Educació

Es presenten a Torrent més de 7.000 signatures contra la cessió de sol públic per a l'ensenyament privat

La Plataforma per l'ensenyament públic presenta al·legacions contra la cessió de sòl públic per a la construcció d'un CIS a Torrent

Reclama mesures per fomentar la xarxa educativa pública

Després d'una campanya de recollida de signatures contra la cessió de sòl públic per a la construcció d'un CIS a la ciutat de Torrent, la Plataforma per l'ensenyament públic ha presentat al·legacions contra aquesta iniciativa a l'Ajuntament, amb el suport de més de 7.000 signatures, en un manifestació que ha tingut lloc aquesta vesprada a l'avinguda.

La Plataforma considera que no la creació d'un Centre d'Iniciativa Social (CIS) no és una demanda de la comunitat educativa torrentina, ni respon a les necessitats educatives de Torrent. De fet, en les conclusions de l'Informe d'escolarització del curs 2012/2013 de l'Ajuntament de Torrent, aprovat al Ple del Consell Escolar Municipal del 21 de novembre de 2012 i ratificat en el Ple de l'Ajuntament del 14 de gener de 2013, es proposa sol·licitar a la conselleria d'Educació, Formació i Ocupació començar les obres pendents d'adequació i remodelació dels centres educatius Lope de Vega, Sant Pasqual, La Encarnación, Serra Perenxisa i Tirant lo Blanc, així com la supressió de les aules prefabricades instal·lades en aquestos centres. També se subratlla la necessitat d'agilitzar les obres de construcció del nou col·legi núm. 10, la creació de l'Escola Oficial d'Idiomes de Torrent, la construcció d'un centre públic de formació de persones adultes, adequat a la demanda actual, i la creació d'un centre integrat específic de Formació Professional a Torrent, que impartisca tant formació reglada com formació ocupacional.

A més a més, aquesta decisió de cessió de sòl urbà municipal a la Generalitat Valenciana per a la construcció i explotació de centres privats concertats escolars és un exemple de malbaratament de fons públics.

Negoci per a 75 anys

La Plataforma per l'Ensenyament Públic de Torrent estima que aquesta cessió suposarà la donació d'un milió d'euros de les arques municipals a una empresa privada perquè puga fer el seu negoci per un període de 75 anys, a més del que coste la urbanització necessària per tal que el terreny adquirisca la condició de solar, la qual cosa contradiu el Pla d'Austeritat i Eficiència que el Ple de l'Ajuntament de Torrent va aprovar en el 22 de juliol de 2011. També cal tenir en compte que la ubicació de l'immoble a 4 o 5 quilòmetres del nucli urbà de Torrent faria necessaris els serveis de transport i menjador escolars.

Desmantellament de la pública

D'altra banda, les dades d'escolarització dels últims anys assenyalen el transvasament d'alumnat a la privada concertada, la qual cosa confirma el desmantellament dels serveis públics.

Així, doncs, s'observa una caiguda del nombre d'unitats en la pública (per exemple, a l'ESO s'ha passat de 73 unitats en el curs 2009/2010 a només 66 en l'actualitat i segons l'arranjament escolar per al curs 2013/2014 desapareixeran 4 unitats d'Infantil i 1 de Primària), mentre que els centres privats concertats tendeixen a créixer en unitats, sobretot en l'educació Primària. És a dir, la xarxa privada concertada augmenta mentre es perden unitats any rere any a la xarxa pública.

El govern valencià fa servir la crisi econòmica per a afavorir la concertació en detriment del servei públic. Més encara, segons el padró municipal de Torrent (extret de l'INE), podem comprovar com l'alumnat potencial de Torrent que hauria d'accedir per primera vegada a l'escola disminueix cada any, atés el baix índex de natalitat actual.

De fet, el pròxim curs s'escolaritzarà 1035 alumnes però al següent només 925, és a dir, 110 persones menys, la qual cosa suposaria una reducció d'almenys tres unitats. Amb aquestes dades a la mà, és impensable la construcció d'un nou centre privat concertat a la localitat.

Total desacord

La Plataforma per l'ensenyament públic de Torrent manifesta el seu desacord amb determinades actuacions que s'han produït per part del Govern del Partit Popular i, com que aquesta plataforma no vol ser còmplice d'actuacions contra l'ensenyament públic, vol posar en clar i denunciar aquests fets davant la societat.

La Junta de Govern de l'Ajuntament de Torrent va aprovar, en sessió celebrada el dia 6 de maig de 2013, l'expedient de mutació demanial externa per a transmetre amb caràcter gratuït la titularitat d'un immoble de propietat municipal situat en l'àmbit del sector 10 del pla general d'ordenació urbana, carrers Dr. Vicente Puig Simó i Rosalía de Castro, a la Generalitat Valenciana, perquè la conselleria d'Educació puga dur a terme la gestió de la construcció d'un centre escolar privat concertat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.