La jornada intensiva arriba a gairebé tots els instituts
Un total de 64 centres públics d'educació secundària faran les classes compactades
Torna a pujar el nombre d'escolars
La jornada intensiva a secundària s'estendrà el curs 2013/2014 a un 93,75% dels centres públics de secundària de les comarques gironines. Dels 53 que van aplicar el nou horari el curs passat –el primer curs en què s'experimentava– es passarà a 64, onze centres més. El director dels serveis territorials a Girona, Albert Bayot, va raonar ahir que s'ha constatat que amb el nou horari s'ha reduït la conflictivitat a les aules, amb la consegüent millora del clima de convivència als centres, i també hi ha hagut una bona acceptació de la jornada compactada per part de la comunitat educativa.
Aquesta és una de les novetats del curs escolar que es posarà en marxa dijous i que estarà marcat, novament, per les retallades. Així, mentre que el nombre d'alumnes s'incrementa en 1.138, el de docents puja únicament en 26. En concret, dijous s'incorporaran a les aules un total de 72.994 escolars d'infantil i primària i divendres, i 46.000 d'ESO, batxillerat i cicles formatius. Es tracta d'un volum de 118.994 alumnes, que seran atesos per una plantilla de 7.753 professors. El director d'Ensenyament a Girona va assegurar que, a pesar de la situació de contenció econòmica, les plantilles eren aquest any més estables i més ajustades a les necessitats dels centres. I va destacar que un 80% de les vacants s'havien pogut ocupar amb docents del mateix centre que havien confirmat la plaça. Va afegir que el 29 d'agost s'havia donat cobertura a 330 places d'interins, per treballar mitja jornada, i que ahir s'havia fet el nomenament de 740 substitucions. Bayot va destacar que, en relació amb el curs anterior, les ràtios –nombre d'alumnes per docent– havien millorat en termes generals. Però va reconèixer que hi ha alguns grups que tenen fins a un 10% d'alumnes més.
Tanmateix, la valoració que en fa el sindicat majoritari, la Ustec-Stes, és radicalment diferent. Xavier Díez, representant del sindicat, va dir que l'inici del nou curs escolar representava la “normalització de l'anormalitat”. Va qualificar d'“irrellevant” que hi hagi 26 professors més que el curs passat i va destacar que des de l'any 2008 fins avui la ràtio ha pujat, a l'àmbit de tot Catalunya, un 25%. “Cada alumne rep una atenció un 25% pitjor”, va afirmar. Aquest sindicat manté que en els dos darrers cursos hi ha hagut, també a tot Catalunya, una pèrdua de 5.000 professors. I que les retallades de professors han afectat directament les unitats d'escolarització externes dels instituts –adreçades als joves amb més dificultats– i l'atenció a la diversitat. “S'han suprimit els docents que atenien els alumnes amb més dificultats. I, de la mateixa manera que la crisi ha fet créixer la pobresa entre els més pobres, a ensenyament s'ha deixat d'atendre el col·lectiu més vulnerable i amb menys capacitat de reacció”, va argumentar. Díez va recordar que hi haurà un miler de docents destinats a cobrir substitucions que treballaran només un 86% de la jornada, amb la reducció de sou que comporta.
Mòduls prefabricats en cent centres
Les obres d'ampliació que s'han fet a l'institut Santiago Sobrequés de Girona faran que aquest centre sigui l'únic que no començarà el curs el dia 13 com la resta d'instituts gironins. Bayot va exposar que arran de les obres d'envergadura que s'hi fan es va pactar, amb el centre, que la presentació del curs tindrà lloc el dia 16. Amb el nou curs, entren en servei tres escoles noves –l'escola Pericot de Girona, la Vila-romà de Palamós i la Bòbila de les Preses–, mentre que l'escola de Fontcobertra no es podrà inaugurar perquè l'empresa adjudicatària va fer suspensió de pagaments. Hi ha 27 centres que funcionen íntegrament amb mòduls prefabricats, unes estructures que són presents en un centenar més de centres educatius.
Creixement de l'oferta de la formació professional dual
Un total de 42 centres públics de les comarques gironines –disset més que el curs passat– oferiran formació professional dual, una modalitat que permet als joves treballar, fent pràctiques, en empreses. En concret, l'oferta de cicles serà de 33, una quantitat que representa que s'ha incrementat en 15. I alguns cicles s'inicien per primer cop, com és el cas d'olis d'oliva i vins (institut de Llançà), impressió gràfica (Santa Eugènia de Girona) i elaboració de productes alimentaris (institut Vescomtat de Cabrera d'Hostalric). El director d'Ensenyament a Girona va manifestar que aquest era un curs en què l'FP “irrompia amb força” i va agrair la implicació i el suport del sector empresarial, així com de les institucions comarcals i locals. I és que aquesta important oferta d'FP dual es pot fer gràcies a la implicació d'un total de 220 empreses, 102 més que el curs anterior. D'aquesta oferta, se'n podran beneficiar un total de 2.116 joves.
Auditories en catorze escoles de primària
Ensenyament durà a terme aquest curs una auditoria pedagògica en catorze centres de primària gironins. Es tracta d'escoles que tenen més d'un 30% d'alumnes que es troben en el nivell baix dels resultats de les proves de sisè en català, castellà i matemàtiques. Bayot va evitar esmentar els catorze centres que seran sotmesos a aquesta auditoria i únicament va indicar que estan localitzats en zones desafavorides de les comarques del Gironès, de l'Alt Empordà i la Selva. L'avaluació integral del centre consistirà a fer un recull de dades de l'entorn, del centre, dels resultats, dels recursos docents i metodològics de què disposa, de projectes docents i de direcció. Es farà una diagnosi acurada de la realitat i després s'indicarà un pla d'actuacions concretes encaminades a reduir la taxa de fracàs escolar entre l'alumnat.
Més treball en xarxa, valors, interlingüisme i actitud positiva
El director territorial d'Ensenyament a Girona, Albert Bayot, va marcar ahir en la inauguració del curs a Salt quatre reptes per al conjunt de la comunitat educativa gironina. Bayot va dir que cal aprofundir el treball en xarxa entre els centres, promoure els valors a través del treball en innovació i creativitat a les escoles, aprofitar la complexitat plurilingüística “per fer-ne interlingüisme i demostrar als països veïns que les llengües no fan mai nosa” i comunicar millor la tasca “positiva” que es fa als centres.
El director va posar Salt com a exemple de municipi on ja es treballa en aquests propòsits, i va qualificar la comunitat educativa de Salt de “militant”. Així mateix, va destacar la feina que es fa tot i la “complexitat i la dificultat” de la realitat educativa al municipi.
Bayot va assegurar a l'auditori reunit al Teatre de Salt –majoritàriament educadors– que la tasca del professorat de Salt es basa en la “il·lusió, el bon humor i la saviesa”. Per la seva banda, el regidor d'Ensenyament, Robert Fàbregas, va destacar el compromís amb els alumnes, els centres i el poble dels mestres de Salt i la paciència i la professionalitat amb què desenvolupen la seva feina, la qual els va agrair. L'alcalde, Jaume Torramadé, va donar la benvinguda als nous mestres i els va recordar la importància de la tasca que fan per al futur de Salt.
Cinquanta busos per a 2.150 alumnes a la comarca del Gironès
El servei de transport escolar col·lectiu a la comarca del Gironès necessitarà uns cinquanta autobusos per traslladar aproximadament 2.150 alumnes de primària, secundària i educació especial.
Aquest servei atendrà les necessitats de 26 centres de la comarca. Aquest any, hi haurà quatre centres que no tindran servei. Són l'escola Lacustària i Puig de Cadiretes, de Llagostera; l'escola Pericot, de Girona, i l'institut Vallvera, de Salt. Les rutes dels autobusos es poden consultar al web del Consell Comarcal (www.girones.cat). Són rutes susceptibles de canvi, sempre prèvia autorització del Consell Comarcal del Gironès.