Educació

El Síndic avala Educació però alerta que a Tortosa segreguen estrangers

Tot i la línia creada a l'IES de l'Ebre, la majoria dels alumnes es matriculen a l'IES Joaquim Bau

El con­flicte per la cre­ació d'una nova línia d'ESO als ins­ti­tuts públics de Tor­tosa està més a prop del final. Amb tot, la situ­ació va fer ahir un gir rocam­bo­lesc. Així, 24 dels 27 alum­nes que havien sol·lici­tat una plaça a l'IES Joa­quim Bau, però que Edu­cació obli­gava a ins­criure'ls a l'IES de l'Ebre, van poder matri­cu­lar-se al cen­tre que havien triat en pri­mera opció. Segons va avançar Ràdio Ebre al mig­dia, això va ser pos­si­ble gràcies a les pla­ces que final­ment havien que­dat a l'IES Joa­quim Bau, que ha tin­gut menys alum­nes repe­ti­dors dels pre­vis­tos, i també perquè alguns dels preins­crits no han for­ma­lit­zat la matrícula dins del període esti­pu­lat.

Així ho va con­fir­mar un dels pares que ahir va poder matri­cu­lar el seu fill a l'IES Joa­quim Bau. «Dime­cres a la tarda ens van tru­car per dir-nos que tots els que estàvem en llista d'espera podíem anar a fer la matrícula, perquè s'havien produït vacants», va expli­car. «Estem con­tents perquè al final hem pogut matri­cu­lar els nos­tres fills a l'ins­ti­tut que havíem triat en pri­mera opció, però també dis­gus­tats per la manera com ens han trac­tat a Edu­cació, i pel fet que l'equip direc­tiu de l'IES Joa­quim Bau haja hagut de dimi­tir», va afe­gir-hi. La mateixa font va recor­dar que la nova línia d'ESO va crear-se després del període de preins­cripció, i que «tot el pro­blema va venir per un error en la pla­ni­fi­cació per part d'Edu­cació». Segons el pare, «no hau­rien d'haver creat el nou grup d'ESO a l'IES de l'Ebre després que la demanda s'hagués gene­rat per al Bau». A més, tot i que el final ha estat feliç, tam­poc els ha agra­dat que Edu­cació pre­tengués «homo­geneïtzar» els alum­nes d'un ins­ti­tut por­tant els seus fills d'un lloc a l'altre.

Comissió de zonificació

GUSTAU MORENO

La directora dels serveis territorials d'Educació ja ha anunciat que convocarà la comissió d'escolarització de Tortosa per impulsar el procés de zonificació del municipi. L'objectiu és arribar a fórmules de consens i millorar la planificació escolar a la ciutat, tant en l'ensenyament primari com en el secundari. Tortosa és zona única i, fins ara, criteris com ara la proximitat al centre no es tenen en compte a l'hora de garantir una plaça en un centre públic o concertat. En aquest sentit, també es considera l'Ebre com una barrera física que complica el procés. El marge dret del riu concentra els dos instituts públics, però al barri de Ferreries no hi ha cap col·legi concertat. A més, els dos centres del nucli històric són els que registren uns percentatges més alts d'alumnes procedents d'altres països. En aquest context, Educació ja va fer fa un parell d'anys una proposta de zonificació que l'Ajuntament de Tortosa va rebutjar. L'alcalde és partidari de trobar una fórmula de zonificació més flexible, com la dels cercles concèntrics implantada a Reus, en què les famílies poden triar un centre públic o privat de la seua àrea d'influència.

Evitar el desequilibri a les escoles

GUSTAU MORENO

El síndic de greuges, Rafel Ribó, va demanar ahir al Departament d'Educació que impulsi «polítiques integrals per combatre plenament» la segregació escolar que hi ha al municipi de Tortosa. Segons les dades aportades per Educació, l'IES Joaquim Bau presenta un 23,9% d'alumnat estranger i un 8,1% d'alumnes amb necessitats educatives específiques, mentre que a l'IES de l'Ebre els alumnes nouvinguts representen el 43% i els que tenen necessitats educatives, el 9,4%. «Aquestes dades i el rebuig dels pares a escolaritzar els seus fills a l'IES de l'Ebre constaten que el municipi pateix, com a mínim a secundària, importants nivells de segregació escolar, i que aquest fet comporta una vulneració dels drets educatius bàsics dels infants», assenyala el síndic. La directora dels serveis territorials, Marian Rojas, va dir a Ràdio Ebre que iniciaran el procés per evitar la segregació escolar. Fa unes setmanes, Ribó va visitar la capital del Baix Ebre i va atendre un total de 42 queixes sobre l'ampliació, després del període de preinscripció, d'un grup d'ESO a l'IES de l'Ebre en detriment de l'IES Joaquim Bau, que era l'opció demanada per les famílies. En la seua resolució, el síndic no aprecia cap irregularitat en l'actuació d'Educació, ja que la mesura «afavoreix l'equitat en l'admissió i en la composició social dels centres». Tot i així, Ribó també considera que hi ha hagut una falta de previsió per part del departament a l'hora de preveure l'oferta de places, ja que si aquesta s'hagués fet correctament no hauria calgut crear un nou grup després del procés de preinscripció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.