universitats i Recerca havia calculat, abans de la matrícula, que hi podria haver un 5% de descens en el nombre de crèdits respecte del curs anterior.

Amb la fórmula implantada pel govern català aquest curs, els estudiants estan pagant la carrera en funció de la renda familiar (amb set trams diferents) i del tipus d'estudis que cursin. Però el que més està dissuadint els estudiants de matricular-se a moltes assignatures és l'elevat cost que tindrà suspendre. El preu d'una segona matrícula pot tenir un recàrrec de fins a un 40%, el de la tercera fins a un 75% i el de la quarta fins al 100%.

Per si no n'hi hagués prou amb l'increment del preu dels estudis, el Ministeri d'Educació, Cultura i Esports ha endurit els requisits acadèmics per obtenir beca. Si abans n'hi havia prou amb un 6 perquè un estudiant obtingués una beca general, ara caldrà que tregui almenys un 6,5 i hagi aprovat totes les assignatures de què s'ha matriculat per accedir-hi.

L'augment del preu dels estudis superiors satisfà la petició del govern de la Generalitat, que havia reclamat repetidament que els estudiants fossin més “coresponsables” de la seva formació universitària i, per això, s'han de fer càrrec de fins al 25% del cost de la carrera. Les organitzacions d'estudiants, però, denuncien un altre intent d'“elitització” de la universitat.

Per Albert Corominas, catedràtic d'enginyeria d'organització a la UPC i membre de la comissió de governança universitària, hi ha, a més, un problema d'incertesa. “Abans sabies quant et costava la universitat. Ara el decret diu que es treballa amb la perspectiva que l'estudiant passi a pagar-se, en el futur, el 100%”, avisa. En canvi, Joaquim Coello, membre de la ponència sobre la governança, opina que “la universitat pública actual no és cara”, però alerta que cal una política de beques que no deixi ningú al marge.

LES XIFRES

40
per cent
de recàrrec tindran els estudiants que es matriculin per segona vegada d'una assignatura.
6,5
de nota
hauran de treure, com a mínim, els estudiants per poder obtenir una beca general.

La CE crea un grup d'experts en educació superior

Mentre la ponència sobre la governança universitària a Catalunya ja està gairebé a punt de fer-se pública, el Ministeri d'Educació està treballant en una altra ponència similar, d'àmbit estatal, que tot just fa uns mesos que es va començar. Paral·lelament, la Comissió Europea va engegar fa uns dies un grup d'experts sobre la modernització de l'educació superior que s'ha imposat com a tasca identificar les millors pràctiques dels estats membres de la Unió Europea (UE). El grup està presidit per l'expresidenta d'Irlanda Mary McAleese i aquest any se centrarà a determinar com es pot aconseguir l'excel·lència educativa. L'any que ve, en l'aprenentatge en l'era digital. El primer informe l'emetrà el 2013 i el seu mandat s'estendrà fins al 2015.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.